Arhitect acuzat de moartea unui pompier

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Arhitect acuzat de moartea unui pompier

Archinect.com continua stirea privind moartea unui pompier in Los Angeles. Se pare ca acesta la propria locuinta a instalat un semineu extrem de mare desi fusese avertizat cu privire la pericolul pe care il prezinta. Focul a topit tevile din material plastic instalate tocmai pentru stingerea incendiului, iar apa s-a infiltrat in izolatia acoperisului provocand prabusirea acestuia. AIA (Echivalentul Ordinului Arhitectilor din Romania) a dat un comunicat de presa prin care anunta ca arhitectul in cauza (german) nu are si nu a avut niciodata drept de libera practica in Statul California.

Un arhitect este acuzat de moartea unui pompier

Inafara de tragica moarte a unui om, acest caz este un bun exemplu privind responsabilitatea unui arhitect. Umorul colectiv spune ca greselile arhitectului sunt acoperite de iedera, dar adevarul este insa mult mai dur. Responsabilitatile proiectantilor sunt legate de siguranta in exploatare, de siguranta la foc si de rezistenta si stabilitatea cladirilor (in cazul inginerilor structuristi).

Legea romaneasca stabileste o serie de exigente de proiectare care urmaresc exact aceste aspecte ale muncii noastre, precum si conditiile privind sanatatea oamenilor, protectia la zgomote, izolarea termica si hidrofuga si responsabilitatile fata de mediu.

Constructorii si clientii sunt si ei, la randul lor, responsabili de respectarea proiectelor intocmite de arhitecti si ingineri. Degeaba un proiect este bine facut, daca acesta este pus in opera cu deficiente. De asemenea, degeaba proiectul este bine pus in opera, daca erori de proiectare pun in pericol viata si sanatatea oamenilor. Profesia noastra nu are legatura numai cu valentele estetice ale unei cladiri! De asemenea, perceptia conform careia arhitectii sunt o formalitate stabilita arbitrar de stat in obtinerea autorizatiei de construire este iarasi fals.

Am cunoscut cu multi ani in urma un arhitect care isi convingea potentialii clienti de importanta serviciilor sale speriindu-i cu amenzile pentru constructiile fara autorizatie. Constructiile fara autorizatie nu sunt un rau pri lipsa documentelor, ci prin faptul ca sunt realizate fara un proiect adevarat si ca pot pune in pericol vietile oamenilor! O casa fara autorizatie este ca un SUV condus de un sofer beat, un accident pe cale sa se intample.

Eforturile guvernelor si legislativului romanesc din ultimii 20 de ani s-au indreptat cu fermitate catre o impunere a unei minime discipline in constructii. Legea calitatii in constructii arata clar datoriile si responsabilitatile atat ale arhitectilor si inginerilor proiectanti, cat si ale constructorilor, ale clientilor (beneficiarilor) si ale tuturor persoanelor de specialitate implicate in constructii: verificatori de proiecte, experti tehnici, responsabili tehnici cu executia, diriginti de santier, dar si autoritatile care emit avize, acorduri si autorizatii de construire sau care controleaza activitatea din constructii.

Este adevarat in in destul de multe cazuri spagile si mita au indoit barierele ridicate de aceste legi atat de necesare. Totusi sistemul este atat de bine legiferat incat verificarile reciproce intre toti acesti actori cu greu pot sa lase locul erorilor, bineinteles atunci cand scopul nu este evitarea sistemului.

In activitatea noastra suntem mereu „impulsionati” de clienti in mod special sa evitam anumite norme sau ghiduri de proiectare, sa fortam retragerile stabilite prin certificatele de urbanism sau sa proiectam 1-2 etaje in plus ca „se vor descurca ei cu autorizatiile”. Aceleasi persoane care sunt neincrezatoare in grosimile termoizolatiilor sunt foarte relaxate privind cantitatea de armatura dintr-un stalp de parca moartea prin strivire are fi imposibila intr-o casa izolata mai bine.

Rolul nostru este sa contracaram aceste porniri care, cu tot respectul, sunt pur si simplu iresponsabile. Oh! Trebuie sa ne temperam si propriile dorinte da a vedea scarile noastre, fara balustrade, prin revistele de arhitectura!

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.