Arhitectura, Croitorie si Constructii

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Arhitectura, Croitorie si Constructii

La croitorie ni se iau masurile, ne alegem modelul de costum, stofa, numarul de piese si de-abia apoi croitorul masoara bine, traseza liniile pe care va taia materialul, masoara din nou si intr-un final taie (croieste) fiecare bucata de stofa care dupa ce vor fi cusute impreuna vor ajunge sacouri, veste si pantaloni. Pana cand sa „masoare de doua ori si sa taie odata”, croitorul trece prin nenumarate etape ale procesului de creatie.

Arhitectura Croitorie Constructii

Cea mai mare parte a muncii sale o constituie proiectarea si pregatirea materialelor (calcat, surfilat) si mai putin cusutul.

Degeaba cusutul este trainic si aspectuos, daca piesele diferite ale svestonului nu au modelele potrivite, aliniate, sau daca totul este pur si simplu prost croit. Un costum bine facut vine norocosului proprietar „ca turnat”.

Asemeni, constructiile depind enorm de proiectare. Cel mai bun constructor nu mai poate face nimic sa repare un proiect defectuos.  Rolul sau este acela de a pune cat mai corect cu putinta in opera proiectul.

Un bun constructor face lucrarile de calitate si respecta proiectul, totul in cel mai scurt termen posibil.

Masurile, „croitul”, potrivirea materialelor sunt sarcinile arhitectului si ale colegilor ingineri. Inainte de a exista fizic, orice cladire exista pe hartie: totul este gandit, potrivit, dimensionat, evaluat, proiectat si reproiectat.

De aceea croitorii sunt adesea considerati ca facand pare dintre breslele artistice, nu ale mestesugarilor. Si indemanarea este importanta, dar fara efortul de creatie premergator, nu duce nicaieri.

Constructiile incep pe hartie, depind de hartie. Eforturile viitorului proprietar al casei sau constructiei adesea sunt directionate cu predilectie catre santier, catre executie.

Neglijarea proiectarii este cea mai mare eroare posibila. Greselile in executie, cu un sistem normal de control al calitatii sunt depistate si remediate la timp. Deficientele proiectului adesea nu pot fi depistate pe santier. Ma refer aici la cele de gandire, la cele de programare, la cele de conceptie, nu la lipsa unor cote sau la unul saau doua detalii care nu se potrivesc unul cu altul. Acestea din urma ies la iveala in santier si pot fi corectate cu  usurinta.

Arhitectura, Croitorie si Constructii

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.