Dezvoltarea orașului, economia, regulamentele și calitatea vieții
Colegul și prietenul meu, Mihai Munteanu, a publicat o scrisoare deschisă adresată Arhitectului-Șef al Capitalei, Domnul Ștefan Dumitrașcu. Îi solicită acestuia să nu avizeze seria…
In Memoriam Zeno Bogdănescu
Arhitecții pot fi îndurerați de dispariția dintre noi a Domnului Zeno Bogdănescu, arhitect și profesor, un reper al Arhitecturii românești! Condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor, Școlii!
Taxe și cotizații pentru arhitecți
De ce trebuie mărite taxele și cotizațiile OAR, dacă nu se oferă mai multe servicii pentru arhitecți și public? De ce nu poate fi eficientizată…
Viitorul (apropiat) în construcții
Am scris un articol, nu de mult, în care arătam că noi tehnologii din construcții pot avea un efect distructiv asupra construcțiilor. Cum în acest…
Ura de la Colectiv + Documentații de proiectare
Am scris acum 4 ani despre Colectiv. Am scris, cutremurat de ceea ce s-a întâmplat. Majoritatea cauzelor care au dus la moartea și rănirea atâtor…
Ușa de la școală
Ușa de la școală nu a fost o preocupare pentru mine. Irina, fiica mea, a învățat în clasele I-VIII într-una dintre cele mai frumoase școli…
Banii din Timbrul de Arhitectură
Din 2007, OAR încasează Timbrul de Arhitectură. Sumele încasate prin aplicarea acestui Timbru sunt de aproximativ 48.000.0000 lei. Ordinul a finanțat diverse persoane fizice, societăți…
„Ghidul arhitecturii pentru calitatea vieții”
Ordinul Arhitecților a publicat pe oar.archi Ghidul arhitecturii în favoarea calității vieții (UIA, 2018). poate fi descărcat de aici. Acesta . Autori sunt arhitecții Vlad Gaivoronschi și…
Despre Arhitectul Șef
Proiectul de lege privind Codul Administrativ al României include anumite prevederi despre Arhitectul Șef. Actul este în dezbatere în Parlament. Articolul 626 prevede ca funcțiile…
Despre Arhitectură @ Ziarul Financiar
Luni, 4 iunie, am participat la un interviu la Ziarul Financiar, transmis live, apoi preluat în ediția tipărită, a doua zi. Am discutat în principal…
Avizarea, autorizarea și controlul calității în construcții – L50
Astăzi are loc la MDRAP o consultare publică privind o nouă lege privind avizarea, autorizarea și controlul calității în construcții , care va înlocui temporar actuala Lege…
Am candidat la Președinția Ordinului Arhitecților din România
1. Sistemul de avizare, autorizare și control al calității construcțiilor trebuie regândit pentru a obține autorizații în doar 3-4 luni. 2. Regulamente de urbanism mai…
Sistemul de avizare și autorizare în construcții declasează România în UE
Sistemul de avizare, autorizare și control al calității în construcții este al doilea cel mai birocratic și greoi din Uniunea Europeană. Banca Mondială clasează România pe…
Carte: „Arhitectură și Urbanism în România anilor 1944-1960: constrângere și experiment”
Arhitectură și Urbanism în România anilor 1944-1960…. a fost o lectură grea. Nu am citit mai mult de 10 pagini de-odată. Am citit-o greu deși adeseori…
Cutremur în centrul Italiei
Cutremur în centrul Italiei, imagini de coșmar Este greu de imaginat un cartier distrus aproape în totalitate, dar iată, clădirile rămase par a se sprijini…
De ce este Programul Casa Verde Plus o păcăleală?
