Proiectul casei reflectă stilul tău de viață?

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / Proiectul casei reflectă stilul tău de viață?

Cum va reflecta proiectul casei tale stilul tău de viață

Proiectul casei tale reflecta stilul de viata al familiei tale

Viața de familie

Fac parte dintre fericiții care aproape în fiecare zi descoperă că viața de familie este mai frumoasă decât mi-o închipuiam acum 12 ani când m-am căsătorit. Diferită de ce credeam, dar mai frumoasă. Aceasta nu mă împiedică să proiectez asupra viitorului familiei mele imagini și dorințe pentru ceva mai bine, ceva și mai frumos.

Familia părinților mei era mai degrabă conflictuală, însă, și în familia copilăriei, și în familia mea de adult, cele mai vii imagini sunt legate de casă, de interior, de fiecare cameră în parte.

Am văzut deja în articolul privind funcționalitatea unei case, faptul că planurile casei trebuie să reflecte nu numai activitățile uzuale, caracteristice oricărei familii, dar și aspirația de viață atât a ta, cât și a familiei tale.

Cum influențează proiectul casei tale viața de familie?

Primul impact este cel legat de modul în care interacționează membrii familiei. Am vorbit în articolul amintit mai sus despre luatul mesei care este, poate, sau ar trebui să fie și un mic ritual, o ceremonie care și nefiind foarte formală, întărește legăturile prin faptul că poate strânge seară de seară soții și copiii într-un singur loc.

Cred că cele mai multe imagini legate de familie sunt cele ale unei întregi familii, indiferent de mărime, pe canapea, sau în jurul canapelei, fie urmărind împreună o emisiune favorită la televizor, fie discutând, făcând lucruri împreună.

Problemele care apar în familie sunt adesea legate de înstrăinarea membrilor săi, de faptul că tot mai puțin timp ni-l petrecem împreună.

Am propus odată într-un proiect de casă transformarea primei părți a scării într-o platformă legată de zona de conversație a camerei de zi, într-o zonă cuprinzând o sofa/canapea care să poată aduna copilul preșcolar și școlar în viitor, lângă părinții care au o viață nu numai foarte activă, dar prin natura meseriei pot părăsi țara mai multe luni la rând.

Proiectul casei tale poate avea o zona inedita de conversație cu cei mici
Am colorat special cu roșu pernele divanului pentru a se observa mai bine despre ce zonă este vorba. Coborând de scara din dreapta, pe platforma din spatele acestui pseudo-divan, copii pot sta jos, povestind cum a fost ziua lor la grădiniță sau școală. Altfel, locurile de pe canapele se strâng în jurul măsuței de cafea în acest proiect de casă.

 Cred că deja ți-ai dat seama ce vreau să spun. Proiectul casei tale trebuie să fie o serie de îndemnuri pentru familie de a interacționa.

Am să dau un alt exemplu, chiar puțin delicat:

Egalitatea dintre sexe s-a lovit des de împărțirea sarcinilor, mai ales legate de bucătărie și gătit. Soțiile noastre încă preiau asupra lor mare parte din aceste activități…. Multe dintre plângerile doamnelor se referă adesea nu atât la faptul că au gătit, ci mai ales la izolarea pe care statul în bucătărie le-o aduce.

Multe dintre ideile de amenajare pe care Ikea le oferă în publicațiile anuale oferă imagini în care copiii desenează sau își fac temele pe insula care bordează bucătăria, sau la barul care separă bucătăria de restul zonei de zi. Ei au ideea genială de a lega din nou într-un spațiu comun activitatea din bucătărie de cea a zilei, păstrând comunicarea dintre cei care gătesc și restul familiei.

Dragi colegi bărbați, trebuie să începem să ne vedem tot mai mult împărțind nu numai teoretic egalitatea cu jumătățile noastre mai bune, dar și real. Cu siguranță că nici pe noi nu ne atrage idea de a sta singuri într-o bucătărie în care ne putem trezi prinși într-o corvoadă, dacă nu zilnică, măcar săptămânală.

Cred că în orice proiecte de case trebuie văzut cum funcționalismul absolut necesar trebuie extins și asupra modului în care ne raportăm unii la alții, ca membri ai unei familii calde și armonioase.

Din nou, trebuie să fim atenți la un design, o proiectare mult mai atentă. Și nu vorbesc aici teoretic, deoarece munca arhitecților nu se poate realiza niciodată fără cooperarea ta, a clientului. Un proiect de casă înseamnă mult mai mult decât desenele cu planurile zidurilor care o susțin, înseamnă de fiecare dată, fie că este realizat conștient sau nu, un proiect al unei familii, a familiei tale.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.