Arhitect Octavian Ungureanu / Despre mine

Arhitect Octavian Ungureanu
În primul rând...

Sunt tatăl Irinei, parcă v-am spus deja despre Irina, nu?

 

.... nu mai sunt un arhitect atât de tânăr

dar acest fapt are și avantaje

Am absolvit Facultatea de Arhitectură Ion Mincu în 1997. Acum descopăr în fiecare zi cât de importantă este experiența pentru un arhitect. Primele proiecte de arhitectură sunt bazate pe foarte mult entuziasm. Entuziasmul ne face să căutăm soluții și să acceptăm orice provocări.

Pasiunea pentru profesia de arhitect înlocuiește entuziasmul debordant, iar experiența din proiectare își arată roadele în  felul în care înțelegem ce-și doresc clienții, și în  a le ghida opțiunile.

Biroul de proiectare

logo-architecture-engineering-trilitica

Sunt asociat cu Șerban Median (care este inginer de structuri, ba chiar unul dintre cei mai buni ingineri) de destul de mulți ani. Am avut până acum suișuri și coborâșuri (criza, bat-o vina!)

Vizitați și site-ul biroului nostru: Trilitica.Ro

Ce trebuie să facă un arhitect?

Înainte de orice, un arhitect trebuie să comunice. Comunicarea proprie meseriei, prin obiectul de arhitectură, nu ajunge.

Tweet: Proiectul pentru casă este ca și chibzuința pentru faptă. #ArhitectOctavianUngureanu http://ctt.ec/gdMJa+

Trebuie să ne folosim de toate mijloacele pentru a arăta cum și de ce proiectarea nu numai că rezolvă probleme, crează oportunități.

De ce construiesc oamenii?

Parafrazându-l pe James Brown, un arhitect nu ar fi nimic, fără clientul său. Prima noastră misiune este să înțelegem ce-i motivează pe clienții noștri, ce rezultate așteaptă de la casa, blocul de apartamente sau clădirea de birouri pe care o proiectăm și să căutăm cele mai bune soluții.

Despre acest blog

Cei mai mulți arhitecți sunt mâhniți că publicul apreciază prea puțin importanța proiectării, a designului, a arhitecturii. Observăm cum multă lume apreciază construcțiile mai degrabă ca o sumă de valori reprezentate de materialele de construcții și nu văd aportul bunei proiectări a fiecărei clădiri în parte. Este frustrant.

Eu cred că rolul nostru este și acela de a arăta cum proiectarea ne îmbunătățește viețile, cum serviciile arhitectului și ale restului echipei de proiectare pot asigura succesul unui proiect de investiții, cum valoarea unei clădiri nu este dată de prețul gresiei și faianței. Mai cred că un arhitect trebuie să le arate clienților săi, în primul rând, că proiectarea este un proces conștient, un parteneriat între cele două părți.

Am văzut de-a lungul anilor, cum clienții sunt tot mai bine informați, însă educația lor pornește mai ales din împărtășirea experiențelor proprii din om în om. Am mai văzut cum un marketing nu prea inspirat aruncă pe piață adevăruri dubioase despre construcții. 

Am mai văzut și cum clienți tot mai educați vin tot mai deschiși la arhitect, așteptând nu scamatorii birocratice, proiecte pe repede înainte, sau obediență slugarnică, ci case frumoase și chiar provocări arhitecturale.

Noi, arhitecții, trebuie să ne îngrijim să avem nu cei mai buni clienți, ci ca fiecare dintre clienții noștri să devină cei mai buni. Pentru asta trebuie să ne deschidem sufletul în fața lor, pentru că fără să oferim dragoste, nu merităm nimic.

Vrei să mă întrebi ceva?

Haideți să ținem legătura și altfel:

arhitect-octavian-ungureanu-facebookoctavian-ungureanu-linkedinoctavian-ungureanu-twitterarhitect-octavian-ungureanu-googleplusoctavian-ungureanu-youtubeoctavian-ungureanu-aboutme octavian-ungureanu-behance octavian-ungureanu-houzz octavian-ungureanu-archinect octavian-ungureanu-worldarchitecture octavian-ungureanu-architizer octavian-ungureanu-architecturelinked