Mobilarea Ikea în proiectarea caselor noi

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / Mobilarea Ikea în proiectarea caselor noi

Mobilarea unei case presupune o investiție semnificativă. Chiar și acele locuințe decorate în stil minimalist presupun eforturi considerabile, uneori chiar mai mari. Este o artă să obții un efect aerisit, asigurând, în același timp o bună funcționalitate și spațiile de depozitare necesare.

De zeci de ani, Ikea s-a impus în întreaga lume ca furnizor. Destul de mulți clienți cred că producătorul suedez nu are o calitate deosebită. Dar Ikea trebuie luată în considerare.

De ce mobilarea Ikea este o soluție bună

Soluții pentru toate spațiile dintr-o casă

De la living, spațiile de luat masa, bucătărie, dormitoare, camerele de copii de toate vârstele, până la spațiile de depozitare sau ds grădină, ei au soluții adesea foarte ingenioase.

Modularitatea mobilei

Cele mai multe piese de mobilier au la bază module standard. Aceleași dimensiuni, sau module care sunt multiplu sau submultiplu al modulului de bază permit compoziții foarte variate. De asemenea, adăugarea unui nou corp de bibliotecă sau de depozitare poate fi realizată oricând, fără acel aspect de mobilă desperecheată.

Flexibilitatea soluțiilor

Adesea, părțile unei mobile pot fi schimbate cu unele noi. De exemplu, ușile de la dulapurile de bucătărie, blaturile sau zecile de accesorii pot fi înlocuite oricând. Cu doar 10-20-30% din costul inițial, vechea bucătărie poate arăta cu totul altfel. Dulapurile pot fi reconfigurate: pot fi adăugate sertare, bare pentru umerașe, coșuri șamd. Un dulap poate fi reconfigurat oricând doar cu un drum la magazin, astfel încât adolescentul să-l poată refolosi pe cel din camera unde a avut hâinuțele de când era bebeluș.

Calitatea designului

Cele mai multe dintre numele aproape imposibil de pronunțat sunt ale designerilor. Aceasta spune foarte multe despre atenția acordată designului și explică în mare măsură succesul lor global.

De asemenea, grija pentru ergonomie este evidentă. Scaunele și canapelele sunt confortabile. Au înălțimile, dimensiunile și unghiurile care asigură o bună poziție a corpului. Dulapurile și rafturile sunt atât de flexibile, încât pot fi ușor adaptate pentru cele mai mignone doamne sau cei mai înalți domni. Trecerea de la elemente de design classic la cele contemporane și minimaliste este aproape inobservabilă. Așa este, designul de calitate trece neobservat.

Calitatea

Adeseori calitatea Ikea este contestată pornind de la produsele ieftine. Măsuțele dau polițele cu aspect masiv, dar realizate din carton presat, fagure, nu sunt tocmai ceea ce am numi calitate. Dar sunt ieftine, ușoare, destul de rezistente. Însă calitatea nu se rezumă la folosirea unor materiale scumpe sau ieftine.

Un set de scaune ergonomice au rezistat într-un birou mai mult de 10 ani fără ca vreun șurub să se desfacă sau vreo rotiță să se strice. Sertarele lkea sunt renumite, iar balamalele, bine reglate, funcționează ireproșabil mult timp.

Multe dintre produsele lor sunt testate pentru folosire îndelungată. Acest lucru este valabil atât pentru multe materiale, cât și pentru subansamble, dar și produse întregi, cum este exemplul de mai sus cu scaunele.

Uneltele de design

Am folosit programul Ikea de proiectare a bucătăriilor. Înafară de faptul că este foarte ușor de folosit, permite explorarea a mai multe variante de design și are și un excelent control al costurilor. Dealtfel, când mobilați o bucătărie, vă recomand să o configurați și cu programul Ikea. Chiar dacă nu o comandați, veți avea un termen de comparație pentru ofertele primite de la alte firme de mobilier.

Prețurile

Este greu de spus dacă prețurile lor sunt sau nu un avantaj. Există opțiuni considerabil mai ieftine, dar fără avantajele amintite. O calitate mai bună vine, de asemenea, cu prețuri mai mari, dar fără același set de avantaje.

Cât de importantă este mobilarea din faza de proiectare a unei case

Acest articol nu este sponsorizat sau comandat de Ikea. Nici nu primesc sau nu voi primi vreun comision de la ei. Cred că nici nu au vreun program de marketing afiliat cum au multe alte firme. Acest articol rezumă o mare parte din părerile mele de arhitect.

Cred, așadar, că trebuie să ținem cont încă din faza de proiectare de soluțiile pe care Ikea le are. Eu o fac în cazul celor mai multe proiecte de case pe care le fac.

În mod normal, atunci când arhitecții proiectează nu doar case, dar aproape orice altă funcțiune, țin cont de mobilare. O cameră nu reprezintă doar produsul unei lungimi și al unei lățimi. Contează unde are accesul, ferestrele, sau alte legături funcționale. Este absolut necesar să poată fi mobilată cu mobilierul care poate fi achiziționat în mod uzual. Într-un dormitor trebuie să intre un pat, două noptiere, să aibă un spațiu de depozitare specifică și suficient spațiu pentru a circula înăuntru. În proiectare este important dacă patul matrimonial are o lățime de 1,40 metri, 1,60, sau 2,00 metri. Și dacă nu ar exista Ikea, tot ar fi important.

