Categorii
Articole

Hai la conferința OAR!

Dintre profesiile reglementate, cea de arhitect face parte, prin lege, dintre atribuțiile Ordinului Arhitecților din România. Arhitectură, construcțiile, cerințele, responsabilitățile, drepturile și obligațiile noastre își au sau își pot avea rezolvarea în buna funcționare a acestei organizații.

Ordinul Arhitecților?

Ordinul este (sau ar trebui să fie) un partener pentru administrațiile publice locale sau centrale, decidenți politici, societatea civilă, dar și, probabil cel mai important, pentru sutele de mii de clienți care au nevoie de proiectele noastre de arhitectură.

Crezi că arhitecții se bucură de prestigiul pe care îl merită?

Deși între 5-10% din PIB sunt investițiile care permit dezvoltarea României și depind de munca zilnică a peste 10.000 de arhitecți, dar competențele, experiența și creativitatea noastră nu sunt nici apreciate, nici încurajate suficient. Nici administrațiile publice, de cele mai multe ori nici dezvoltatorii, dar nici cei mai mulți dintre clienții mici nu înțeleg cât de importantă este proiectarea de arhitectură pentru calitatea vieții și buna funcționare a entităților administrative și economice.

Aceasta se reflectă în prestigiul nostru în societate.

Rolul arhitecților în societate este supus unui continuu asediu. Pe de o parte, competențe care tradițional aparțin profesiei sunt acaparate de alți agenți economici, pe de altă parte, responsabilități care ar trebui să fie ale administrației, beneficiarilor, sau constructorilor, sunt puse în seama noastră. Este tot mai complicat să proiectăm, autorizăm și să supervizăm lucrările de construcții. Pe de altă parte, onorariile de proiectare, din motive dintre cele mai variate, cresc într-un ritm mult prea lent.

Arhitecții care sunt angajați au unele dintre cele mai mici salarii din economie. Firmele de arhitectură, birouri individuale sau societăți cu răspundere limitată, au cifre de afaceri incredibil de mici. Cifrele de afaceri per angajat reflectă o productivitate precară, multe firme ajungând în situația de a-și suspenda activitatea, de a solicita insolvența sau radierea.

Societățile de arhitectură continuă să aibă dificultăți în a achiziționa softuri de proiectare, calculatoare, de a susține plata chiriilor sediilor sau plata taxelor și impozitelor.

Ești mulțumit de situația financiară a arhitecților?

În topul firmelor având codul CAEN 7111 cele mai multe companii nu sunt de arhitectură, ci de project management, proiectare pentru alte specialități și construcții. Față de media de 200.000 lei/angajat/an, firmele de arhitectură sunt mult mai jos. Firmele de construcții sunt pe locul întâi în ceea ce privește profitul.

Ca cifră de afaceri, firmele de arhitectură, chiar incluzând venituri din alte domenii, deși reprezintă 0,26% dintre angajați, produc doar 0,12% din cifra totală de afaceri. Față de angajatul mediu din țară, un angajat al unei firme de arhitectură produce doar cca 40%. Orice angajat din construcții produce 64% din cât produce, ca cifră de afaceri, angajatul mediu.

Cifra de afaceri /angajat/an pentru firmele având codul CAEN 7111 este de doar 44.000 de Euro, în timp ce la nivel național este de aproape 100.000 Euro.

Asistăm neputincioși la toate acestea, deși proiectarea de arhitectură face parte dintre domeniile prioritare, alături de construcții, beneficiind de facilități fiscale la plata taxelor pentru angajați.

În orașele noastre apar tot mai multe exemple de clădiri noi, restaurate sau modernizate, de bună calitate, atât în privința arhitecturii, cât și a lucrărilor de construire. Dar părerea generală, justificată, este aceea că domeniul nostru este într-un declin accentuat.

Cum ți se pare că este tratat patrimoniul construit?

Pe de altă parte, patrimoniul național construit face față unei agresiuni constante. În același timp, România este țara europeană cu cele mai aglomerate locuințe și de proastă calitate. O treime dintre concetățenii noștri continuă să nu aibă acces la o baie cu duș. Multe dintre școlile în care copiii noștri învață sunt într-o stare proastă, iar modernizarea și construcția de noi spitale bat pasul pe loc.

