Proiect de casă în Buftea

La cele mai multe proiecte de casă, terenul pe care proiectăm este principala problemă. Cele mai multe constrângeri sunt date de dimensiunile mici ale parcelei.

Proprietarii acestei case au cumpărat un teren generos, nu doar ca suprafață, dar și ca lățime.

Când am făcut acest proiect de casă în Buftea ne-am folosit de avantajele parcelei. Am putut astfel proiecta o casă care să se întindă de-a latul terenului. Toate spațiile sunt astfel orientate spre propria grădină, ori spre cea din față, ori spre cea din spate. Camera de zi are deschideri generoase spre cele două părți ale terenului. 

Înspre grădina din spate, bucătăria, camera de zi și scara delimitează o terasă umbrită, bine adăpostită, răcoroasă, orientată spre un nuc matur.

Două dormitoare sunt orientate exclusiv spre stradă, în timp ce al treilea, de la etaj, precum și biroul de la parter, au ferestre atât spre stradă, cât și spre fundul de lot.

Garajul, amplasat între casă și latura stângă a terenului, are un acces direct în bucătărie.

Casa este acoperită cu o terasă înierbată care minimizează impactul construcției asupra suprafețelor de spații verzi și asigură un sistem de termoreglare prin modul în care plantele procesează apele pluviale. 

Pentru acest proiect de casă în Buftea, atât eu, cât și cei doi clienți, a trebuit să răspundem unor provocări. Eu a trebuit să le înțeleg modul de viață, valorile și aspirațiile. Ei, la felul în care o altfel de arhitectură le poate asigura un cadru prietenos și confortabil.

Acesta este unul dintre primele proiecte de casă finalizate odată cu un trend de creștere a prețurilor în construcții. A fost extrem de dificil să primim oferte de la constructori. Este unul dintre primele proiecte construite după o ofertă la metru pătrat. Firesc, fiecare parte a înțeles altfel acei metri pătrați la care se referea contractul de execuție.

Proiect de casă în Jud. Ilfov 2

Am proiectat această casă de 200 m² pornind de la tema clienților, astfel încât atât la parter, cât și la etaj sunt terase ample, deschide spre grădina generoasă. De pe o scară exterioară se ajunge și la terasa de peste casă, unde am propus o terasă înierbată. 

  • Parter: Cameră de zi (28,00 m²), bucătărie deschisă, cu loc de luat masa (14,22 m²), Birou (14,20 m²), grup sanitar (2,88 m²), Vestibul (7,80 m²), Spații tehnice și depozitare (12,20 m²)
  • Etaj: 3 Dormitoare (15,35 m², 14,15 m², 13,50 m²), 3 băi (4,40 m², 2,83 m², 2,83 m²), spălătorie (6,48 m²), hol (7,14 m²).

Imaginile de mai jos sunt cele de la care am pornit când am realizat acest proiect de casă.

Proiect de casă – Ilfov 1

Proiect de casă în Ilfov

Această locuință de dimensiuni modeste este proiectată pe un teren o adâncime mică. Totuși acest proiect de casă are numărul de camere suficient pentru o tânără familie cu doi băieței super activi. Pentru cei doi năzdrăvani este la dispoziție și restul curții.

Datorită terenului puțin adânc, cu lungimea de-a lungul străzii și o retragere de la stradă probabil abuzivă, casa are doar puțin peste 6 meri lățime. Din acest motiv, structura de rezistență are o singură deschidere. 

Este unul dintre primele proiecte de case cu terasă înierbată realizat de mine. 

Mai jos puteți vedea atât imagini cu casa construită, cât și ilustrațiile realizate odată cu Anteproiectul casei.

Proiect de casă în Berceni

Acesta este unul dintre acele proiecte de case la care configurația terenului a pus anumite probleme.  Este un teren cu un calcan prezent pe partea stângă, cu o caracteristică ciudată. Casa vecină nu este doar alipită la calcan, dar are streașina ieșită peste proprietatea clienților. Aceasta face ca apele meteorice să se scurgă în terenul nostru.

Din acest motiv, casa a trebuit proiectată puțin mai scundă decât streașina vecinului, astfel încât apa să poată fi preluate și deversată. Important a fost ca aceasta să nu ajungă între cele două calcane, astfel încât să devină o sursă de infiltrații.

În decursul timpului, prin bunăvoința proprietarului, am primit informații legate de consumurile de gaze, apă și curent electric. Am putut astfel verifica în ce fel termoizolația casei, calculată conform normativelor de proiectare în vigoare, este suficientă. O locuință realizată după un astfel de proiect de casă are un consum energetic foarte asemănător cu al unui apartament cu 2-3 camere. 

De asemenea, la sugestia clienților, am proiectat acest finisaj exterior, un placaj din lemn, cu un aspect foarte plăcut, dar și având un preț mult mai mic decât al soluțiilor de pe piață.

Constructor pentru acest proiect de casă a fost Top Design International, iar diriginte de șantier, inginerul Cristian Stan. Fotografiile au fost făcute de Costin Gheorghe, arhitect, care în acea perioadă ne-a fost coleg. Găsiți site-ul lui Costin aici.

Lucrările au fost contractate în urma selecției de oferte organizate de noi, online. Pentru aceasta, am postat acest proiect de casă, împreună cu listele de cantități. Constructorii ne-au dat oferte pentru aceste liste de cantități.

Alegerea unui constructor printr-o astfel de procedură este singura metodă prin care ne putem asigura că prețurile primite sunt corecte, atât pentru client, cât și pentru constructor. În acest caz, cel puțin lucrările „la roșu” au fost plătite la cent față de ofertă. La finisaje bugetul a fost depășit, deoarece au fost folosite unele materiale de construcții mai scumpe.

Proiect de etajare și extindere, Cartierul Tei

Într-o zonă pitorească de case, din Cartierul Tei, clienții au achiziționat o casă din zidărie, doar parter, construită prin anii 1950.

Extinderea proiectată a avut ca scop doar realizarea unei scări pentru a accede la noul etaj/mansardă. La etaj am proiectat două dormitoare, o baie și o spălătorie. Parterul include o cameră de zi, o mică bucătărie, un grup sanitar și un dormitor de oaspeți sau birou. 

Acest proiect de casă cuprindea inițial și o altă extindere, spre grădină, cu o structură din lemn lamelar încleiat, foarte vitrată, pentru un loc de luat masa. 

Proiect de etajare și extindere, Cartierul Tei
În imagine se observă grinzile din lemn ale noului planșeu peste parter.

Ca la aproape orice intervenție pe o clădire existentă, expertiza tehnică realizată a impus și o serie de lucrări de consolidare. Acestea au inclus lărgirea fundațiilor existente, consolidarea pereților din zidărie cu tencuieli armate, refacerea planșeului de peste parter, tot cu un planșeu din lemn șamd.

Proiect de casă în Bucureștii Noi

Fotografia postată este de la sfârșitul șantierului. Încă nu erau gata amenajările interioare, după cum nici lucrările din curte nu se terminaseră.

Acest proiect de casă este realizat pe un teren relativ generos din București, însă având un regulament destul de restrictiv, care permite doar un procent mic de ocupare a terenului.

Casa proiectată se dezvoltă pe mai multe niveluri: un subsol, parter, etajul 1 și un etaj parțial (2). Terasa este înierbată, ca la cele mai multe case proiectate în ultimii ani.

La parter sunt amplasate o cameră de zi, bucătărie, un grup sanitar și un birou. Din holul etajului 1 se ajunge în trei dormitoare, amplasate unul spre stradă, două spre fundul de lot. Etajul 2 este realizat doar pe cca 25% din suprafața etajului. În subsol sunt proiectate încăperi anexă (spații tehnice, spălătorie, depozite etc) dar și un spațiu pentru hobby-ul proprietarilor.

Aceasta este prima casă la care s-a instalat un sistem de ventilație cu recuperare de căldură. Prima proiectată de mine. Ideea a fost a clientului meu.