Categorii
Construcții Întreabă un arhitect! Investiții Imobiliare

Merită să construiesc?

Trebuie spus că aceasta este una dintre cele mai bune întrebări pe care cineva și le poate pune. Răspunsul este că adesea răspunsul corect este nu, nu merită!

Este curios că un arhitect poate sfătui pe cineva să nu construiască, dar adesea ce nu ne place într-un oraș este ceea ce s-a construit deși nu era nevoie să fie construit, sau nu așa, sau nu acolo, sau nu atunci. Sau, cum încerc să subliniez pe site-ul firmei mele, nu era profitabil.

Aș face o paralelă cu medicina, când adesea oamenii se feresc să se opereze (de frică, din necunoaștere) chiar atunci când este vorba despre operații clar recomandate de medic, după cum alții își fac periculoase operații estetice pentru a corija „defecte” care de fapt nici nu sunt unele reale, doar efectele lor psihologice fiind reale.

Studiu de caz

merită să construiesc?O tânără, având bugetul de cca 30.000 Euro, apartament și carieră în București vine la biroul nostru și ne spune despre casa de vacanță pe care ar vrea s-o construiască la vreo 60-70 km de București. Am discutat împreună despre:

  1. Că bugetul este destul de mic pentru o casă (și vreo două dormitoare, și utilități, și…)
  2. Că totuși nu ar vrea să-și petreacă aproape fiecare weekend în locația cu pricina.
  3. Că nu a fost, dar ar vrea să vadă și Parisul, Roma etc
  4. Că o astfel de casă trebuie și întreținută, păzită, iar în cele 5 zile pe săptămână când nu ar sta acolo tot ar avea unele costuri.
  5. Că nici retragerea la pensie peste 30-40 de ani într-un sat din Bărăgan/Lunca Dunării nu sună prea apetisant (pentru un orășean).

Un agent de turism ne-ar putea spune că același buget poate însemna 30-60 de vacanțe sau mini-vacanțe sau weekend-uri prelungite într-o mulțime de orașe europene sau stațiuni românești minunate.

Sincer, casa de vacanță este o greșeală. Poate că o casă de weekend sau chiar o reședință într-o zonă limitrofă orașului de reședință ar fi ușor de justificat, dar blocarea unor economii importante într-o casă aflată nicăieri pur și simplu nu prea este o decizie deșteaptă.

Merită să construiesc, merită să investesc?

Orice construcție trebuie văzută totuși ca o afacere. Haideți să nu spunem profit, dar beneficiul construirii trebuie să fie unul real, trebuie să-i aducă promotorului său valoare, indiferent dacă vorbim de profit, sau câștig cultural sau educațional. Acum, în timp ce scriam, eram gata să dau ca exemplu un teatru, dar un teatru chiar poate să fie profitabil nu numai cultural, dar și economic.

De asemenea, orice construcție trebuie văzută ca fiind importantă și dacă nu face rău! Când fondatorii Google își căutau misiunea, au găsit acest slogan: ”Să nu facem rău!”. În dezvoltările imobiliare acest aspect este uneori uitat. Spun aceasta fără a face cuiva vreun proces de intenție, dar problema nu constă în ideea de dezvoltare, ci în cea a „forțării” unor soluții acolo unde din punct de vedere urbanistic sunt pur și simplu forțate.

Probabil că nu este evident, dar pot să jur, că anumite dezvoltări nu au profitul așteptat tocmai pentru că astfel de forțări ale regulamentelor sunt foarte străvezii. Potențialii cumpărători încep să le simtă tot mai bine și nu prea pare ca aceste soluții să meargă. Încet, dar sigur, vor evita să cumpere apartamente în blocuri P+5 construite printre case P+1. Încet, dar sigur, evaluarea apartamentelor care nu ia în calcul decât suprafața și prețul gresiei din baie, va dispărea. Încet, dar sigur, cumpărătorii vor căuta confortul real, ambianța plăcută, rezolvările frumoase și ingenioase, eleganța.

Astfel, alt sens al lui ”merită” este acesta: ”merită să forțez?”.  Răspunsul este, iarăși, nu. Cu aceiași bani se poate căuta un alt teren mai potrivit pentru parametrii investiției. Durează mai mult, dar rezultatul este mai bun.

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.