Cum a fost la ultima autorizație de construire?

Avem cel mai îmbâcsit sistem de autorizare a construcțiilor din Europa. Proiectul viitorului Cod al construcțiilor nu promite nimic mai bun, descrie cu alte cuvinte aceeași birocrație ineficientă.

Această situație duce la realizarea de investiții cu foarte mare greutate. Ciclurile de investiții sunt nepermis de lungi. Aceasta duce la mai puține investiții și la un număr mult mai mic de proiecte în aceeași unitate de timp.

De aceea avem proiecte puține, cel mai adesea prost plătite.

Multe dintre proiectele de arhitectură (incluzând aici și structurile și instalațiile lor aferente) sunt de proastă calitate. Competiția dintre firmele de proiectare depinde mult prea puțin de competențele ofertanților și mult prea mult de alți factori: pile, relații, corupție, prețuri mici. Toate aceste criterii sunt legate de sistemul de avizare, autorizare și control al calității.

Ordinul nu reușește impunerea unui sistem prin care cele mai multe dintre lucrările publice să fie atribuite pe bază de concurs de arhitectură. Puținele concursuri sunt privite cu multă neîncredere chiar de arhitecți. Decidenții din administrație (sau chiar din sectorul privat) nu sunt încurajați de noi suficient în această direcție.

Care este interesul tău, ca arhitect?

Deși suntem colegi de breaslă, în contextul general, avem și multe interese diferite, divergente. Parte dintre noi suntem angajați, parte suntem patronii sau asociații entităților comerciale.

Nu există, la peste 30 de ani de la revoluție, nici un sindicat al arhitecților salariați, nici organizații care să reprezinte coerent cel de-al doilea grup. Deși suntem autori, nu există o organizație care să ne reprezinte din această perspectivă, Uniunea Arhitecților fiind doar umbră a unei organizații a statului comunist. OAR ar fi putut media dialogul dintre arhitecții angajați și arhitecții patroni. OAR ar fi putut media un dialog între arhitecți și decidenții politici. OAR ar fi putut media relațiile dintre arhitecți și administrațiile locale și entitățile avizatoare. OAR ar fi putut face foarte multe.

În alte țări, organizațiile similare sunt implicate inclusiv în acreditarea instituțiilor de învățământ de superior. Ele transmit feedbackul pieței educatorilor pentru a avea generații de profesioniști tot mai bine pregătiți. Piața de profil și experiența celor cu activitate indică furnizorilor de educație continuă ce cursuri de perfecționare sunt necesare. Multe organizații similare susțin cercetarea, schimbul de experiență, publicațiile de cărți și articole de specialitate, comandă sau fac studii privind administrarea afacerilor de profil. Nu am să susțin că nimic din toate acestea nu sunt făcute de organizația noastră. Cu siguranță, nu suficient.

Tu nu ai nici un cuvânt de spus?

Ordinul Arhitecților din România poate avea un rol crucial în toate aceste probleme. Dar, de la înființare și până acum, a avut o presiune mult prea mică din partea constituenților săi. Trist este că organizația are o structură democratică. Aceasta înseamnă că toți arhitecții care își plătesc cotizațiile ar putea avea un cuvânt de spus.

OAR nu face nimic pentru că nu-i cerem nimic

În cei peste douăzeci de ani de la înființare, Ordinului i-a lipsit direcția pe care arhitecții ar fi trebuit să i-o imprime. Este greu să acuzi pe cineva de rele intenții. Este greu să acuzi pe cineva de rezultate, atâta timp cât nu are un mandat clar.

Sunt sigur că voi, cei 10.000 de colegi, ați putea găsi mult mai multe motive pentru a fi nemulțumiți de activitatea de până acum. Sunt sigur că ați găsi mult mai multe teme de discutat. Activitatea zilnică a fiecăruia dintre noi este presărată cu indicii legate de ce ar trebui îndreptat.

Care crezi că va fi viitorul profesiei de arhitect?

