Reforma OAR

Am candidat pentru reforma OAR

Arhitect Octavian Ungureanu

Arhitect Octavian Ungureanu

Am candidat pentru reforma OAR

Ca arhitect, îmi doresc să mă pot ocupa de proiectare. Vreau ca proiectele să nu mai treneze timp de luni sau ani. Vreau ca toate construcțiile proiectate să fie sigure, de calitate, clienții mei să aibă un trai confortabil în casele lor, iar trecătorii să fie plăcut surprinși. Sunt un susținător al pieței libere și al avantajelor pe care concurența onestă le oferă atât consumatorilor, cât și furnizorilor de produse și servicii.
Îmi doresc ca fiecare proiect al meu să fie învecinat cu case frumoase, luminoase și bine construite, proiectate de colegi cu care să mă mândresc să concurez.
Am 25 de ani de experiență în proiectare. Am 50 de ani și nu mai am răbdare ca ceva bun să se întâmple de la sine. Îmi doresc ca, după 30 de ani, să nu mai fim o cultură periferică și mediocră.

Îmi doresc o reformă în OAR.

Obiectivele unei reforme a OAR – Ordinul Arhitecților din România

1. Concurență

Atât piața proiectării, cât și cea a construcțiilor trebuie să devină un mediu concurențial corect și onest. Simplificarea sistemului de avizare, autorizare și control al calității ar trebui să elimine corupția și să scurtezele ciclurile investiționale.

2. Reforma sistemului de avizare, autorizare și control al calității în construcții

Reformarea sistemului de avizare, autorizare și control al calității în construcții

3. Reforma regulamentelor de urbanism

Regulamente de urbanism mai bune

4. Creșterea competitivității și productivității arhitecților

Cadru de documentare și perfecționare online pentru arhitecți, sporirea competitivității și productivității firmelor și birourilor de arhitectură

5. Democratizarea OAR

Vot online, universal, pentru alegerea conducerii OAR la toate nivelurile. Democratizarea organizației

Reforma stagiului OAR

Activităţile concrete

pe care intenționez să le propun şi/sau realizez pentru Reforma Ordinului Arhitecților din România OAR

Codul Construcțiilor

Anularea prevederilor neconstituționale și anticoncurențiale din proiectul pentru viitorul Cod al Construcțiilor. Finanțarea din Timbrul de Arhitectură a premiilor II și III pentru concursurile de arhitectură organizate de administrațiile publice și agențiile de stat. Campanie pentru eliminarea mecanismelor de corupție legate de avizarea și autorizarea construcțiilor.

Responsabilitatea în construcții

Inițierea unui proiect legislativ care să mute controlul (și responsabilitatea) pe calitatea și conformitatea construcțiilor, nu a documentelor birocratice, să scurteze ciclurile de investiții și să schimbe rolul administrație din avizator și emitent de autorizații în acela de controlor al calității produsului final. Lobby politic, campanii de marketing pentru promovarea unui nou sistem, atragerea partenerilor firești (investitori și constructori).

Reglementări de jos în sus

Culegerea experienței relevante a miilor de arhitecți practicanți, sintetiza acesteia într-un Raport OAR privind perioada 1990-2022 și prezentarea acestuia decidenților politici pentru a crea bazele dezvoltării armonioase și durabile a tuturor localităților din România.

Competitivitatea, productivitatea și profitabilitatea arhitecților și firmelor de arhitectură

Acțiuni pentru creșterea competitivității și productivității firmelor și birourilor de proiectare
a. Revistă online (finanțată din Timbrul de Arhitectură și publicitate) pentru accesul la documentații tehnice, legale și privind managementul și promovarea firmelor și birourilor de arhitectură, incluzând cursuri de perfecționare în domeniul legal, financiar și economic și constituirea unei biblioteci online.
b. Întocmirea de proiecte cadru (tip) pentru a ajuta firmele și birourile de proiectare să acceseze finanțări nerambursabile sau scheme de minimis, pentru dotarea firmelor și birourilor de arhitectură cu tehnică de calcul și software BIM.
c. Extinderea serviciilor și încasărilor firmelor și birourilor de proiectare de arhitectură în zona de project management, incluzând și organizarea selecțiilor de ofertă, licitații, atribuirea lucrărilor de execuție. Asigurarea controlului întregului ciclu investițional de către arhitect..

Reprezentativitate în OAR

Vot online și democratizare: arhitect.app
a. Introducerea votului online cel puțin la nivelul filialelor (conferințe online) până la modificarea Legii 184.
b. Modificarea Legii 184 pentru introducerea votului universal pentru toate funcțiile de conducere.
c. Transmiterea online a ședințelor CT și CN.
d. Refacerea regulamentelor de funcționare.

Desființarea stagiului profesional

De ce arhitecții nu ar trebui să facă stagiu.

Creșterea statutului profesional al arhitecților

Educarea pieței și promovarea profesiei de arhitect:

a. Dezvoltarea de resurse online destinate viitorilor clienți ai arhitecților, incluzând persoane fizice, dezvoltatori, autorități publice și agenții ale statului. Aceste resurse ar trebui să ofere o prezentare clară a ciclurilor investiționale, să evidențieze serviciile furnizate de arhitecți în fiecare etapă a acestor cicluri și să sublinieze importanța acestor servicii.

b. Crearea unui portal online dedicat arhitecturii, care să ofere promovare gratuită arhitecților, firmelor și birourilor de arhitectură. Acest portal ar trebui să devină o destinație principală pentru căutările legate de selecția terenului, proiectare, alegerea constructorilor, controlul calității, costurile construcțiilor și altele. Prin furnizarea de informații de înaltă calitate și relevante, acest portal ar trebui să atragă trafic și să ofere beneficii arhitecților și firmelor de arhitectură prin intermediul linkurilor către paginile lor web, facilitând astfel promovarea lor online în detrimentul altor furnizori de servicii.

Ce este Ordinul Arhitecților

În opinia mea, Ordinul Arhitecților din România este într-un punct de cotitură. Ori va alege să ocrotească, susțină și promoveze concurența liberă între arhitecți creativi, competitivi și tot mai prosperi, precum și să impună un control eficient al construcțiilor, ori va fi desființat, mai devreme sau mai târziu, dând o lovitură mult prea grea profesiei pe care ar trebui s-o protejeze.

Ultimele postări: