Categorii
Arhitecți tragedie

Ordinul Arhitecților despre #colectiv

Tragedia #colectiv nu arată că ar fi vreo problemă cu normativul de proiectare P118. De fapt, dacă s-ar fi respectat 2-3…

Posted by Arhitect Octavian Ungureanu on Saturday, November 7, 2015

Am criticat adesea acțiunile OAR. Cred totuși că ideea este admirabilă, cu siguranță că noi, arhitecții, ar trebui să facem ceva. După cum am spus în comentariul de pe Facebook, direcția aleasă de Ordin este una falsă, problemele fiind cu totul altele.

Ordinul Arhitecților ar trebui să dezbată această chestiune în interiorul breslei, înainte de a a merge mai departe spre comisii interinstituționale. De aceea, ar trebui să ducem mai departe, spre instituții și societate un răspuns al arhitecților, nu unul al Ordinului, care nu este o organizație ierarhică.

Filiala Teritorială București a OAR a transmis aceste zile membrilor informații despre soarta colegilor din Clubul Colectiv, dintre care, 6 au murit. Fără comentarii inutile, din mesajele lor, se citea îngrijorarea și durerea pricinuită tuturor. Probabil numai gândul că o întreagă națiune este alături de ei, în doliu neostoit, aduce o prea mică mângâiere celor dragi, pe care i-au lăsat în urmă.

Sunt convins că și acest comunicat al OAR este unul pricinuit de durere, urmând ca în viitorul apropiat, arhitecții și personalul Ordinului vor putea să privească profesionist cauzele tragediei, nu numai cele directe, imediate, ci și pe cele care trădează slăbiciunile ucigașe ale sistemului.

Protestele din piețele și din sufletele românilor sunt imaginea faptului că nemulțumirea profundă este cauzată nu de vinovăția a câtorva nefericiți care au contribuit la organizarea concertului. Știm toți că protestatarii au dreptate. Și noi simțim la fel.

Ordinul Arhitecților din România va trebui să devină una dintre organizațiile care să contribuie la o reformă profundă a țării, prin experiența și competența pe care arhitecții o au legată de autorizarea, controlul și calitatea construcțiilor.

Luni de dimineață voi transmite colegilor, prin Ordin, o scrisoare – apel pentru a gândi și propune concetățenilor un sistem mai bun, mai suplu, mai eficient privind autorizarea, siguranța și calitatea construcțiilor.

De ce problemele din #colectiv nu sunt legate de Normativul de proiectare la foc P-118. Care sunt cauzele incendiului și cine este de vină?

UPDATE
Găsiți scrisoarea aici: Scrisoare către arhitecți

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.