Portofoliu proiecte de case
Case moderne, construite
- Casă modernă cu garajUn alt proiect de casă modernă, cu garaj, în Buftea, realizat în paralel cu cel pe care-l puteți vedea aici. Cu o retragere generoasă de la stradă, acest proiect beneficiază de avantajul unei curți în față, precum și a unei grădini în spatele casei. Acesta este unul dintre puținele cazuri…
- Casă S+P+1+Er, Bucureștii NoiPe un teren din liniștitul cartier Bucureștii Noi, cu subsol, parter, etaj și un alt etaj retras, această casă modernă se integrează în vecinătăți, deschisă spre grădina din spatele curții. Acest proiect de casă este realizat pe un teren relativ mare din, însă având un regulament destul de restrictiv, care permite doar…
- Casă Modernă în BufteaCând am proiectat această casă în Buftea ne-am folosit de avantajele parcelei. Am putut astfel prconstrui o casă care să se întindă de-a latul terenului. Toate spațiile sunt astfel orientate spre propria grădină, ori spre cea din față, ori spre cea din spate. Camera de zi are deschideri generoase spre…
- Casă Parter și Etaj – Ilfov 1O casă mică parter și etaj Această locuință de dimensiuni modeste este proiectată pe un teren o adâncime mică. Totuși, această casă are numărul de camere suficient pentru o tânără familie cu doi băieței super activi. Pentru cei doi năzdrăvani este la dispoziție și restul curții. Datorită terenului puțin adânc,…
- Casă P+2 Etaje -BerceniAm proiectat o casă P+2 etaje, cu o arhitectură modernă în Cartierul Berceni. Astfel s-a adăugat o nouă lucrare în portofoliul nostru de proiecte de case. Terenul îngust are un calcan pe partea stângă, la care viitoarea casă se va cupla, conform prevederilor expertizei tehnice întocmite de inginer Șerban Median.…
- Casă Parter și Etaj, Jud. Ilfov 2Am proiectat această casă de 200 m² pornind de la tema clienților, astfel încât atât la parter, cât și la etaj sunt terase ample, deschide spre grădina generoasă. Terenul pe care se află această casă este destul de mare. De pe o scară exterioară se ajunge și la terasa de…
- Casă P+1 în BerceniAcesta este unul dintre acele proiecte de case la care configurația terenului a pus anumite probleme. Este un teren cu un calcan prezent pe partea stângă, cu o caracteristică ciudată. Casa vecină nu este doar alipită la calcan, dar are streașina ieșită peste proprietatea clienților. Aceasta face ca apele meteorice să se…
- Etajare și extindere casă, Cartierul TeiUn proiect de etajare și extindere a unei case din Cartierul Tei: Clienții au achiziționat o casă din zidărie, doar parter, construită prin anii 1950. Departe de a fi de nelocuit, casa veche avea trei camere, baie și bucătărie. Aceste spații erau însă prea mici. Află mai multe despre ce…
- Casă Parter și Etaj în OtopeniAm realizat mai multe proiecte de casă în Otopeni. Această casă P+E, cu terasă înierbată, este tot în Otopeni. Parterul se deschide spre grădinile din fața și din spatele curții. Terasa din spate este din lemn. Este protejată de soare cu o pergolă amplă. Casa proiectată are trei dormitoare, toate la…
- Casă Modernă, BucureștiÎn apropierea Orășelului Copiilor, pe o stradă liniștită, acest proiect de casă modernă, parter + etaj, a fost realizat în 2017. Forma terenului este dificilă, având o deschidere mai mare decât adâncimea. Vezi mai multe proiecte de case realizate de mine! O casă modernă, P+E+Et.2retras, proiectată în București La realizarea…
- Casă P+1E, Râmnicu VâlceaAcesta este unul dintre puținele proiecte de case realizate în afara zonei București Ilfov. M-am ferit de astfel de contracte, deoarece, în faza incipientă a proiectării unei case, este nevoie de o interacțiune directă între clienți și arhitect. Casă modernă P+1E. Planuri și secțiune Nimic nu spune mai multe despre…
- Casă mică, OtopeniInimoșii proprietari ai acestei case au achiziționat terenul de construcții în Otopeni. De la început și-au dorit o casă mică, dar care să includă toate spațiile de care tânăra familia avea nevoie. Foarte atenți la toate detaliile, s-au implicat personal în construcția acestei case prietenoase, dintr-un cartier liniștit din Otopeni.…
