Meșterul Manole – comentariu de arhitect

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Meșterul Manole – comentariu de arhitect

Ieri, fetita mea, Irina, a vizitat Manastirea Curtii de Arges. Destul de neatenta, a retinut totusi ceva-ceva din legenda constructiei. Desi toata lumea o stie, am s-o redau pe scurt. Este datoria mea, de arhitect.

O biserica frumoasa-frumoasa

Meșterul Manole

Negru Voda ii promite o groaza de malai unui oarecare Manole Mester (dar si echipei sale de proiectare si executie) sa faca o biserica frumoasa-frumoasa. Ei aleg un teren de constructie aluvionar (pe malul apei), desi un ciobanas le-a spus ca acolo sunt niste ruine si locul nu este prea grozav, totusi.

Ce construiau ei peste zi, noaptea se prabusea

Meșterul-Manole-arhitect-la-mânîstirea-curții-de-argeș

Ce construiau ei peste zi, noaptea se prabusea. Intr-o noapte arhitectul nostru, neputandu-si explica misterioasele prabusiri, se culca si viseaza. In vis Dumnezeu (?) ii recomanda jertfirea unei tinere femei. El nu este totusi prea incantat ca victima va fi chiar sotia lui, asa ca se roaga sa apara ceva piedici, dorindu-si probabil sa jertfeasca o alta sotie. Dumnezeu (probabil cel adevarat) il asculta si comanda ceva dificultati meteorologice, insa Ana, frumoasa si credincioasa sotie se dovedeste mai tare decat El si ajunge la locul faptei.

Mesterul Manole o zideste undeva in zona pronaosului (respectand si traditia crestina privind locul femeii). Mai degraba ingroziti de ce a facut seful de santier, cei noua mesteri mari lasa prostiile si se pun pe treaba, astfel incat zidurile nu se mai prabusesc. Inscriptia de pe zid cu privire la locul jertfei este gresita sau prost interpretata. Cel mai probabil ea a fost ingropata sub fundatie, nu in perete. Asta ar presupune ca cei zece mesteri au refacut si fundatiile, probabil mai adanci si mai potrivite terenului. Adevarul insa ar fi transformat povestea dintr-una legata de Creatie, intr-una politista, deoarece ingroparea la fundatie ar fi presupus omorarea prealabila a Anei. Varianta cu zidirea, tot horror, este insa mai light, publicul neinchipuindu-si blood and shit.

Clauza de neconcurentialitate

Beneficiarul, multumit peste masura de rezultatul investitiei, ii sugereaza Arhitectului-Constructor s-o lase mai moale la urmatorul proiect pentru ca-si dorea ca aceasta sa ramana cea mai frumoasa zidire. Mesterul nostru se comporta aici ca un adevarat arhitect, declarand sus si tare ca urmatoarea va fi si mai frumoasa. Este normal. Daca printre cititorii mei se numara cumva si vreun arhitect stie si de ce.

Incalcand grav orice legislatie privind protectia muncii, Negru Voda ordona demolarea schelelor, astfel incat meseriasii nostri raman pe acoperis. Istoricii vor descoperi acum ca aspectul actual al catedralei nu este cel initial, pentru ca din sindrila de pe acoperis (invelitoarea este din tabla) cei noua+1  isi confectioneaza aripi cu care incearca sa zboare. Data fiind distanta pana la izvor, apreciez ca zborul a fost totusi un succes, planarea fiind destul de lunga. Decesul lor s-a datorat cel mai probabil faptului ca nu pregatisera suficient manevrele de aterizare.

Povestea este cu siguranta captivanta, mai ales ca dovezile abunda la tot locul: fantana cu izvorul exista, pe zid este indicat locul jertfei si biserica, trebuie s-o recunoastem, este deosebit de frumoasa. probabil ca este cam incarcata, dar Negru Voda se pare ca nu se uita la bani cand venea vorba de lux. Spre deosebire de multi alti beneficiari, el nu a bagat toti banii in gresie portelanata, alocand si proiectului si executiei un buget mai mult decat generos.