Programul Casa Verde Plus a fost anunțat cu mult entuziasm de Doamna Cristiana Pașca-Palmer, ca o completare a Programului Casa Verde pentru persoanele fizice. Pe site-ul…
Recenzie: „Locuirea între proiect și decizie politică. România 1954-1966” de Miruna Stroe
Am citit acest volum în vacanța de iarnă. Am amânat să scriu despre acesta nu pentru că nu mi s-ar fi părut important, ci pentru…
Ordinul Arhitecților: Raportul Pentru București 2016 / Păreri
Ce cuprinde „Raportul pentru București 2016”? Autorii raportului își structurează lucrarea pe următoarele capitole: Dezvoltarea urbană Domeniul public și spațiul public Locuirea și comunitatea Patrimoniul…
Garry Stevens: „Cercul Favoriților”, recenzie
O carte despre arhitecți, din perspectivă sociologică: Cum capitalul simbolic se transmite de la un arhitect la altul, formând un cerc al favoriților. Ca arhitect…
De ce ar trebui schimbat sistemul de autorizare a construcțiilor (1)
De ce trebuie să discutăm despre Autorizația de construire? Autorizația de construire este necesară pentru orice construcție, definitivă sau temporară, precum și pentru virtual orice intervenția…
Ordinul Arhitecților despre #colectiv
Tragedia #colectiv nu arată că ar fi vreo problemă cu normativul de proiectare P118. De fapt, dacă s-ar fi respectat 2-3… Posted by Arhitect Octavian…
Vinovatul colectiv de la #ClubColectiv
Am 43 ani și mare parte din barbă căruntă, dar uneori îmi vine să plâng ca un copil. Peste 30 de persoane (31) au murit…
Cum să dărâmi casa vecinului
Mai multe televiziuni au prezentat ieri o știre despre niște muncitori care lucrând la fundația unei construcții noi au provocat prăbușirea parțială a casei vecine.…
Idei urbane despre București
Am citit cu mult interes articolele de pe IdeiUrbane.Ro despre Calea Victoriei și Bulevardele Magheru și Bălcescu scrise de Andrei Popescu. Trebuie spus că admir demult tenacitatea cu…
Rolul arhitectului în dezvoltările imobiliare
Rolul arhitectului în dezvoltările imobiliare nu trebuie redus doar la etapa proiectării propriu-zise. Implicarea unui arhitect în fazele premergătoare, adică stabilirea tipului de investiție, a…
Când nu ai nevoie de autorizație de construire
Arhitecții și inginerii constructori tind să fie preocupați fie de propriile proiecte, fie de situațiile nedorite care pun uneori în pericol real monumente istorice și…
Vizualizări de arhitectură în timp real
Am aflat despre proiectul colegilor arhitecți de la Collider de curând, dintr-un articol pe Wall-Street.ro. Este vorba despre furnizarea de vizualizări de arhitectură pornind de…
Proiecte Case de Lemn
Am lansat nu de mult timp un website numit ProiecteCaseDeLemn.Ro. Nu, nu este un site în care să fie postate câteva proiecte de case de lemn,…
Despre Chibzuință Și Arhitectură
„Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg” este o mostră de înțelepciune populară care adesea este interpretată ca o ironie la adresa…
Funcțiunile estetice ale arhitecturii
”One of Jaguar’s functions is to be beautiful.” – Ian Callum, în „Why the Most Successful Companies Embrace Design”. Acesta este unul dintre puținele citate pe…
De ce arhitecții nu trebuie să facă stagiu
Au trecut mai bine de 20 de ani de când am proiectat prima mea casă. Eram doar un student arhitect în anul 2 de facultate.…
Clădirea aceasta a mai fost construită!
Câteodată găsesc câte un site pentru care îmi este ciudă că nu am reușit să-l găsesc mai devreme, așa cum este Archidialog.com. Autorul acestui blog,…
Proiect de casă finalizat (foto)
Probabil că ați recunoscut deja că imaginea care este background-ul site-ului meu are legătură cu acest proiect de casă! Cu puțin noroc am prins o…
Ce (nu) știm despre construcții
Am primit un mail deunăzi. Era scris de unul dintre clienții mei, constructorului. El, clientul, îi comunica celui din urmă că a ales anumite materiale de…
Sondaj de Opinie: Spatiile de birouri
Ce măsurăm? Vă invitam sa participați la un sondaj de opinie care măsoară impactul spațiilor de birouri asupra fiecăruia dintre noi, asupra companiilor în care…
De-a arhitectura, pe viu!
De ce scriu eu despre de-a arhitectura? Știu despre „De-a arhitectura” direct de la sursă. Irina, fiica mea, este într-una din clasele unde această materie…
500 de like-uri! Vă mulțumesc!
Vă mulțumesc, vă mulțumesc, vă mulțumesc! De vreo 500 de ori! Trebuie să recunosc faptul că m-am topit de plăcere! Și cei care mă cunosc…
Cum afectează corupția arhitectura
Mă refer în primul rând la calitatea arhitecturii, apoi și la ce și cât se construiește. Aparent nu pare să fie nici o legătură între…
OAR propune o metodologie de stagiu pentru arhitecți
Ordinul Arhitecților din România a trimis membrilor săi, fie ei arhitecți cu drept de semnătură, sau arhitecți stagiari, un proiect pentru „Metodologia de Stagiu”, invitând…
Un arhitect șef aiurează?
„Dezvoltatorii imobiliari câștigă un euro pentru fiecare euro investit în construcția de apartamente în Bucureşti, după ce în 2007-2008 profitul era de trei ori mai mare…
Recenzie? „Experimentul Cățelu” de Arhitect Florin Biciușcă
Coperta cărții Experimentul Cățelu de Arhitect Florin Biciușcă O scuză pentru a vorbi despre locuire, blocuri, case, arhitectură, contemporaneitate și tradiție. O carte despre arhitectură…
Nu știu și asta este bine!
