Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE

Sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții este al doilea cel mai birocratic și greoi din Uniunea Europeană. Banca Mondială clasează România pe poziția 150 din 186 de state. Țara noastră este depășită doar de Moldova și Slovacia, în Europa.

Studiul descrie modul în care poate obține autorizația de construire pentru un depozit industrial. Sunt identificate 24 de proceduri care trebuie parcurse în România. Suntem la egalitate cu India, Tanzania și Tadjikistan.

Sistemul de avizare și autorizare în construcții - timpul necesar obținerii autorizației de construire
România, cu roșu, este a doua țară din Uniunea Europeană ca număr de zile, după Slovacia, a treia în Europa, după Moldova și Slovacia. Comparația cu Chile (verde), țară cu risc seismic major, este nedreaptă.

Riscul seismic nu poate justifica această situație

Chile, țară expusă unui hazard seismic superior României, are doar 12 proceduri. Timpul estimat pentru conformarea la aceste proceduri este de 133 de zile.  România are estimate 260 de zile. Cele 260 de zile sunt însă, în realitate, depășite de foarte multe ori. Indexul calității construcției în Chile este 13.0, egal cu al României.

Competitorii direcți

Toate țările vecine stau mai bine decât noi în acest clasament.

Diferența față de țările occidentale este imensă. Din acest punct de vedere, România își pierde avantajele pe care le obține la alte capitole. Per ansamblu, suntem pe locul 45 în clasamentul Doing-Business. Alinierea la legislația europeană ne aduce destul avantaje pentru a fi mai competitivi. Totușim pierderile la acest capitol nu pot fi recuperate de nimic altceva.

Sistemul de avizare și autorizare a construcțiilor - numărul de proceduri
La numărul de proceduri suntem întrecuți doar de Republica Moldova. Chile, țara cu care ne-am putea compara are un număr de două ori mai mic, în condiții similare de calitate.

Efectele actualului sistem de avizare, autorizare și control al calității în construcții

Țara noastră pierde bani datorită acestui sistem:

  1. Împiedicăm propriii cetățeni să construiască eficient, previzibil.
  2. La aceasta se adaugă lipsa atractivității pentru investitorii străini.
  3. Și absorbția fondurilor europene are de suferit din același motiv.

Sistemul actual de avizare, autorizare și control al calității în construcții generează corupție. Aceasta grevează și mai mult un mecanism deja gata să cedeze. Este un cerc vicios.

Un nou sistem de avizare, autorizare și control al calității în construcții

Legea 50/1991 și Legea 10/1996 au fost scrise, rescrise, publicate și răspublicate extrem de des. Nimeni nu mai poate garanta care sunt formele lor corecte.

Această fervoare legislativă este un simptom pentru un sistem falimentar. Modul de aplicare a celor două normative este haotic, imprevizibil. Nu se mai poate discuta de aplicare unitară.

Timpii necesari parcurgerii procedurilor depășesc adesea durata tehnologică pentru punerea în operă a proiectului.

Soluții pentru noul sistem de avizare, autorizare și control al calității în construcții nu pot veni decât din zona profesională. Acea zonă profesională suntem noi, arhitecții din OAR.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.