Proiecte de case în lucru sau în perioada de execuție
- Casă parter și etaj, BucureștiAceastă casă parter și etaj este proiectată pe un teren surprinzător de mare, într-un cartier liniștit din București. În partea din față a parcelei, pe partea stângă, am proiectat o copertină pentru gararea a două autoturisme. Vezi mai multe proiecte de case realizate de mine! Proiect de casă parter și etaj – Planuri Casa este…
- Casă P+1 E, garaj, BrăneștiProiectarea acestei case a pornit de la oportunitățile terenului aflat în Brănești, Județul Ilfov. Acesta se află în proximitatea Lacului Brănești. Casa P+1 E proiectată se dezvoltă de-a lungul terenului, perpendicular pe drumul de acces, cu vedere spre lac. Toate spațiile importante din parter și etaj au vedere spre lac. Vezi mai multe proiecte de…
- Casă modernă P+1E-BufteaPe un teren generos, pe care alții l-ar fi împărțit pentru a construi mai multe case, am avut ocazia să proiectez încă o locuință unifamilială în Orașul Buftea. Casa din imagini este o casă modernă, deschisă spre grădina în care se construiește. Va fi reședința unei familii tinere, la început de drum. În portofoliul meu…
Probabil intenționezi să-ți construiești o casă în viitor și vrei să vezi ce proiecte de case am făcut până în prezent. Unele sunt deja construite, iar altele sunt încă în faza de proiectare sau execuție.
Cu siguranță ești interesat ce pași ai de urmat pentru construcția unei case. Vrei să afli cât costă o casă, ce opțiuni ai. Ești interesat de cât va costa întreținerea unei case, cum se izolează termic, cum poți economisi gazele, curentul și apa.
Imediat sub aceste rânduri poți vedea câteva proiecte de case realizate de mine, mai multe în secțiunea Portofoliu. Dacă ai deja o casă, pe care vrei să o extinzi, etajezi, modernizezi și consolidezi, vei găsi un infografic sugestiv.
Am scris și despre cum se negociază prețurile pentru construcția unei case, dar și motivele pentru a-ți face un proiect de casă funcțională.
Sper ca acest site să te ajute să fii proprietarul unei case frumoase, elegante, nu prea scumpă și economicoasă. Dacă ai întrebări, ar trebui să vezi și pagina Întreabă un arhitect!
Pentru cele mai multe proiecte de case este util să fii atent de la idee, la construcția casei.
O casă trebuie bine construită.
Dar aceasta nu ajunge. O casă este mai mult decât o sumă de materiale de construcții.
O casă trebuie să fie funcțională, rezistentă, sigură și sănătoasă. O casă trebuie să fie eficientă, atât ca bani, cât și în exploatare. Nu în ultimul rând, o casă trebuie să fie frumoasă.
Te va reprezenta ani la rândul.
În portofoliul meu cu proiecte case, vei vedea mai multe lucrări, case cu personalitate, moderne și funcționale. Apelez la tehnologii de ultimă oră doar acolo unde este cazul. Nu cred că trebuie ales noul doar pentru că este nou. Nu trebuie să facem experimente pe propria piele, care vor costa bani și implică riscuri inutile.
Video – Proiecte de case
În procesul de proiectare al oricărei case, oricărui client îi este mai mult mai ușor să-și imagineze cum va arăta viitorul său proiect de casă. O simulare video a felului în care va arăta casa are mai multe avantaje.
În primul rând, animația surprinde ceea ce este, cu adevărat, vizibil. Casele proiectate de noi, de arhitecți, sunt într-un context plin de limitări: dimensiunile curții, unghiurile de vizibilitate din stradă și de pe proprietate sunt limitate.
În al doilea rând, o casă este un obiect tridimensional. Mintea noastră este obișnuită să proceseze imagini dinamice. Astfel, își construiește un model propriu de înțelegere a proiectului.
În procesul de proiectare a unei case, chiar și arhitectul trebuie să vizualizeze modul în care fațadele contribuie la formarea unui volum cu proporții elegante.