Ce am să scriu acum are cumva legătură tot cu povestea studentului exmatriculat din Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu”. Aș vrea să explic acum de…
Proiect de casă + Print 3D ?
Deja cred că a auzit toată lumea despre imprimantele 3D. Încercarea de a printa o pizza a stârnit senzație. Foarte interesante sunt și miile de…
Familia Modernă și Arhitectura
În această dimineață, mergând spre birou, am văzut că aproape toate mașinile din jur erau conduse de femei. De fapt, una chiar mi-a atras atenția…
Arhitectura în proiectul comunist. Pseudo-recenzie
„Arhitectura în proiectul comunist. România 1944-1989” O carte de Ana Maria Zahariade, profesor la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu Nu veți citi chiar o recenzie a…
Consolidare case – infografic
Despre consolidare și despre proiecte Noi facem destul de multe consolidări și modificări ale unor clădiri existente. Acesta este primul infografic pe care l-am realizat…
Întreabă un arhitect ce trebuie să știi când îți faci un proiect de casă (infographic)
Pentru a explica în ce constă un proiect de casă am făcut infograficul pe care îl găsești mai jos! Ce cred oamenii despre…
Bucătăria pentru proiectul casei tale (infographic)
Întreabă un arhitect și el îți răspunde: Să vorbim despre bucătăria din proiectul tău de casă! Bucătărie și proiect De obicei când stabilesc o…
Am să fiu deștept când îmi fac proiect de casă! #DeșteptProiectDeCasă
Un proiect de casă pare pentru cei mai mulți doar modalitatea plictisitoare (și scumpă) de a obține o autorizație de construire. La fel, se și…
Piata Revolutiei, de unde a pornit si unde s-a ajuns
Am citit astazi un excelent articol/studiu/comentariu despre Piata Carol I scris de Domnul Arhitect Adrian Craciunescu. Da, asa se chema „Piata Revolutiei” in urma cu…
Arhitect, caut job!
Primesc multe cereri de angajare prin email. Arhitecţi stagiari sau cu drept de semnătură trimit zeci de CV-uri, portofolii şi scrisori de intenţie firmelor de…
Scoala de la Bunesti
M-am inscris la Scoala de la Bunesti in 2008, anul in care a si luat nastere acest proiect, ca student in anul 3 la Facultatea…
Aberaţii despre dreptul la semnatură al arhitecţilor
Într-un articol scris de un domn profesor arhitect acesta îşi spune oful legat de dreptul la semnătură al arhitecţilor şi despre ce ar fi făcut…
Merita sa fiu arhitect?
„Eu aş vrea să dau la arhitectură (ar merita sau nu?) şi aş vrea să vorbesc cu cineva care a terminat deja facultatea. In special…
Peste 100 de like-uri pentru Facebook.com/Arhitect.Octavian.Ungureanu
Va multumesc tuturor celor care ati apreciat, distribuit si comentat posturile mele din pagina de Facebook:Facebook.com/Arhitect.Octavian.Ungureanu! Eu o sa continui sa fac arhitectura (oricum nu…
Noi proiecte de case tip pe care le vom lansa in 2013
Am anuntat pe site-ul nostru Proiecte Case Trilitica lansarea in 2013 a unei noi serii de proiecte tip de case si vile. Actuala serie de…
Inspirație
Am citit cu mare plăcere articolul „Construieste cum simți!”. Chestia asta l-a costat pe colegul arhitect (o să mă uit cu grijă, să văd cum…
Rahova – Film de Arhitectură
Wow! Eu totusi cred ca blocurile sunt bune. Au un plus de confort, sunt economice, sunt in oras. Sau ar trebui sa fie asa.. Cam…
Cat vor costa apartamentele noi, dupa criza?
