Case moderne, acum 100 de ani

Proiecte de case moderne de aproape 100 de ani....
Această casă este construită în 1924 după planurile arhitectului olandez Gerrit Rietveld. Fotografie de Hay Kranen / CC-BY

Cred că am mai mărturisit ori aici, că Vila Schroder este proiectul de casă care mie îmi place cel mai mult. Ca orice arhitect, folosesc Internetul pentru a vedea ce au proiectat și proiectează alți arhitecți. Deși am admirat cu siguranță sute, dacă nu chiar mii de case, sau prezentări de proiecte de case, această mică vilă din Utrecht mi se pare că merită cea mai mare admirație.

Case moderne vechi, însă par să vină din viitor

În primul rând, aspectul „fresh”, ușor, intră într-un contrast imens cu începutul anilor 1920! Acei ani au însemnat cu siguranță mult optimism și încredere. Războiul se terminase. Lumea își revenea bucurându-se de viață mai mult ca niciodată.

Automobilele erau tot mai prezente pe străzile Europei și apăreau primele avioane comerciale. Automobilele și aeronavele din acea vreme ne umplu fața de zâmbete. Sunt mult depășite de sofisticatele lor urmașe.

Arhitectura însă, prin doar câteva exemple, este mai vie ca niciodată! Se fac acum tot mai multe proiecte de case moderne, contemporane, de fapt, dar iată că primele exemple chiar pot fi considerate în continuare niște modele demne de urmat.

Mai important decât aspectul futuristic al acestor case este acela că autorii lor nu s-au limitat la forme, ci au distilat cunoștințele arhitecturii în principii care deși uneori pot fi considerate idealiste, chiar reprezintă esența casei moderne.

Casa Dom-ino, construită la  Bienala de arhitectură de la Veneția pentru a celebra centenarul acestui proiect al lui Le Corbusier. Imagine: Dezeen
Casa Dom-ino, construită la Bienala de arhitectură de la Veneția pentru a celebra centenarul acestui proiect al lui Le Corbusier. Un prototip pentru numeroase proiecte de case moderne, din păcate neconstruite. Imagine: Dezeen

Structura din imaginea de mai sus a fost proiectată de Le Corbusier în 1914. Reduce la esență proiectul casei moderne: structura de rezistență cu planșee din beton armat, fără grinzi sau pereți portanți. Stâlpi din beton armat, reduși la minim. Creația permite nu numai planurile libere, în care s-ar putea face și reface compartimentările, dar și crearea unor ansambluri prin juxtapunerea lor, ca piesele de domino.

Casa Schroder, din prima imagine, are planuri care permit recompartimentări, cu pereți mobili. În 1924!

Proiecte de case moderne în viitor

Societatea și familia se schimbă. Cred că acum societatea este tot mai pregătită să accepte arhitectura modernă. Mai important, familia este tot mai pregătită pentru arhitectura modernă. Suntem la 100 de ani de la nașterea modernismului. Arhitecții sunt tot mai creativi.

Cred că tot mai des vom asista la realizarea de proiecte de case moderne, vom găsi tot mai des prin orașe forme elegant echilibrate ale arhitecturii moderne. Iar după cum tehnologiile noi ne schimbă viața acum, tehnologii și principii de 100 de ani vor reuși, la rândul lor, să se facă acceptate.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.