Când eram copil, anul 2000 avea o aură specială. Fiecare se aștepta ca lumea să fie spectaculos schimbată. Copiii desenau orașe ale viitorului, cu mașini zburătoare și clădiri până la nori. Acel an a trecut demult. Lumea s-a schimbat enorm și continuă să se schimbe. Avem în față provocări pe care nu le putem anticipa. Deși trăim deja în viitor, nu știm cum va arăta acesta. Dar aceasta nu ne scutește de obligația personală de a ne pregăti cât mai bine. Nu avem nici o scuză nici pentru că nu încercăm să făurim acest viitor.

Ordinul Arhitecților va trebui să își schimbe felul de a fi. Dacă douăzeci de ani s-a mulțumit să reacționeze la schimbările venite din exterior, sau să rateze dorințele celor cu bune intenții care s-au implicat până acum, ar trebui să devină cu adevărat un actor cel puțin la fel de important ca și profesia de arhitect. Dar acest pas are nevoie de implicarea majorității noastre și de stabilirea unor priorități și mandate pentru cei care ne vor conduce.

Putem reduce atribuțiile OAR, știai asta?

Există, bineînțeles, opțiunea de a limita atribuțiile OAR la minim. Simpla administrare a Tabloului Național al Arhitecților ar consuma mai puțin de 10% din resursele folosite acum. Restul atribuțiilor ar putea fi preluate de organizații liber înființate de către și pentru arhitecți: sindicate, patronate, uniuni de creatori, asociații de patrimoniu, institute de cercetare, comunicare, schimb de experiență șamd.

Toate acestea se pot stabili doar de către noi, de către arhitecți. M-am ferit mereu să spun membri, în loc de arhitecți. Dar suntem membri ai acestei organizații și o susținem financiar din cotizații, dovezile de înregistrare ale proiectelor și timbrul de arhitectură aplicat proiectelor noastre.

Conducerile succesive de până acum au fost alese în cadrul unor conferințe teritoriale și naționale de un număr mult prea mic de arhitecți. În București, de exemplu, mai puțin de 10% dintre arhitecți au participat la conferințele în care se alege conducerea teritorială, se votează documente importante, se votează și mandatează delegați la Conferința Națională.

Crezi că OAR are nevoie de o listă de priorități?

Cei aleși nu au nici un fel de mandat. Nu au avut niciodată. Cel mult, și-au stabilit singuri o listă de priorități. Nu le putem cere socoteală. Nu fără a ne implica și noi.

Știai că poți candida și tu pentru o poziție în conducere?

Cel mai important va fi să candidezi. Dacă nu vrei tu, chiar nu știi un coleg sau o colegă cu care să rezonezi?

Se vor alege zeci de președinți și sute de membri în consiliile teritoriale și Consiliul Național. Se vor alege cenzori și membri în comisiile de disciplină. Pentru toate aceste poziții de conducere este nevoie de candidați și de concurență reală între candidați.

Adu cât mai mulți colegi arhitecți!

Vorbește cu ceilalți și convinge-i și pe colegii și prietenii tăi din birou, amicii arhitecți cu care ieși la o bere, foștii colegi de an din facultate. Vorbește și cheamă-i la conferințe și pe cei mai tineri, și pe cei mai în vârstă!

Nu contează dacă ești tânăr sau pensionar, nu contează dacă ești angajat, patron sau omul orchestră în firma sau biroul tău! Este nevoie de părerea, de votul și chiar de candidatura ta. Este nevoie să spui ce te doare, ce ți se pare strâmb, ce ar trebui făcut altfel.  Este nevoie de experiența ta dacă o ai, sau de entuziasmul tău dacă ești la început de drum.

Dacă ai amânat plata cotizației pe anul 2022, plătește-o cât de repede se poate și hai la conferință!

Conferințele teritoriale din restul țării

Dacă ești înscris în oricare dintre celelalte filiale teritoriale, găsești aici datele de contact ale conducerilor acestora. Sună-i și află când este programată conferința teritorială.

Conferința Teritorială OAR București

Dacă faci parte din OAR București, te rog să te înscrii acum la Conferința OARB din 21 mai!

