7 Greșeli La Un Proiect De Casă

Cele mai multe greșeli la un proiect de casă sunt făcute atunci când nu vrem să ne gândim cu adevărat la cum va trebui să fie casa noastră, la cum va trebui să fie viața noastră în viitoarea casă. Multe proiecte de case sunt astfel făcute conform unor automatisme de gândire și prejudecăți din care nu poate iei decât ceva anost, nefuncțional, urât, plictisitor, nepotrivit familiei tale.

7 Greșeli la un proiect de casă

De ce apar greșeli la un proiect de casă?

Pentru că nimeni nu a vrut să se gândească cum trebuie să fie viitoarea casă!

În trecut, toate casele (țărănești) erau (cam) la fel: același număr de camere, același aspect, aceleași materiale de construcții, același mod de viață. În prezent, nu există două familii la fel, cu aceleași aspirații, același mod de viață, iar tehnologiile în construcții permit forme atât de variate, încât nu ar trebui să existe nici două proiecte de case la fel.

1. Proiect de casă nefuncțională

proiect de casă funcțională
Un proiect de casă funcțională are o dispunere a spațiilor legată de modul în care folosim acele spații, cu legături facile între spațiile care funcționează împreună: bucătăria cu locul de luat masa, camera de zi cu locul de luat masa, zona de noapte cu dormitoarele etc….

Orice casă ar trebui să fie funcțională, iar acest lucru se stabilește prin proiectul de casă. Distanțele prea mari între două spații care ar trebui să funcționeze împreună îți pot face viața un chin. Casele vechi, proiectate și construite înainte de război sunt nefuncționale față de stilul nostru de viață, pentru că sunt gândite pentru familiile cu servitori: bucătăria este departe de sufragerie (locul de luat masa), însă aproape de scara de serviciu, pe unde era intrarea servitorilor. Casele simple sunt de obicei stil vagon, deoarece nu reprezintă nimic altceva decât o casă țărănească la care se adaugă noi spații, pe lungime, după cum părea să fie nevoie de ele.

2. Estimarea greșită a bugetului

Din faza de proiect poți să construiești o casă mai ieftină

Să te trezești că nu prea mai ai cum să termini lucrările de construcții pe care le-ai început – este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face. O casă neterminată, mai ales când finanțarea este legată de un credit bancar, te poate pune în  situații delicate. O casă neterminată este greu de vândut pentru că cei mai mulți cumpărători nu știu cum să estimeze corect cheltuielile viitoare. În plus, există suspiciunea că nici nu este construită bine.

Parametrii care stabilesc cât va costa o casă sunt reglați de proiectul acelei case, mai mult, chiar de faza inițială, în care stabilim cât de mare va fi, ce structură de rezistență va avea șamd.

3. Alegerea greșită a tipului structurii de rezistență

Structura de rezistență pentru proiecte de case

Nu există un tip de structură de rezistență potrivit pentru toate tipurile de case, pentru toate proiectele de case. Una dintre primele greșeli la un proiect de casă este stabilirea dinainte a unui tip de structură. Structura de rezistență se alege în primul rând după tipurile de spații pe care viitoarea casă le va avea.

Dacă la parter am un spațiu amplu, larg, deschis, iar la etaj o compartimentare deasă, dată de multe dormitoare, soluția zidăriei portante este practic imposibil de aplicat. Fie transform spațiul amplu din parter într-un șir de camere, astfel încât să am un sistem care să-mi permită ca pereții de la etaj să stea peste alți pereți la parter, fie casa va trebui construită în cadre din beton armat, cu stâlpi, grinzi și planșee din beton armat.

Structura reprezintă circa 30-40% din casă, iar o economie de 10% la aceasta înseamnă doar 3-5% din costurile totale. Este ilogic să lași o chestiune cu impact de doar 5% din costul total să stabilească toate celelalte soluții după care se va construi casa….

4. Casa este urâtă, plictisitoare

Proiecte de case frumoase
Oricine a văzut măcar odată câte o casă urâtă-urâtă de tot, doar proprietarul continua să se laude cu ea. Politețea ne face să nu spunem adevărul, iar adesea nici nu prea mai ai ce să-i faci, tot urâtă rămâne, iar oricât de mult ai farda-o, nu faci decât și mai rău.

Când arată urât pe hârtie, să nu îți închipui că odată ce va fi construită va arăta mai frumos. Poți s-o vopsești în galben și să-i pui balustrade strălucitoare, să-i cumperi tâmplărie scumpă, sau să-i faci un grad frumos, dar degeaba. Mai mult, nu vei reuși decât să o strici și mai rău. Poate că în timp iedera îi va da ceva noblețe, iar arborii mari și umbroși vor ascunde ce este mai rău. Dar asta va dura zeci de ani, timp în care vei ști, în sinea ta, că ai o casă urâtă.

5. Casă prea mare, sau prea mică

Proiecte de case prea mari sau proiecte de case prea mici

Am putea să ne gândim la bani, înainte de toate și deja am văzut că un buget prea mare te poate duce în multe încurcături, dar și o casă prea mică are neajunsurile sale.