Aceste prezentări video de case pe care le-am proiectat în cariera mea de arhitect, sunt doar clipuri scurte de numai 30 de secunde. Te invit să vezi versiuni mai lungi ale acestora și, de ce nu, poate te vei abona la canalul meu de YouTube!
Video: Proiect de casă în Județul Ilfov 1
Această casă mică și simplă, parter și etaj, este construită pe un teren îngust dintr-o comună suburbană Bucureștiului. Are o singură deschidere și doar două dormitoare, dar suficient spațiu pentru o familie cu doi băieți năzdrăvani. Acoperișul este o terasă verde.
Video: Proiect de casă în Ilfov 2
O casă modernă, parter și etaj, cu proporții subtile, având trei dormitoare, birou la parter și terasă verde, este construită pe un teren generos. Trei terase amplasate în cascadă sunt orientate spre grădină.
Video: Proiect de casă în Buftea
Ultima casă proiectată, în Buftea, cu o arhitectură contemporană, albă și luminoasă, cu geamuri mari, protejate de însorirea excesivă, dar deschisă la soare în sezonul rece, este amplasata într-o zonă pitorească a micului oraș.
Video: Proiect de casă în Brănești
Cu toate camerele orientate spre Lacul Brănești, această casă modernă, cu parter, etaj și garaj, este deschisă spre terasa din curte, protejată de o pergolă din lemn.
Video: Proiect de casă în București
Fațadele cu placaje din cărămidă aparentă contrastează cu liniile orizontale ale geamurilor și teraselor la această casă modernă P+1E din București. Terasele protejate de verdeață și copertine favorizează activitățile exterioare.
Video: Proiect de casă în Bucureștii Noi
Fațada principală are o placare din lemn cu un aspect luxos amplificat de proporțiile volumului principal. Retrasă de la stradă, această casă cu arhitectură contemporană se integrează discret în vecinătatea Bucureștilor Noi.
Video: Proiect de casă în Otopeni 1
Retrasă față de traficul orașului Otopeni, această casă cu parter și etaj are terasă înierbată. Albă, simplă și luminoasă are camerele orientate spre grădina curții din spatele casei, ideală pentru o familie tânără și frumoasă.
Video: Proiect de casă cu alipire la calcan în București
Un proiect de casă realizat pe un teren îngust, pe o stradă liniștită din apropierea Orășelului Copiilor, oferă intimitate proprietarilor săi deși are ferestre orientate direct către trotuarul din față. În schimb, principalele încăperi se deschid spre mica grădină din spatele casei.
Video: Proiect de casă în Râmnicu Vâlcea
Protejând intimitatea familiei, această casă modernă P+1E, cu terasă înierbată, este orientată spre curtea mare, plină de soare și verdeață. Fațada principală, cu un minim de ferestre vizibile din stradă, este un joc de proporții între secțiunea de aur și pătrate.
Video: Proiect de casă în Otopeni 2
Ce poate fi mai potrivit decât un pătrat pentru a exprima personalitatea acestei case simple, cu arhitectură modernă?
Cu trei dormitoare la etaj și spații generoase la parter, este căminul unei tinere familii pline de pasiune.
Despre mine
Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Îmi place să proiectez case. Am realizat multe alte proiecte, pentru clădiri cu alte funcțiuni, suprafețe mult mai mari și valori de investiție de zeci de milioane de Euro.
Peste 25 de ani de experiență
În fapt, de când am realizat primul meu proiect de casă au trecut cam 30 de ani, însă pe atunci eram doar student în anul II.
Încă de atunci am înțeles că orice linie dintr-un proiect de casă înseamnă manoperă, materiale de construcții și transport, într-un cuvânt, bani.
Arhitect din 1997
Absolvent al Facultății de Arhitectură și Urbanism, UAUIM, Ion Mincu, București, promoția 1997
Arhitect cu drept de semnătură
Arhitect cu drept de semnătură, înscris în Tabloul Național al Arhitecților, nr. 4059
Conform legislației în vigoare, proiectele de arhitectură pot fi întocmite doar de arhitecți, care își asumă responsabilitatea exercitându-și dreptul de semnătură.
De ce îmi place să proiectez case
Arhitecților le place să facă proiecte de case. Le place nu pentru că ar câștiga prea mulți bani, sau pentru că ar fi ușor. Un proiect de casă este de fiecare dată o întoarcere la baza meseriei de arhitect.
