Despre arhitect

ArhitectDespre mine

Am să-mi păstrez anonimatul aici.

Dacă vrei să afli mai multe despre mine, vizitează-mi, te rog, blogul și pagina firmei mele de proiectare de arhitectură și rezistență.

Sunt arhitect

Sunt arhitect de destul de mulți ani deja.

Am experiență și îmi place să fac proiecte de case. Știu, probabil că oricine ar zice asta, dar chiar îmi place. Pentru case s-a inventat arhitectura. Din case s-au făcut apoi palatele, din palate s-au făcut clădirile de birouri. Punând multe case unele peste altele.... așa s-au făcut blocurile. Folosind porțiuni dintr-o casă, s-au făcut spitale (din dormitoare), hanuri și hoteluri, tot. Mă rog... cam tot. Școlile, de exemplu, s-au făcut din poieni cu soare. Stadioanele, la fel. Dar pentru a le face, oamenii s-au folosit tot de ce știau ei de la case. 

De ce acest blog?

Am văzut că oamenii ajung în biroul unui arhitect destul de #@%$#@&$% când au nevoie de un proiect de casă. Pe de o parte știu foarte bine ce vor, pe de altă parte, adesea, din grabă, refuză să se gândească profund la viitoarea lor casă.

Proiectul de casă este o ocazie unică de a testa ce se va întâmpla cu viața familiei tale în casa pe care cu atât efort o construiești!

Atunci, de ce să nu fi atent și deschis la minte, exact atunci când viitoarea ta casă este construită întâi pe hârtie?

Ce vreau, ca arhitect, pentru cel care își face un proiect de casă

Aș vrea ca toți cei care vor să construiască o casă să fie foarte-foarte conștienți!

Vreau să înțeleagă faptul că ce ei gândesc acum îi va reprezenta și peste 10, și peste 20, chiar și peste 100 de ani! Da, multe case „trăiesc” sute de ani!

Dar nu posteritatea mă îngrijorează, ci faptul că o familie va locui în aceste case și au șanse foarte mari să locuiască prost pentru că nu au anticipat ce nevoi reale vor avea în viitor.

Nu trebuie să te uiți prea mult în stânga și în dreapta când mergi pe stradă (orice stradă) și vei vedea că mulți nu s-au gândit nici cum vor locui acum. Ce viitor?

Cei mai mulți nu înțeleg importanța proiectului casei!

Na, că am zis-o!

Așa că, ce vreau eu este ca tu să nu faci aceste greșeli. Așa că scriu aici despre faptul că un proiect de casă începe din mintea ta, când doar cochetezi cu ideea începerii de construcții. Continuă cu căutarea terenului, cu estimarea bugetului, cu primele discuții cu arhitectul, cu avizele și autorizațiile, cu proiectul propriu zis, cu alegerea constructorului și negocierile cu el, cu derularea lucrărilor în șantier. Poate. când ai terminat și deja te-ai mutat în casa cea nouă, poate, se termină proiectul tău de casă. Deși, chiar și atunci, mai alegi un covor sau o perdea, cauți un pat nou sau o canapea confortabilă. 

Înțelegi? Este mult mai mult, după cum și casa, odată ce vei locui în ea zi de zi, va deveni tot mai mult. O parte din familia ta!

„Proiectul pentru casă e ca și chibzuința pentru faptă” (Citat dintr-un arhitect celebru)

Am fost puțin autoironic pentru că nu sunt (încă) celebru. Dar aceasta nu afectează în nici un fel adevărul afirmației.

Știai că proiectul stabilește în proporție de peste 80% cât va costa viitoarea ta casă? Restul de 20% depinde de modul în care alegi constructorul, precum și de cât de mult alegi tu să te abați de la ceea ce ți-ai propus.

Știai că orice modificare pe care o aduci unui proiect de casă în timpul șantierului costă de două ori mai mult decât dacă te-ai fi gândit la ea în faza de proiect?

Cu un proiect frumos se poate face o casă urâtă, dar cu un proiect urât nu se poate face o casă frumoasă.

Proiecte case istețe

Această pagină este făcută nu pentru a prezenta portofoliul nostru de proiecte case, ci pentru a-ți împărtăși din experiența mea.

Din faza de proiect casa ta va fi mai mare sau mai mică, mai frumoasă sau mai urâtă, mai funcțională sau mai întortocheată, mai luminoasă sau mai întunecoasă.

Succesul de care un proiect de casă se va bucura (sau nu) depinde enorm de colaborarea pe care tu o vei avea cu arhitectul. Aceasta depinde de abilitățile de comunicare ale ambelor părți.

Înapoi la articole?