Crestinismul condamna jertfele umane. Biblia ne povesteste de Avraam si de gluma cu jertfirea copilului, insa acolo Dumnezeu fie s-a razgandit, fie a facut-o numai asa, de forma. Manole si-a luat-o acum, fie ca nu stia povestea (posibil, ca nu se mentioneaza ca ar fi si literat), fie ca visul sau nu avea legatura cu Dumnezeu, ci noptile petrecute la planseta si-au spus cuvantul, oboseala doborandu-l. Totusi, mai degraba este o interpretare romaneasca, in ale caror practici (pseudo)religioase in unele cazuri apar si niste galinacee albe, ce-i drept in traditiile de nunta. Romanii nu s-au dovedit prea harnici in arhitectura si constructii, ceea ce probabil a facut ca obiceiuri cu rezonante pagane sa-si gaseasca locul in arta constructiilor.

Conflictul de interese

O alta idee care trebuie retinuta ar fi ca lipsa unui Cod Deontologic al Arhitectului l-a dus pur si simplu pe saracul Manole in ipostaza ingrata de a fi si arhitect si constructor. Codul i-ar fi interzis asta desi mai nou, prin alte parti ale lumii arhitectii contracteaza nu numai proiectul, ci si executia. Dar asta-i alta poveste. Daca se tinea de treaba, pur si simplu nu s-ar fi aflat pe acoperis cand a venit voievodul. Constructorii ar fi fost pedepsiti degeaba, pentru ca ei respecta proiectul: daca proiectu-i bun, ei construiesc ceva frumos, daca nu, oricum iese ca dracu.

Fără legislație privind calitatea în construcții

Nici ISC-ul, nici Inspectia Muncii nu fusesera create. Inspectorii de stat ar fi participat la fazele determinante si nu s-ar fi ajuns la situatia in care beneficiarul sa ajunga pe santier inainte de a fi lucrarile terminate. Daca povestea se petrece totusi inaintea realizarii Receptiei Finale, Negru-Voda nu-i omora pe cei zece, ca ar fi ramas cu procesele–verbale nesemnate, ceea ce s-a si intamplat, nu stiu sa existe o carte tehnica a constructiei, execptand cazul in care ar fi fost facuta mult mai tarziu. Pe de alta parte, Inspectia Muncii i-ar fi facut foarte mari probleme unui beneficiar care sa distruga schelele. Responsabilul ar fi fost totusi constructorul, insa ele nu s-au daramat dintr-o neglijenta, ci ca urmare a unui sabotaj.

Inafara de valoroasele lectii pe care balada le ofera privind disciplina in constructii, protectia muncii si mai ales locul arhitectului, acum pe deplin explicate de Legea 10 din 1995, publicul scolar ar putea ramane cu idei gresite despre focul creatiei:

Ce trebuie să știe copiii despre arhitecți!

  • Arhitectii nu-si omoara sotiile! In general se multumesc sa le exaspereze lipsind noaptea de acasa pentru a lucra.
  • Marketingul are o importanta vitala in cariera unui arhitect.
  • Arhitectul trebuie sa se fereasca atunci cand i se promit sume prea mari de bani.
  • Arhitectul trebuie sa aiba o pregatire multi-disciplinara. O mai buna intelegere a fizicii ar fi dus si la evitarea prabusirilor, si la o aterizare mai reusita.
  • Cand urmareste un anumit efect artistic, atat arhitectul cat si orice alt creator (scriitor, povestitor samd) ignora anumite chestiuni, cum ar adevarul gol-golut. Dar asta este licenta artistica.

Concluzii:

Ce ar trebui sa inteleaga fetita mea este ca o investitie trebuie tratata cu foarte mare atentie. Faptul ca aici constructia este frumoasa este mai degraba o intamplare, caci la cat de rau a mers santierul si mai ales la cat de labil erau si arhitectul, si beneficiarul…. In plus, ca trebuie sa fie foarte atenta cand se marita si nu numai. Daca ar fi isteata ar evita arhitectii in favoarea clientilor lor (Nici o legenda despre ce  nasoale i-a facut negru-Voda sotiei!). De asemenea, in excursii sa tina minte ce si cat trebuie platit (cu totul alta poveste!).

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.