- Suprafața construită și suprafața desfășurată în construcții
Definițiile pentru suprafața construită, suprafața desfășurată și suprafața utilă în construcții dau bătăi de cap nu doar celor care doresc să construiască sau să cumpere proprietăți imobiliare. Și printre arhitecți există păreri uneori contradictorii, după cum și autoritățile au păreri diferite pe această temă. Definițiile acestor suprafețe sunt importante deoarece ele folosesc la calculul coeficienților…
- Ce să verifici când cumperi un teren de casă
Legislația din România protejează cumpărătorul la cumpărarea a unui teren sau a altei proprietăți imobiliare. Totuși, înainte de a începe demersurile pentru a cumpăra un teren, trebuie să știi ce acte trebuie să verifici. Trebuie verificate mai multe tipuri de acte, din care să reiasă: Cine este proprietarul terenului – Actele de proprietate, din care să reiasă…
- Controlul calității lucrărilor de construcții de case
Ți-ai terminat proiectul de casă. Ai obținut autorizația de construire. Ai ales un constructor bun și ieftin. Lucrările încep în curând și vrei să știi cum se face controlul calității lucrărilor de construcții de case. Există un sistem legal de control al calității în construcții. Acesta se aplică și în cazul construcțiilor de case. Sunt…
- Dimensiunile minime pentru terenuri de case
Dimensiunile minime pentru terenuri de case sunt stabilite prin regulamente de urbanism. Orice proiecte de case trebuie să respecte aceste restricții. O casă nu se așează oricum pe un teren. Modul în care se definește zona construibilă este ilustrat de noi într-un alt infografic. Tot acolo găsiți și o serie de termeni uzuali, explicați. Știai că…
- Am cumpărat un teren … putem construi o casă?
Am primit întrebarea: putem construi o casă? „Bună! Mă numesc Claudia și am cumpărat un teren de 1700 metri pătrați cu o deschidere la drum de 11 metri. În partea dreaptă a terenului există o casa construită. În partea stângă este un teren tot cu deschidere de 11 metri pe care nu este construit nimic,…
- Clauze utile în contractele de construcții case
Ce clauze trebuie să introduceți în contractele de construcții pentru casă? Încheierea contractului de execuție pentru casă Ai deja un proiect de casă. Ai obținut autorizația de construire. Ai negociat prețurile cerute de constructor pentru realizarea casei tale. Ați stabilit prețurile pentru construcția la roșu, apoi pentru construcția casei la cheie. Felicitări! Acum trebuie să verifici…
- Prețuri pentru construcții case la roșu 2021
Probabil că este prea devreme pentru a aproxima ce prețuri pentru construcții de case la roșu vor fi în 2021. Anul trecut a fost unul dintre cei mai ciudați ani. Construcțiile s-au resimțit de pe urma Pandemiei Covid 19 ca într-o reală criză. Anul acesta, prețurile pot avea fie o evoluție caracteristică unei crize economice.…
- Negocierea lucrărilor la roșu pentru un proiect de casă
Gândul că urmează negocierea lucrărilor la roșu, apoi la finisaje, dă multora frisoane. Cei mai mulți dintre noi nu s-au tocmit niciodată pentru o legătură de pătrunjel, la piață. Eu unul, nu. Am văzut în articolul Ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă că după realizarea proiectului tehnic urmează selecția constructorului. Selecția…
- Proiect pentru o casă care se plătește singură
Atunci când îți faci un proiect de casă, principala grijă este ca ea să nu coste prea mult. Dar cum ar fi dacă am putea proiecta o casă care se plătește singură? Ar putea produce casa nou construită un venit constant care să acopere ratele la bancă? În condiții anume, se poate imagina o astfel…
- Proiecte de case cu alipire la calcan – Rezolvări uzuale
Cele mai multe proiecte de case cu alipire la calcan au o serie de rezolvări uzuale. Acestea sunt impuse de mai mulți factori. Printre aceștia trebuie enumerate modul de asigurare a luminii, orientarea camerelor, condițiile tehnice de realizare a alipirii etc. În infograficul realizat privind alegerea unui teren de construcții pentru o casă, sunt prezentate…
- Unde se fac proiecte de case de lemn (și unde nu)
Ați observat că doar în unele țări se fac proiecte de case de lemn? Ați observat că în altele, nu se fac? V-ați întrebat de ce? Dincolo de tradiție, care are importanța ei, este vorba și despre condițiile climatice, cele tehnice, precum și despre controlul calității. În ce țări se fac proiecte de case de lemn? Cam…
- Proiecte de case eficiente energetic
Ce înseamnă, de fapt, proiecte de case eficiente energetic? Tot mai mulți dintre clienții mei își doresc proiecte de case eficiente energetic. Cu siguranță, aceasta face parte dintr-un trend care va deveni tot mai puternic. Principalul motiv este asigurarea unui nivel sustenabil al cheltuielilor de întreținere. Deși eficiența energetică pare sinonimă cu o bună termoizolare a…
- Termoizolația pentru un proiect de casă
Citește și „Proiecte de case eficiente energetic”! Nu există o rețetă după care se stabilește grosimea stratului termoizolant la o casă. Termoizolația se calculează din faza de proiect luând în considerație mărimea casei și raportul dintre anvelopantă și volumul încălzit, tipurile de închideri, dar și perimetrul pe sol al casei. Ca în multe alte aspecte…