Am făcut de-a lungul timpului destul de multe proiecte de case. De fiecare dată, când un nou proiect începe, sunt cuprins de o mare bucurie, o excitare legată de speranțe unui proiect mai bun, o rezolvare mai bună, o lecție nouă.
Și la proiectele de blocuri, birouri sau pensiuni, chiar și la cele industriale, există, firesc, plăcerea unui nou început. La proiectarea caselor, însă, totul este mai pur, mai aproape de începuturi.
Arhitectura a început cu proiectele de case
Părerea multora este că arhitecții se ocupă de proiectarea unor clădiri mari, a edificiilor publice, iar construcția de case este mai degrabă treaba constructorului, dar nu este așa. Chiar și în țările în care nu este nevoie de un proiect formal de casă, sau în care și alți profesioniști au voie să proiecteze case (constructori, building-designeri, sau chiar proprietarul casei), adesea, casele sunt proiectate tot de arhitecți, chiar dacă ei sunt angajați de constructor, nu de proprietarul casei, ca la noi.
Alteori, profesioniști fără studii formale de arhitectură, devin arhitecți pe baza propriei educații, atât tehnice, cât și artistice.
Casa (locuința) este baza arhitecturii
Primele construcții au fost, evident, case. Apoi oamenii au construit tot case cu rolul (funcțiunea) pe care ei au dorit-o: templul este casa zeului, palatul este casa conducătorului. Palatul a devenit în timp spital, clădire de birouri (palat administrativ), primărie șamd.
Casa este sursa întregii arhitecturi. Reabordarea modului de a locui, prin fiecare proiect de casă realizat, ajută arhitectul să înțeleagă și reînțeleagă arhitectura, de fiecare dată.
Fiecare proiect de casă presupune ore lungi de discuții cu membrii unei familii, cu clienții mei. Aceasta este o educație pe care banii nu o pot cumpăra, nici cursurile din facultatea de arhitectură nu o pot simula. Mai mult, după cum societatea evoluează și se schimbă, clienții, la rândul lor, evoluează și se schimbă. Arhitectul evoluează și se schimbă.
Empatia arhitect – client
Ca arhitect practician ești conectat la pulsul societății, al celulei sale de bază, familia.
Prin natura meseriei suntem mereu în contact cu ceea ce arhitecții din lumea întreagă proiectează, acum mai mult ca niciodată, datorită internetului și a ușurinței cu care orice arhitect își poate împărtăși munca. Această parte a învățării continue este însă legat mai mult de forme, de limbajul arhitecturii, de stilurile și formele arhitecturale.
Când suntem la planșetă (nu mai avem planșete, dar..), totul se mută însă la un alt nivel. Experiența nu mai este neapărat aceea a unui arhitect, ci a unui om. După cum atunci când citim un roman ne identificăm cu personajele, fie ele pozitive sau negative, după cum la un film sau piesă de teatru empatia ne face să trăim, să experimentăm în același timp cu actorii, în proiectare această identificare se face cel mai ușor cu familia client, cu fiecare membru al său.
Este normal, mai complicat să te identifici cu corporatistul dintr-o clădire de birouri, sau cu fluxul de producție într-o clădire industrială. Cum avem, la rândul nostru, familii, după cum am fost copii, acum părinți, empatia cu care ne conectăm de clienții noștri este mult mai profundă.
De fapt, atunci când proiectăm case suntem în primul rând în spectacolul vieții. În același timp suntem și pe scenă, contribuim și la scenariu, manevrăm și cortina.
Spectacolul vieții, cum să nu îți placă?
Decizii informate = proiecte de case mai bune
Când o casă este rezistentă și durabilă, funcțională, bine izolată, luminoasă, elegantă și frumoasă, dar nu prea scumpă, este meritul proprietarului său. Acesta a luat cele mai bune decizii, bazate pe informații de bună calitate.
Deciziile neinspirate costă însă. Ele sunt fie ireparabile și neplăcute, fie costisitoare.
Construcțiile și proiectarea de arhitectură, rezistență și instalații sunt domenii cu informații asimetrice. Aproape toate informațiile despre calitate și eficiență sunt deținute de profesionști. Clienții au acces la puține informații, sau la informații false. Această situație nu este specifică doar acestui sector de activitate.
