Categories
Articole

Și arhitecții desenează! #JeSuisCharlie

Este primul meu post care este doar influențat de faptul că sunt arhitect, așa că-l voi publica separat de cele despre proiectare, arhitectură și construcții.

#Jesuischarlie #EuSuntCharlie
Eu sunt Charlie. De pe pagina mea de Facebook.

Eu sunt Charlie

Nu mai folosesc un creion în fiecare zi, dar sigur și cei de la Charlie Hebdo folosesc acum tablete grafice. Arareori de gândești că un simplu creion poate fi perceput ca o amenințare! E drept, că în decursul istoriei oamenii au ars cărți în piața publică și persecută încă alți oameni pentru ceea ce scriu. Iată, acum și pentru ceea ce desenează!

Problema este că datorită religiei lor ei nu cred că ceea ce fac este greșit. Și cum ar fi? Victima va continua să trăiască după moarte. Iar dacă ei, criminalii, au greșit, va ajunge chiar în rai. Faptul că ei cred că există o viață de apoi îi face să creadă că viața aceasta, vremelnică, nu are o prea mare importanță.

Viața este prețioasă

Gândește-te că pentru ca tu să exiști Universul a crescut 14 miliarde de ani. Au explodat stele pentru a produce carbonul, oxigenul, fierul, sulful, sodiul, azotul…. toate elementele chimice de care este nevoie. Apoi…. apoi a fost nevoie de miliarde de ani de evoluție pentru ca tu să te naști. Este absolut miraculos că tu exiști! Este la fel de miraculos că eu exist!

Dacă pui totul în perspectiva aceasta, nimic nu este mai valoros decât viața. Nimic nu este mai îngrozitor decât întreruperea unei vieți!

În plus, moartea este ireparabilă. Nu se mai poate face nimic, nu se mai poate spune nimic. Nimic nu poate face ca ceea ce s-a distrus să poată fi refăcut. Nu există Isus să învie pe nimeni din morți.

Înapoi la creion

Desenul transmite idei cu o forță mai mare decât cuvântul. Desenul a fost una dintre primele arte de comunicare, de la artistul din Altamira și contemporanii săi. Acum caricaturiștii ne arată ridicolul faptelor și credințelor noastre. Ce poate fi mai puternic?

La fel, în munca noastră, a arhitecților, desenul transmite cel mai bine ceea ce dorim să comunicăm. Desenele din proiecte pot fi citite de oameni care vorbesc orice limbă, cu sau fără pregătire tehnică. De fapt, chiar sunt făcute pentru a fi înțelese de muncitorul de pe șantier.

Arhitect Proiecte Case
Da, sunt chiar eu, Octavian! Dar astăzi și eu sunt Charlie

Nu știu de arhitecți persecutați pentru desenele lor, deși, de-a lungul timpul, uneori, chiar arhitecții au fost persecutați pentru că nu au înțeles ceea ce conducerile politice vroiau să transmită maselor, inclusiv prin arhitectură.

Eu folosesc la compania mea de ceva timp desenul pentru a transmite oamenilor informații și cunoștințe despre arhitectură și despre importanța proiectării. Chiar eu am un avatar, creat din omul standard folosit în signalistica din spațiile publice (da, cum este domnul de la wc-ul din gară).

Oamenii se simt confortabil când văd desene. Sunt mai deschiși și adesea zâmbesc. Sunt mai receptivi la idei. De aceea eu am un avatar care este prezent în mai multe infographics pe care le facem.

Charlie Hebdo vrea să ajute oamenii ca prin umor să se detașeze de ridicol și prostie, de răutate și ură. Umorul din caricaturi nu poartă ură (deși acelor nefericiți atentatori așa li s-a părut). De aceea ei au ales caricatura, pentru că se depărtează de ură.

Noi nu încercăm să facem lumea mai bună, ca eroii din Paris uciși pentru ce trebuia să fie zâmbete. Noi vrem să facem doar lumea construită ceva mai bună.

Este trist, îngrozitor de trist, ceea ce s-a întâmplat la Paris!

Comments

comments