Cum sa construiesti o casa cu bani putini

80% din structura costurilor in constructii apare cand arhitectul si inginerii realizeaza proiecte de arhitectura, rezistenta si instalatii pentru viitoarele case. Restul tine de modul in care se cer oferte, de contractul de executie si de capriciile bancilor si cursului de schimb.

Proiecte de case: controlul proiectului inseamna controlul costurilor

Planurile de case, fatadele, sectiunile si detaliile de executie din proiectele de case sunt mijlocul prin care in timpul lucrarilor de constructii se vor cheltui banii. In proiecte sunt definitivate (sau nu) cantitatile de materiale de constructii. Fiecare dintre aceste cantitati inseamna in final bani.

Com construiești o casa ieftinaControland din faza de proiect viitoarea dumneaoastra casa, controlati direct costurile viitoare.

Inafara de preturile materialelor de constructii si ale manoperei, preturi care sunt date de piata, pana la urma, conteaza cantitatea si calitatea lor, precum si solutiile constructive care le folosesc.

Da, economiile se fac mult inainte de a incepe orice lucrare de constructie. Economiile se realizeaza exact in locul in care costurile sunt programate: in timpul proiectarii.

1. Proiecte de case mai mici = bani mai putini

O casa de 100 de mp costa cu siguranta mai putin decat o casa de 200 mp, Diferenta nu este de 50%, dar in anumite cazuri se poate apropia de aceasta. In acelasi timp, degeaba ati taiat biroul si camera de oaspeti, daca mandra vila se lafaie pe 80 de mp de subsol.

2. Structurile de rezistenta mai ieftine?

Atunci cand arhitectura si rezistenta se dezvolta in paralel, intotdeauna sansele sunt ca structura de rezistenta sa fie mai eficienta. Fie ca zidurile si stalpii sunt amplasate exact acolo unde este nevoie de ele, fie ca structura este aleasa cel mai potrivit pentru planurile de arhitectura ambele solutii cer o stransa legatura intre arhitect si inginer.

3. Nu pretul finisajelor stabileste calitatea casei!

Marmura italieneasca si foita de aur nu prea pot sa repare stangaciile unui proiect. Cele mai frumoase case din lume sunt adesea albe, cu finisaje absolut banale. Calitatea lor sta in compozitia echilibrata. Tencuielile, placajele si feroneriile scumpe apar atunci cand totul pare pierdut.

4. Contractul de executie

Licitatiile si selectiile de oferta nu sunt facute doar pentru a permite guvernului sa fure din banii publici. In constructii ele pornesc de la proiect si de la listele de cantitati de materiale pe care acesta ar trebui sa le contina. Constructorii trebuie sa solicite banii pe cantitatile de caramizi, betoane, armaturi care trebuie puse in opera, nu pe numarul de metri patrati!

Arhitectul si dirigintele de santier va pot arata cum trebuie facute platile si cum va puteti asigura de calitatea lucrarilor. Din nou, totul este legat de modul in care porniti la drum.

Buget redus nu inseamna ca trebuie sa renuntati la vise!

Sa reduceti spatii, sa renuntati la camere nu este chiar atat de greu, dar asta poate sa insemne si destule neplaceri mai tarziu.

  • Faceti-va o tema de proiectare care sa includa TOT ceea ce va doriti: birou, biblioteca, o camera de oaspeti, pivnita de vinuri…. nu uitati nimic, dar si una in care sa socotiti doar strictul necesar.
  • Gasiti un compromis: impreuna cu arhitectul si familia cautati solutii care sa imbine cele doua extreme: poate ca o camera pentru un birou ar insemna costuri prea mari, dar o nisa bine gandita in camera de zi poate fi exact ce va doriti, iar aceasta nu este singura solutie posibila.
  • Ganditi in perspectiva: adesea ne dorim sa construim si cate un apartament pentru copii, fie in mansarda, fie intr-un nou etaj. Poate ca este mai simplu sa ganditi o posibila extensie in viitor. Dupa 5-10-15 ani o camera sau doua pot fi realizate cu costuri reduse. In plus nu platiti nici rate la banca, nici gaze sa incalziti un spatiu gol.

O casa ieftina inseamna un proiect mai inteligent

Hartia pe care este facut proiectul suporta orice. Cat timp totul este pe hartie lasati timp suficient pentru a evalua toate optiunile pe care le aveti. Probabil deja ati aflat ca secretul caselor ieftine nu sta in materiale miraculoase. Intr-adevar, totul sta in chibzuinta cu care porniti la drum.

Proiectul unei case sau vile inseamna exact gandire, planificare, strategie. Singuri, arhitectul si inginerii nu pot ghici cum traiti dumneavoastra, de ce aveti nevoie, cum ganditi. Nu stiti la ce sa va asteptati? Credeti ca urmeaza un drum prea complicat? Construiti-va o legatura cu arhitectul. Veti vedea ca nu este dificil.

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.