Am scris aici un articol privind evoluția prețurilor la apartamentele noi, după criză. Nu că s-ar fi terminat criza, însă după șocul primilor ani, piața…
Exigente de Proiectare
Legea calitatii in constructii stabileste o serie de exigente de proiectare. Acestea au ca scop asigurarea unui sistem de verificare si control al calitatii proiectelor…
Arhitect acuzat de moartea unui pompier
Archinect.com continua stirea privind moartea unui pompier in Los Angeles. Se pare ca acesta la propria locuinta a instalat un semineu extrem de mare desi…
Secretul Cladirilor Verzi
De ce vorbim atât despre clădiri verzi Am amintit aici cum in tarile occidentale si mai ales in Statele Unite, paradigma scoaterii din criza a…
10 Dezvoltatori pe piata imobiliara
…. sau cel putin asa sustine Money.ro intr-un articol. De ce numai atatia? Pentru ca dezvoltatorii nu mai au incredere in piata. Atat autorul articolului,…
Forumul Arhitectilor si Constructorilor
Nu am mai vazut demult un forum despre arhitectura si constructii, asa ca atunci cand am gasit ClubAC.ro, m-am grabit sa ma inscriu. Poate ca…
National Geographic poate gresi
National Geographic Romania a lansat o campanie-dezbatere privind urbanismul si viitorul oraselor in Romania. Desi intr-un numar trecut a publicat probabil unul dintre cele mai…
Creativitate si oportunitate
Stimulativ. Un film promotional totusi, dar frumos. Cred ca cel mai aproape de sufletul meu a fost modul in care oportunitatile au fost mentioate. Cred…
Monumente Uitate
Monumente uitate este un site interesant despre case nobilioare din Transilvania, Banat, Crisana si Maramures. Proiectul este derulat de Asociatia ARCHÉ in parteneriat cu Universitatea…
Mesterul Manole – comentariu de arhitect
Ieri fetita mea, Irina, a vizitat Manastirea Curtii de Arges. Destul de neatenta, a retinut totusi ceva-ceva din legenda constructiei. Desi toata lumea o stie,…
Arhitectura si Constructii dupa 65 de ani
Scriind articolul despre importanta constructiilor pentru ghidul de constructii pentru case si vile, mi-am dat seama ca noi, arhitectii si inginerii, profesionistii din constructii, nu…
Arhitectura, Croitorie si Constructii
La croitorie ni se iau masurile, ne alegem modelul de costum, stofa, numarul de piese si de-abia apoi croitorul masoara bine, traseza liniile pe care…
Casa Prispa
Am admirat si eu creatia colegilor arhitecti si a colectivului de ingineri: Casa Prispa. Sunt incantat mai ales ca au lucrat multi studenti, ceea ce…
Primul meu proiect de casa
Am gasit intamplator doua poze cu primul meu proiect de casa. De-atunci am facut multe alte proiecte de case, atat proiecte de case tip, cat…
Merită să construiesc?
Am scris aici un articol exact cu acest titlu: ”Merită să construiesc ?”. Trebuie spus că aceasta este una dintre cele mai bune întrebări pe…
Cum sa construiesti o casa cu bani putini
80% din structura costurilor in constructii apare cand arhitectul si inginerii realizeaza proiecte de arhitectura, rezistenta si instalatii pentru viitoarele case. Restul tine de modul…
Ce face un arhitect?
Proiectele și contractele cu arhitecții sunt văzute uneori ca niște formalități obligatorii și lipsite de importanță. Aceasta nu înseamnă de fapt decât că este prea…
Idei Urbane: Expozitie Rahova-Ferentari
Arhitect versus Urbanist Am vazut o propunere pe site-ul IdeiUrbane.ro privind o Reabilitarea zonei Rahova-Ferentari. Mi se pare foarte interesanta, insa as vrea s-o critic.…
112. Intr-o zi s-ar putea sa ai nevoie chiar tu si sa sune ocupat
Se pare ca o multime de oameni suna cand vor si cand nu vor la 112. Am vazut apelul lui Manafu si m-am gandit sa…
Arhitectura Vernaculara si ramasitele pamantesti ale unui biet Nepamantean
Mi-am promis sa scriu numai despre arhitectura, constructii si piata imobiliara si la prima vedere acest subiect nu are legatura cu temele mele. Stirea mi…
Micul Paris versus Marele Stambul
Pot schimba arhitectii Bucurestiul? Am sa fac si eu la fel, atunci, nu am sa postez un comentariu, am sa raspund pe site-ul meu. Acest…
8 Realitati Imobiliare
Ilias Papageordiadis trece in revista 8 realitati imobiliare ale acestei veri, unele fiind aproape geniale, altele fiind doar pentru a iesi un numar interesant. Pentru…
Lectii de Arhitectura: Roma Antica, vazuta de un arhitect
De acum 3-4 ani, de cand am vizitat orasul prima oara, imi doresc sa scriu despre acesta. Un arhitect vede adeseori altfel un asemenea oras.…
Finantari nerambursabile si investitii
Acest articol porneste din discutia descrisa si dezvoltata aici. Comentam in acel post utilitatea publica a unor finantari nerambursabile, sau, mai bine zis scranteala in…
Finantarile Europene, POSDRU, case verzi si utilitatea publica
Scriu acest articol nu pentru ca as fi foarte preocupat de cum se irosesc banii contribuabilor europeni, ci pentru a oferi o baza unui alt…
O nou viziune despre locuinte
Discursul de mai jos al lui Dan Phillips la TED Talks merită urmărit, cu atât mai mult cu cât este și subtitrat în limba Română.…
Secretul caselor ieftine
Secretul caselor ieftine este unul dintre primele articole pe care le-am scris, prin 2003. Foarte multă lume caută o soluție miraculoasă pentru a putea construi mai…