Proiecte Case de Lemn

Am lansat nu de mult timp un website numit ProiecteCaseDeLemn.Ro. Nu, nu este un site în care să fie postate câteva proiecte de case de lemn, ci un loc în care miile de oameni care încearcă să găsească o soluție de a-și construi o casă ieftină, să fie avertizați de pericolele pe care construcțiile de case din lemn le pot reprezenta.

Proiecte case de lemn
„Proiecte case de lemn” înseamnă pentru mulți că își pot construi o casă ieftină, că au găsit soluția miraculoasă! Dar acest lucru este fals, motiv pentru care am lansat proiectecasedelemn.ro

Casele de lemn nu sunt mai ieftine…

Exceptând cazul în care sunt făcute cu materiale de construcții de proastă calitate, cu izolații și tratamente ale lemnului nefuncționale sau inexistente. Lemnul de calitate este scump, dulgherii pricepuți sunt scumpi, tratamentele lemnului sunt scumpe… Nu! o casă din lemn nu este ieftină!

Casele de lemn nu sunt rezistente

Ceea ce inginerul de rezistență desenează în proiect reprezintă o structură de lemn rezistentă. Ceea ce se execută pe șantiere, nu mai este rezistentă prin utilizarea cherestelei de calitate inferioară, realizarea unor îmbinări defectuoase și, mai ales, tot datorită acestor factori, în timp, prin uscare, lemnul crapă, se torsionează, putrezește, iar structura de rezistență este compromisă.

Casele de lemn nu sunt sănătoase

Brazii respiră, cheresteaua nu, nu mai respiră! Lemnul de construcții are o umiditate variabilă în funcție de umiditatea la care este expus. În condiții de temperatură ridicată și umiditate relativă peste 50%, lemnul este un mediu ideal pentru dezvoltarea fungilor (mucegaiuri și putregaiuri), pentru proliferarea insectelor, dar și pentru găzduirea unor animale mai mari, ca șoarecii și șobolanii, toate acestea împreună fiind mediul ideal pentru dezvoltarea a multe tipuri de microorganisme. Toate acestea sunt surse de alergeni, favorizând apariția afecțiunilor respiratorii și nu numai.

Casele de lemn nu sunt ecologice

Tăierea unui arbore de 50-100 de ani pentru construirea unei case având durata de viață de cca 50 de ani, dar speranța de viață de doar 10-20 de ani, pare orice, înafară de vreo chestie ecologică. Nu, în România nu există plantații speciale pentru cheresteaua din construcții ca în America, iar dacă o casă din lemn este prost construită, repet, speranța ei de viață este de cca 20 de ani.

În România, în cele mai multe locuri lemnul nu este un material local, cum prevăd normele LEED (sustenabile). Exploatările sunt în Carpați, adică adesea la sute de kilometri de viitoarea casă. Mai degrabă este betonul un material local, deoarece majoritatea agregatelor sunt transportate de la cel mult câteva zeci de kilometri.

Proiecte case de lemn = case ieftine? Nu, nu, nu!

Cam asta vreau eu să combat, acest mit care se insinuează pe zi ce trece tot mai mult. Știu că sunt numeroși arhitecți și constructori care proiectează și construiesc case de lemn în condiții de calitate. Mai mult, am și proiectat case de lemn și uneori și sugerez clienților ca anumite părți ale unei case să fie făcute din lemn.

O casă din lemn, bine proiectată și executată nu este o casă ieftină. Dar adesea principalul motiv pentru care clienții sună și cer un proiect pentru o casă din lemn, este bugetul. Există multe soluții de a ține bugetul sub control, iar „casele americane”, „casele canadiene”, sau „casele suedeze” nu sunt printre acestea.

 

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.