Însă în cazul celor mai multe proiecte de case sau construcții de case, costurile sunt suportate greu, pentru mai multe zeci de ani.
La orice proiect de casă bun, calitatea depinde de deciziile pe care clientul le ia atunci când înțelege alegerile pe care le face. Arareori se întâmplă ca având informații bune, clienții să ia hotărâri greșite.
Cele mai multe proiecte de case sunt serii de decizii informate ale clientului. Arhitectul le transpune în planuri, fațade, secțiuni și detalii. Tot arhitectul coordonează aceste informații cu inginerii pentru realizarea proiectelor de rezistență și instalații.
Terenul pentru casă
Ca arhitect, le ofer clienților mei posibilitatea de a decide bine informați. Am scris articole care descriu întregul proces investițional. Cumpărarea unui teren este un prim pas, esențial. Diferența dintre un teren potrivit și unul cu probleme este foarte mică. Viitorul proiect de casă este influențat de dimensiunile terenului, vecinătăți, regulamentele de urbanism.
Concepte unitare, coerente, logice
Pentru orice fel de proiecte de case, indiferent de arhitecții lor, toate alegerile clienților se influențează reciproc. Sunt înlănțuite, într-o succesiune logică.
Acestea trebuie armonizate, astfel încât să rezulte un concept unitar, coerent și logic. Ele influențează atât confortul familiei tale cât și costurile de construire și de întreținere a viitoarei case..
Importanța unui proiect de casă
Proiectele de case se realizează nu pentru obținerea autorizației de construire.
Rolul proiectelor este de a controla banii cheltuiți pentru a construi casa. Orice proiect de casă trebuie să ducă la o construcție sigură, funcțională, eficientă energetic, luminoasă, elegantă și frumoasă, fără a costa prea mult și ușor de întreținut.
Prețuri pentru proiecte de case
3 opțiuni de preț
Pentru întocmirea celor mai multe proiecte de case am stabilit un mod transparent de tarifare. În funcție de nivelul de servicii oferite și de complexitatea fiecărui proiect de casă, vă propun trei pachete diferite de preț.
Îți poți alege singur unul dintre cele trei tarife (prețuri) de proiectare pentru proiecte de case, incluzând proiectul de arhitectură, proiectul de rezistență și proiectele de instalații + alte servicii.
Pentru orice proiect de casă, vom semna două contracte succesive. Primul se referă la întocmirea Anteproiectului de arhitectură.
Anteproiect (Concept casa)
1500 lei
Valoarea Anteproiectului se deduce din valoarea de proiectare.
Planurile casei și vederi exterioare. În această etapă stabilim cum va arăta casa ta. Anteproiectul este tema de proiectare pentru unul dintre pachetele alese.
Ai trei opțiuni de prețuri pentru proiectele de case: Tariful Buget, Tariful Avantaj, Tariful Elite. Cele trei pachete de proiectare sunt diferențiate în funcție de complexitatea unui proiect, nivelul de detaliere și serviciile oferite.
Compară cele trei opțiuni de preț pentru proiecte de case!
Preț proiectare case BUGET
20 €/m²
- Proiectul de arhitectură
- Proiectul de rezistență (structuri)
- Scheme instalații sanitare, termice și electrice
Preț proiectare case AVANTAJ
25 €/m²
- Proiectul de arhitectură
- Proiectul de rezistență (structuri)
- Proiecte de instalații sanitare, termice și electrice
- Liste de cantități necesare pentru construcție casă
- Organizarea selecției de oferte pentru stabilirea constructorului casei
Preț proiectare case ELITE
35 €/m²
- Proiectul de arhitectură
- Proiectul de rezistență (structuri)
- Proiecte de instalații sanitare, termice și electrice
- Liste de cantități necesare pentru construcție casă
- Organizarea selecției de oferte pentru stabilirea constructorului casei
- Proiect de amenajări interioare
Ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă și construcția ei
Cele mai multe proiecte de casă se realizează conform unui demers logic, de la idee la construirea acesteia. Am realizat un infografic pentru a ilustra acești pași și a înțelege mai bine procesul de proiectare, avizarea și autorizarea unui proiect, cel mai bun mod de a alege un constructor, apoi cum ne putem asigura că lucrările de construcții sunt de calitate.
Vei găsi mai jos toți pașii pe care îi ai de făcut pentru a începe un proiect de casă.