Soluțiile oferite de Ikea sunt relevante cu predilecție la proiectarea a două tipuri de spații:

  • bucătării
  • spațiile de depozitare

Mobilarea bucătăriilor

Bucătăriile se proiectează oricum pornind de la un modul de 60×60 cm. Aproape oricine știe că lungimea minimă a unei bucătării funcționale este de 2,70 metri. Această lungime permite amplasarea unui frigider, unei chiuvete, a unui aragaz și a unui blat de lucru de 90 de cm. Aceasta nu este o bucătărie ideală, dar are strictul necesar. Cu frigiderul amplasat adiacent, blatul de lucru ajunge la 1,20-1,50 metri, dacă chiuveta are sau nu și picurător.

Amenajarea bucătărie în cadrul unui proiect de casă

Dar casele pe care noi, arhitecții, le proiectăm, arareori sunt pentru familiile care își doresc doar strictul necesar. Pe de altă parte, și oferta Ikea poate satisface unel dintre cele mai exigente cerințe. Aplicația de configurare a bucătăriei ne permite să verificăm din fazel incipiente dacă ceea ce noi gândim, împreună cu clienții, este sau nu realist. Bonusul este că știm și cât va costa.

Vezi aici planificatorul de bucătării!

Cămările

Personal, nu mi-aș proiecta o cămară în propria casă. Dar mulți oameni simt încă nevoia unei cămări. Nici una dintre aceste opțiuni nu este greșită.

Indiferent dacă o cămară este gândită ca o anexă interioară a bucătăriei (cum aș face eu) sau adiacentă, puzderia de rafturi pot folosi și pentru a păstra produse de băcănie și coloniale, borcane cu dulceață, murături sau chiar sacii cu cartofi sau ceapă pentru iarnă. Depinde de fiecare dintre noi cât de des ne aprovizionăm. Din fericire, trăim vremuri care permit orice stil de viață ne putem imagina.

Soluțiile de depozitare

Pentru că am discutat deja despre dormitoare, haideți să reluăm discuția de la acestea.

Ikea oferă o multitudine de soluții pentru mobilarea unei case

Dormitoarele, dressing-urile și dulapurile de haine

Orice dormitor are nevoie de spații de depozitare, în general pentru haine. De cele mai multe ori, un dulap având o lungime de 3 metri este suficient. Coincidență sau nu, aceasta este lățimea unui dormitor obișnuit. Pentru aceste dimensiuni, Ikea oferă configurații extrem de diverse. Ușile acestor soluții compacte contribuie cu ușurință la designul încăperii.

Și în cazul soluției cu o încăpere separată, dressing sau walk-in closet, modulele ikea sunt de mare ajutor, fie chiar în timpul proiectării, fie ulterior. Aici flexibilitatea de care vorbeam este crucială. Nici cea mai judicioasă proiectare nu poate anticipa pe deplin nevoile unui dressing. Faptul că putem adăuga sau scoate bare de umerașe, pantaloni, sertare sau alte accesorii, oricând, este fantastică! Un alt sertar? O etajeră în plus? Nici o problemă!

Vezi aici planificatorul de dulapuri!

Alte spații de depozitare

De la vestibul, unde haine, încălțăminte și o puzderie de accesorii trebuie să-și găsească locul, până la debarale, tot Ikea are soluții adaptabile în corpuri modulare. În faza de proiectare este cel mai simplu ca aceste corpuri să fie încastrate, sau sa le găsim locul potrivit.

Ușile culisante ne ajută să economisim spațiul.

Biblioteca

Mediile de stocare electronice permit „depozitarea” a mii de titluri de carte. Accesul la Internet apropie orice informație la doar 1-2 clickuri distanță. Eu am crescut însă în case cu câte 10.000 de cărți. Știu că lectura este importantă pentru multă lume, nu doar pentru mine. În plus, cred că și pentru copii este bine să poată găsi lecturi în rafturile propriei biblioteci. Cred că și mai important este să-și vadă părinții citind. Când stăm cu ochii în telefon, copilul nu știe dacă citim sau vedem filmulețe.

Lăsând la o parte această predică pentru lectură, bibliotecile de la Ikea pot adăposti mii de cărți, dar și sertare pentru documente. Fiind module care rămân neschimbate ani de zile, o colecție de cărți poate fi mărită fără a umple casa cu corpuri desperecheate.

Spațiile tehnice / anexe

Spațiile tehnice rămân adesea nemobilate în proiectele de case. Eu comasez, de obicei, mai multe funcțiuni aici: centrala termică și spălătoria. Trebuie asigurat astfel spațiul necesar pentru centrală, o mașină de spălat, una de uscat rufe, o chiuvetă pentru spălarea manuală, spații de depozitare pentru rufe, lenjerie, prosoape, toate curate și murdare, detergenți etc. Tot aici pot fi depozitate și produsele de curățenie. Cum și un blat de lucru este util, această încăpere arată tot mai mult ca o bucătărie.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.