- Proiecte de case moderne de acum 100 de ani
Cred că am mai mărturisit ori aici, ori pe blogul meu, că Vila Schroder este proiectul de casă care mie îmi place cel mai mult. Ca orice arhitect folosesc Internetul pentru a vedea ce proiecte de case moderne și contemporane făceau și fac alți arhitecți. Deși am admirat cu siguranță sute, dacă nu chiar mii…
- De ce îmi place să fac proiecte de case
Arhitecților le place să facă proiecte de case. Le place nu pentru că ar câștiga prea mulți bani, sau pentru că ar fi ușor. Un proiect de casă este de fiecare dată o întoarcere la baza meseriei de arhitect. Am făcut de-a lungul timpului destul de multe proiecte de case. De fiecare dată, odată ce…
- 7 Greșeli La Un Proiect De Casă
Cele mai multe greșeli la un proiect de casă sunt făcute atunci când nu vrem să ne gândim cu adevărat la cum va trebui să fie casa noastră, la cum va trebui să fie viața noastră în viitoarea casă. Multe proiecte de case sunt făcute conform unor automatisme de gândire. Sunt prejudecăți din care nu…
- Case gândite pentru extindere în viitor
Practic pentru orice proiect de casă bugetul în care trebuie să te încadrezi este foarte important. Costurile sunt adesea mari, pentru că adesea trebuie cumpărat și terenul de casă, iar prețurile pentru construcția casei nu au cum să scadă sub anumite limite. Am văzut deja că singura soluție realistă pentru a păstra cheltuielile viitoare în limitele…
- Proiecte de case pentru secolul XXI
Îți aduci aminte, când eram copii, cum ne imaginam anul 2000? Bine, exceptând cazul în care în anul 2000 erai copil… Tehnologia, mai ales cea a informației a ajuns la un nivel mult peste ceea ce vedeam în Star Trek. Casele par însă să nu țină prea mult cont de vremuri, dar dacă noi trăim…
- Proiectul de casă: estimarea suprafeței construite și a bugetului necesar
Proiectul de acasă nu se potrivește cu proiectul de casă de la arhitect Este normal ca atunci când cineva ajunge în biroul de proiectare al unui arhitect, cu gândul de a comanda proiectul de casă necesar construirii casei mult visate, să își fi făcut deja anumite socoteli legate de cât de mare va fi casa…
- Stilul tău de viață și proiectul casei tale. Un proiect de casă este un proiect de familie
Cum va reflecta proiectul casei tale stilul tău de viață Viața de familie Fac parte dintre fericiții care aproape în fiecare zi descoperă că viața de familie este mai frumoasă decât mi-o închipuiam acum 12 ani când m-am căsătorit. Diferită de ce credeam, dar mai frumoasă. Aceasta nu mă împiedică să proiectez asupra viitorului familiei…
- Cum poți să construiești o casă mai ieftină (din faza de proiect)
Secretul caselor ieftine În urmă cu mai mulți ani am scris un articol numit „Secretul caselor ieftine”. M-am referit atunci mai degrabă la miturile care circulau și încă circulă legate de anumite materiale ieftine, sau de lucrul cu echipele de meseriași despre care lumea crede că sunt mai ieftine decât firmele de construcții. Am încheiat…
- Ce înseamnă un proiect de casă funcțională? Cum ne gândim viitoarea casă?
Foarte mult se vorbește legat de un proiect de casă despre cât de mult va costa casa, sau despre cât de bine izolată termic va fi. Aproape niciodată nu vorbim despre o casă funcțională deși probabil că acesta este cel mai important aspect pe care un proiect de casă trebuie să-l asigure. Arhitectura modernă a…
- Consolidare case – infografic – de la proiect la finalizarea construcției
Despre consolidare și despre proiecte Noi facem destul de multe consolidări și modificări ale unor clădiri existente. Acesta este primul infografic pe care l-am realizat noi. De fapt, de la el ne-a venit ideea de a ne folosi în activitatea noastră de informare a publicului despre ce înseamnă proiectarea în general, proiectele de case în…
- Ce trebuie să știi despre un proiect de casă (infografic)
pentru informarea corectă a celor care intenționează să-și comande un proiect de casă, apoi să construiască acea casă în baza avizelor, acordurilor și a autorizației de construire, legal emise
- Cumpărarea unui teren de casă. Reguli de urbanism
Acest infografic cuprinde informații utile la cumpărarea unui teren de casă. Voi explica o mulțime de termeni tehnici. POT (procentul de ocupare la sol), CUT (coeficientul de utilizare al terenului), regim de înălțime, suprafață construită, desfășurată, regim de retrageri și alinieri vor intra în viața ta odată ce vei dori să faci un proiect de casă pe…
- Bucătăria pentru proiectul casei tale (infographic)
Întreabă un arhitect și el îți răspunde: Să vorbim despre bucătăria din proiectul tău de casă! Un anumit arhitect cu barbă este renumit că nu intră prea des în bucătărie, acasă la el, cel puțin nu pentru a găti sau pentru a spăla vasele! Cumva-cumva se explică însă și burta arhitectului. Bucătărie și proiect De…
- Am să fiu deștept când îmi fac proiect de casă! #DeșteptProiectDeCasă
Un proiect de casă pare pentru cei mai mulți doar modalitatea plictisitoare (și scumpă) de a obține o autorizație de construire. La fel, se și grăbesc, neatenți nici la concepția generală, nici la detalii. Fii deștept când îți faci un proiect de casă! Adică gândește-te bine cum vrei să locuiești în viitoarea ta casă. Știu,…