Ar trebui să judecăm mărimea casei prin modul în care aceasta răspunde nevoilor noastre, dar oare am evaluat corect ce nevoi trebuie să poată satisface o casă? În anii 90, temele de proiectare date arhitecților porneau de la comparația cu apartamentul de bloc, de aceea oamenii vroiau bucătării și băi mari, adesea prea mari. Era însă doar un răspuns la situațiile cunoscute.

Băile apartamentelor nu sunt neapărat prea mici, dacă într-un alt spațiu există un loc pentru mașina de spălat, după cum nici bucătăriile din blocuri nu sunt neapărat prea mici, dacă sunt în legătură cu un loc de luat masa.

Adesea decizia de a construi o casă mai mare sau mai mică este luată pornind de la argumente insuficient cântărite. O idee bună este însă să judeci nu numai pornind de la mărime, ci de la modul în care spațiile pot asigura sau nu funcțiunea pentru care sunt proiectate.

6. Casa nu ține cont de vecinătăți

Greșeli la un proiect de casă legate de vecinătăți

Țăranii construiau tradițional casa cu spatele spre nord, cu prispa spre sud, cu acareturile spre fundul curții și așa mai departe.

Există numeroase cazuri când anumite rezolvări sunt forțate pornind de la punctele cardinale, uitând că vederea spre sud se oprește într-un calcan ponosit. Modul în care ferestrele unei case se deschid spre limitele proprietății trebuie să țină cont și de ceea ce se va vedea pe acel geam.

Înafară de orientare există multe alte elemente care ne pot ajuta să stabilim cum se raportează spațiile interioare spre vecini.

Tot aici ar trebui să intre și modul în care viitoarea casă se raportează la vecini și pornind de la scara. Dacă vreau să construiesc o casă cu parter și două etaje, ar trebui să caut terenul în care majoritatea caselor sunt mai înalte, după cum și construirea unei case parter ar trebui să fie propusă într-o zonă având totuși mai degrabă case cu un singur nivel.

Ne plângem adesea că în România nu se respectă regulile, dar adesea ne referim la stil, când de fapt problema este scara. Valoarea unui cartier de case este dată mai degrabă de faptul că toate casele sunt relativ cam la fel de înalte, decât dacă au toate acoperișul din țiglă. O casă care respectă regimul de înălțime al unei străzi este o dovadă că membrii acelei comunități se respectă unii pe ceilalți.

Un bloc cu 5 etaje forțat între case având doar două niveluri, arată că și cel care construiește, dar și cei care cumpără desconsideră vecinătățile, cartierul, vecinii. La fel, o casă parter și mansardă construită între două blocuri arată aceeași aroganță ca și primul caz.

7. Casa nu este gândită împreună cu curtea
proiect-de-casa-si-gradina

Casa-i casă, curtea-i curte. Sau așa ceva.

De fapt, unul dintre cele mai importante avantaje ale unei case este curtea. Așa că ar fi firesc, atunci când faci un proiect de casă, să te gândești și la ce relație va avea acea casă cu curtea. Hai să-i spunem deja grădină, pentru că sigur o grădină îți dorești, nu o curte neîngrijită.

Fiecare spațiu interior, mai ales la parter, se deschide spre curte ca spațiu de trecere între cel interior și vecini. Este de la sine înțeles că living-room-ul trebuie gândit în relație cu grădina, bucătăria cu terasa pe care să poți lua masa și tot așa.

Dacă pentru este nevoie să treci prin două holuri pentru a fugi de canapeaua din fața televizorului pentru a sta sub magnolia înflorită, cu siguranță că ai făcut ceva greșit. Dacă nici nu vezi magnolia înflorită din casă, atunci greșeala ta este mare, mare de tot.

Un proiect reușit de casă trebuie să-ți permită în lunile frumoase ale anului să treci cât mai ușor din casă -afară, mai mult, să aduci grădina în casă, împreună cu parfumul teilor.

Alte greșeli la un proiect de casă?

Arhitectul poate face, la rândul său, alte greșeli la un proiect de casă, unele tehnice: detalii greșite care pot duce la distrugerea unor finisaje, sau chiar și lipsă de inspirație. Arhitecților le place însă să proiecteze case și fiecare ocazie este o oportunitate pentru a face cea mai frumoasă casă din cariera lor.

Am vorbit însă de greșeli care nu vin de la arhitect, decât dacă el/ea nu știe să explice cât de important este să gândești un proiect de casă, nu în ultimul detaliu, dar în chestiunile cele mai importante: la cât de funcțională este casa și cum vrei să trăiești în ea, la cât de bine arată, la posibilitatea de a finanța lucrările într-un mod previzibil, la a face totul cu măsură, atât din punctul tău de vedere, cât și a nivelului de civilizație cu care te vei așeza într-un cartier nou, la modul în care vei trece la un nou nivel calitativ al vieții, trecând cu ușurință de la interior la exterior, la a nu pune căruța înaintea boilor, atunci când hotărăști să construiești ceva doar într-un anumit fel, sacrificând lucruri cu adevărat importante unei idei preconcepute.

Comentarii

comentarii