Luni, 4 iunie, am participat la un interviu la Ziarul Financiar, transmis live, apoi preluat în ediția tipărită, a doua zi.
Am discutat în principal despre problema regimului autorizațiilor de construire care are un impact negativ puternic asupra mediului economic. La inițiativa realizatorilor, am vorbit destul de mult și despre problemele orașului.
Despre rolul arhitectului, lecție a interviului de la Ziarul Financiar
Ideea de haos în urbanismul din România este des vehiculată. Arhitecții vor avea mult de muncă în a-și explica rolul în societate. Părem nu doar o soluție, dar și parte a problemei.
Pe viitor, Ordinul Arhitecților va trebuie să arate publicului larg în ce fel proiectarea poate ajuta dezvoltarea societății. Va trebui să arătăm cum consultarea unui arhitect din primele etape ale realizării unei investiții poate asigura succesul acesteia.
Ni se sugerează un rol activ în societate. Cu siguranță trebuie să avem unul. De aceea obiective care să depășească sfera de interes imediat a organizației trebuie definite. De aceea trebuie să avem noi, în primul rând, un mod de lucru bazat pe dezbateri interne, pe vot direct pentru a stabili priorități și direcții. Un astfel de mecanism ne va asigura o voce clară și un mesaj coerent. Nu putem avea un impact real fără a ne implica în societate mult mai mult decât o facem acum, dar, în primul rând, altfel.
Ordinul Arhitecților, un vector de progres
Experiența miilor de arhitecți care proiectează poate și trebuie să devină punctul de plecare în modernizarea societății. Ordinul Arhitecților din România poate deveni un vector de progres. Impactul pe care îl putem avea poate fi profund. Acum nu doar noi suntem bulversați, dar și sutele de mii de clienți, partenerii din sectorul construcțiilor și administrația publică. Ne așteaptă milioane de români care în următorii ani vor construi sau vor fi beneficiarii construcțiilor.
România are nevoie de un fond construit de calitate pentru a recupera decalajele istorice de dezvoltare. Noi suntem aici, pregătiți. Dar va trebui să construim în primul rând noi sisteme care să favorizeze sectorul nostru economic, regulamente de urbanism mai bune, o piață mai eficientă, competitivă și eliberată de fenomenele nedorite.