Categories
Fără categorie

OAR-Filiala București intră în politică

Mi-e ciudă câteodată că scriu prea des despre Ordinul Arhitecților din România și că scriu critic. Dar sunt nevoit s-o fac, pentru că publicul larg consideră Ordinul ca un fel de for de conducere al arhitecților și cam tot ceea ce conducerile sale fac se răsfrânge și asupra noastră, a arhitecților „de la planșetă”.

Astăzi, Domnul Dacian Cioloș i-a cerut Ministrului Culturii, Domnul Vlad Alexandrescu să părăsească echipa guvernamentală. Filiala București a Ordinului a hotărât să inițieze sau să susțină o scrisoare deschisă către premier pentru a anula această decizie. Drept care, reprezentantul PR al filialei publică pe pagina de Facebook următoarea gugumănie:

Semnături de susținere a unui membru al guvernului
Filiala București a Ordinului Arhitecților luptă deschis, public, pentru susținerea ministrului demisionar al culturii. Chiar în timp ce scriam articolul, postul a fost editat: „o scrisoare publică în online – un prilej inclusiv pentru fiecare dintre cei afiliaţi domeniului culturii construite de a manifesta propriul punct de vedere”

o scrisoare publică în online – un prilej inclusiv pentru fiecare dintre cei afiliaţi domeniului culturii construite de a manifesta propriul punct de vedere

o scrisoare publică în online – un prilej inclusiv pentru fiecare dintre cei afiliaţi domeniului culturii construite de a manifesta propriul punct de vedere

Poate că cei din conducerea filialei nu au citit niciodată propriul regulament, așa că le voi împrospăta memoria:

2. Filiala este o organizație profesională, cu personalitate juridică de drept privat, apolitică, de interes public, cu patrimoniu și buget propriu, autonomă, având rolul de a reprezenta, promova și proteja la nivelul Municipiului București interesele profesiei de arhitect.

(Art.2 din Regulamentul Filialei Teritoriale București a OAR)

Da, OAR este o organizație apolitică! Apolitic înseamnă să nu te implici în viața politică, să-ți fie indiferentă chiar. Susținerea unui membru al guvernului, fie el și un membru tehnocrat, într-un guvern tehnocrat, înseamnă acțiune politică.

Nu spun că Domnul Vlad Alexandrescu nu o fi minunat, cel mai bun ministru nu al Culturii, poate cel mai bun ministru al tuturor guvernelor, dar asta nu înseamnă că o organizație profesională, prin statut apolitică, ar trebui să-l susțină!

Eu sunt membru al OAR dintr-un singur motiv. O lege a hotărât că pentru a putea semna proiecte de arhitectură în România, trebuie să fi membru al OAR. OAR gestionează dreptul de semnătură. Afilierea la această organizație nu înseamnă că toți membrii săi au aceleași valori, aceleași idei, aspirații, sau crezuri profesionale. Singurul numitor comun este că ne-am hotărât să ne practicăm meseria de arhitect. Altfel, sunt un grup eterogen. Chiar foarte eterogen. De exemplu, la vot, cu siguranță unii arhitecți votează cu PNL, alții cu PSD, UDMR, sau chiar nu merg la vot.

Ordinul arhitecților este ca baroul avocaților. Barourile nu susțin miniștri, guverne sau primari.

Din ce-am aflat, filiala noastră a fost susținută de ministrul demisionar/demis în demersurile sale de a restaura casa în care a copilărit George Enescu, un proiect de suflet al Domnului Sturdza.

Îi aștept pe colegii din conducerea filialei să-și aleagă și un favorit la cursa pentru fotoliul de primar general. Cum ar suna? ”Gabriela Firea, garantată de OAR- Filiala București”?

Comments

comments