Găsești mai jos un link:

Hai la conferința arhitecților!
https://www.oar-bucuresti.ro/
Pe măsură ce voi avea informații noi, le voi publica aici

Filiala Teritorială OAR Alba

Prima convocare – 29 aprilie;
A doua convocare – 6 mai.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Sala de conferinte PAEM, str. Bucovinei, nr. 6, Alba Iulia.

Filiala Teritorială OAR Arad

Prima convocare – 23 mai, ora 14:00;
A doua convocare – revenim cu detalii.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Camera de Comert și Industrie Arad, Strada Cloșcan nr. 5, Arad.

Filiala Teritorială OAR Argeș

Prima convocare – 12 mai;
A doua convocare – 19 mai.

Filiala Teritorială OAR Bacău-Neamț

Prima convocare – 6 mai, ora 10:00;
A doua convocare – revenim cu detalii.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Filarmonica Mihail Jora, Bacău, Strada Războieni, nr. 22.

Filiala Teritorială OAR Bihor

Prima convocare – 19 mai, ora 16:00;
A doua convocare – 26 mai, ora 16:00 .

Lucrările Conferinței Teritoriale ordinare se vor desfășura la Hotel Elite, Parcul Brătianu, nr. 26, Oradea.

Filiala Teritorială OAR Brașov-Covasna-Harghita

Prima convocare – 29 aprilie;
A doua convocare – 6 mai.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Brașov, în sala de conferințe „Ștefan Luchian” din cadrul Brașov Business Park, începând cu ora 10:00.

Filiala Teritorială OAR Dobrogea

Prima convocare – 20 mai;
A doua convocare – revenim cu detalii.

Filiala Teritorială OAR Dunărea de Jos

Prima convocare – 20 mai;
A doua convocare – revenim cu detalii.

Filiala Teritorială OAR Iași

20 Mai 2022

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Iasi, la sediul Filialei Teritoriale a OAR Iași din Bulevardul Ștefan cel Mare, nr. 4.

Filiala Teritorială OAR Muntenia Sud-Est

Prima convocare – 20 mai;
A doua convocare – 27 mai, ora 16:00.

Filiala Teritorială OAR Muntenia Vest

Prima convocare – 7 mai;
A doua convocare – 14 mai.

Filiala Teritorială OAR Mureș

Prima convocare – 12 mai, ora 16:00.
A doua convocare – revenim cu detalii.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Hotel Privo, Strada Urcușului, nr. 1, Târgu Mureș.

Filiala Teritorială OAR Nord-Est

Prima convocare – 29 aprilie, ora 16:00.
A doua convocare – revenim cu detalii.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la sediul filialei din strada Apeductului, numărul 4, Suceava.

Filiala Teritorială OAR Nord-Vest

Prima convocare – 20 mai;
A doua convocare – 27 mai.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la sediul filialei din strada Minerilor, nr. 11, Baia Mare.

Filiala Teritorială OAR Oltenia

Prima convocare – 10 mai;
A doua convocare – revenim cu detalii.

Filiala Teritorială OAR Prahova

Prima convocare – 21 mai;
A doua convocare – 28 mai, ora 9:00.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Protoieria Ploiești Nord, str. Popa Farcaș, nr. 45, Ploiești.

Filiala Teritorială OAR Satu-Mare

Prima convocare – 20 mai, ora 12:00.
A doua convocare – revenim cu detalii.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Casa Meșteșugarilor, Sala Mică, Satu Mare, str. Ștefan cel Mare nr. 18.

Filiala Teritorială OAR Sibiu-Vâlcea

Prima convocare – 20 mai;
A doua convocare – 27 mai.

Filiala Teritorială OAR Timiș

2 Mai 2022

Detalii, aici.

Filiala Teritorială OAR Transilvania

Prima convocare – 6 mai;
A doua convocare – 20 mai.

Lucrările Conferinței Teritoriale se vor desfășura la Sala de conferinte, Cluj Arena, Aleea Stadionului 2, Cluj-Napoca.

Filiala Teritorială OAR București

21 mai

Voi updata acest post cu informații despre toate conferințele teritoriale. Marchează acest post și verifică ce informații noi apar.

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.