Lectii de Arhitectura: Roma Antica, vazuta de un arhitect

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Lectii de Arhitectura: Roma Antica, vazuta de un arhitect

De acum 3-4 ani, de cand am vizitat orasul prima oara, imi doresc sa scriu despre acesta. Un arhitect vede adeseori altfel un asemenea oras. Maiestria arhitecturii ascunde cel mai impresionant lucru: o comanda publica a constructiilor neegalata pana in timpurile noastre. Un arhitect arareori poate sa inoveze public si numai in mod exceptional. Oricat de mult mi-as iubi confratii, arhitectii singuri nu ar fi putut construi cladiri parlamentare, tribunale, stadioane si apeducte.

roma-văzută-de-un-arhitect-thumb
Lectii de Arhitectura

Orice vizitator al ruinelor vechii Rome vede ca multe dintre viziunile noastre contemporane asupra societatii, sunt, de fapt, antice. Ei au construit stadioane, spatii publice, tribunale, parlamentul si utilitati publice cum sunt canalizarea si apeductele. Desi ne consideram mai sofisticati, noi nu am inventat atat de multe.

De fapt, ruinele Romei sunt ruinele cladirilor societatii care a modelat pe de-antregul, cel putin civilizatia europeana (vestica). In ciuda imperfectiunilor, a cruzimii si a coruptiei acea societate a pus bazele dreptului, sistemului democratic si a unei oferte publice nemaintalnite nici pana atunci si poate nici de atunci incolo. Atat plebeii, cat si aristocratii, in orele fierbinti ale amiezelor imparteau aceleasi terme. Aceasta se intampla mult inainte ca Revolutia franceza sa strige: Egalitate!. Sfatul batranilor era caracteristic tuturor civilizatiilor indoeuropene, Curia Iulia (cladirea Senatului) inca sta in picioare. De-a lungul traseului principal al Forumului Roman sunt bazilicile Iulia si Aemilia. In ciuda numelui, bazilicile erau spatii acoperite in care se facea justitia. Dreptul Roman inca este baza codurilor civile si peale, instituind drepturi si principii fundamentale.

Suntem incantati acum de deschiderea Arenei Nationale din Bucuresti. Coloseum-ul avea o capacitate intre 50.000 si 80.000 de locuri. Arena Nationala? 55.000. Aceasta arena imensa, nu era prima: Circus Maximus, mai vechi, se afla la mai putin de 2 km, iar daca alaturi cele doua semicercuri ale Teatrului lui Marcellus, obtii Coloseum-ul. Primele teatre au aparut in Grecia, fiind realizate pe pantele dealurilor. Romanii le-au preluat, realizand unele dintre cele mai grandioase cladiri. Acestea faceau parte dintr-un program prin care atat Republica, cat si Imperatorii imbogateau Cetatea Eterna. Dar nu toate progremele slujeau la fala orasului: Cloaca Maxima (canalizarea) si apeductele sunt printre primele constructii de arta inginereasca menite sa asigure conditiile minime de igiena care sa mentina populatia sanatoasa. Orasul este presarat de temple. Este greu de exprimat umilinta pe care eu, ca arhitect, am simtit-o sub cupola Panteonului. Desi reconstruit in secolul 2, acest templu are mai mult de 2000 de ani. A ramas cea mai mare cupola construita vreodata pana la aparitia betonului armat. Tehnologic, Roma antica era o minune. Betonul, inventia lor proprie, impreuna cu arcul le-au permis sa zideasca structuri nemaintalnite. Perfectiunea zidariilor ar trebui sa faca sa roseasca orice zidar pe care l-am intalnit vreodata.

Celor carora le place sa faca shoping, trebuie sa vada Piata lui Traian! Aceasta este un mall pe 7 niveluri. Trasee lungi sunt bordate de ancadramentele identice, in care se vad inca urmele tamplariei din lemn. Nu este greu sa-ti imaginezi cum marfuri din toate colturile imperiului si poate chiar si de mai departe, erau vandute aici.

Cu adevarat remarcabila este scara la care totul este construit. Forumurile, trasee punctate de agore sunt incredibil de mici. Cladirile, de dimensiuni relativ modeste, trebuie sa fi fost spectaculoase prin modul in care erau percepute. Desi totul este la scara umana, perspectivele sunt monumentale. Distantele de numai cateva zeci de metri faceau pe oricine sa inalte privirea mult in sus pentru a vedea inaltimile acestora.

Forumul ROman
Forumul Roman vazut de pe Palatin. Toate societatile de tip european, occidental, democratice isi au radacinile in aceasta vale plina de istorie. Desi anii au fost crunti pentru edificile de aici, miile de urmasi ai galilor, celtilor, ibericilor, dacilor, tracilor, grecilor, nubienilor, palestinienilor, dar si ai popoarelor de aiurea sunt intr-un continuu pelerinaj, lipsiti insa de emotii religioase.

Forumul Roman este un triumf al societatii. Sutele de cladiri publice, pietele, termele, teatrele, circurile nu erau posibile fara o comanda publica ferma si clara. Republica si, mai apoi, imperiul s-au construit pentru cetatenii sai, probabil cei mai mandrii cetateni ai unei natiuni din toate timpurile. Roma nu este construita de arhitecti si ingneri. Acestia au fost folositi de Senatul Roman, de imparati, pentru a construi Roma.

Intotdeauna cand trecem prin orasele noastre, trebuie sa ne amintim ca oamenii il construiesc. Arhitectii si inginerii sunt, fiecare in parte, neimportanti. Ei proiecteaza si construiesc, mai bine sau mai rau, in urma comenzii primite. Iar comanda vine atat de la clientul in sine, cat si de la ansamblul societatii. Ceva ma face sa cred ca in urma cu 2000 de ani, era o mare rusine sa construiesti urat, prea mult si fara rost, dupa cum era si sa nu construiesti. Si in Italia am vazut cladiri urate, prost construite, insa apartineau anilor 50-70 din secolul 20.

Adeseori ma gasesc impotriva ONG-urilor care protesteaza aiurea impotriva taierii unor arbori, a demolarii unor cladiri….. Mie imi place cum vechiul CEC se oglindeste in fatada de sticla a turnului de langa el. Vazand Roma, imi este tot mai clar ca ceea ce displace acestor oameni nu ar fi atat ca se construieste, ci ca se construieste prost, urat si fara rost in urma unor comenzi, atat sociale cat si individuale prost gandite, meschine si fara rost. De aceea protestul mut al fiecaruia dintre noi isi gaseste mai usor expresia impotriva „mastodontilor din fier si sticla”. In acest fel, nedreptatea trece dintr-o parte in cealalta, lovind in toata lumea, facand si mai multa nedreptate.

Nu noile cladiri sunt de vina. Este normal ca la inceputul unui nou secol sa construiesti ca in propria ta perioada. Monstruos ar fi sa imiti forme fara substanta ale secolelor trecute. Monstruos este ca uitam ca un oras este construit de comunitatea sa. Mai mult, vazand Roma, uitam ca un oras poate construi o lume intreaga.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.