- Cum se obțin certificatul de urbanism, avizele și autorizația de construire pentru casă.
- Cum găsești un constructor de case bun și serios.
- Ce ai de făcut pentru a te asigura că vei avea o casă bine construită.
Alegerea unui teren de casă. Estimarea bugetului necesar. Tema de proiectare pentru casă
Această etapă este cea în care visezi la construcția unei case. Acum nu te gândești prea mult la proiectarea casei, la terenul pe care vei construi, sau la costuri.
Deși este plăcut să visezi, ar fi bine să începi să-ți faci câteva calcule. Va trebui să îți stabilești un buget. De asemenea este bine să-ți faci și 2-3 calcule privind cât de mare va fi casa, câte camere șamd. Sunt importante și planurile tale de viitor, cum crezi că va evolua familia șamd.
Dacă nu ai încă un teren de casă, ar trebui să înveți câte ceva despre lucrurile la care trebuie să fi atent. Nu toate terenurile sunt la fel. Alegerea unui teren de casă poate fi plină de primejdii. Te vei lovi de termeni tehnici, de urbanism. Caracteristicile unei parcele pentru construcții de case sunt foarte importante pentru proiectul tău de casă.
Tema de proiectare
Trebuie să te gândești cum va fi viitoarea ta casă. De câte camere ai nevoie? Câte dormitoare vrei? Câte băi? Ai nevoie de un birou acasă? Vrei garaj?
Toate aceste date se traduc în suprafețe care vor determina costurile pentru construcția casei
Terenul de construcție pentru casă
Împreună cu tema de proiectare, terenul are un impact foarte mare asupra bugetului necesar construirii unei case. Pe de o parte costul său, pe de altă parte, condiționările regulamentului de urbanism vor impune anumite soluții atunci când se întocmesc proiecte de case.
Estimează bugetul necesar
Care este bugetul de care ai nevoie pentru a construi o casă: cât costă terenul, cât costă proiectul de casă, cât costă autorizația de construire, cât costă construcția unei case.
În această etapă se pot face estimări destul de bune care te vor feri de surprizele neplăcute.
Anteproiect (Concept de casă)
Anteproiectul nu este un termen inventat de mine. Îi mai poți spune concept, idee șamd. Eu cred că este un fel de proiect al viitorului tău proiect de casă.
Toată familia, soț, soție, prichindei, veți lucra cu arhitectul pe care l-ați ales. Trebuie să aveți încrederea să-i spuneți orice trăznaie care v-a trecut prin cap! Nu există idei proaste-proaste.
Anteproiectul este prima fază a pentru orice proiecte de casă.
Pornind de la tema schițată împreună, număr de camere, suprafețe, cam tot ceea ce a reieșit din primul pas, arhitectul va începe să schițeze primele planuri pentru casă. Pe măsură ce avansez, ne vom întâlni să discutăm ce a ieșit.
Voi îmi spuneți în primul rând ce NU vă place. Este interesant că atunci când nu ne place ceva articulăm mai ușor motivele pentru care nu ne place. Când ceva ne place, ne place și gata!
Ideea este că atunci când ai vreo obiecțiune și îmi spui motivul, se vor întâmpla două lucruri:
- În primul rând, vom discuta obiecțiunea. Vom descoperi împreună dacă este întemeiată, sau o preconcepție.
- În al doilea rând, rezultatul acestei discuții devine temă pentru data viitoare. Când știu argumentele pentru care tu vrei ceva anume, este ușor să-l integrez în proiect.
Anteproiectul durează până când ne iese cea mai minunată casă. Trebuie să fim încântați de ea. Și voi, și eu. Dacă nu, probabil trebuie să o luăm de la capăt.
Anteproiectul este extrem de important și trebuie să discutăm câte-n lună și în stele. Dacă voi treceți prin acest proces fără a fi provocați, fără a afla toate opțiunile pe care le aveți, am greșit cu ceva.
Realizarea unui proiect tehnic în baza căruia se va construi casa
Proiectul tehnic este proiectul propriu zis după care se va construi casa. Cum cele mai multe lucruri au fost deja stabilite împreună, nu ne mai vedem atât de des. Fiecare își vede de treaba lui. Voi vă puneți în aplicare socotelile bugetare, eu și colegii ingineri lucrăm la proiect.
Proiectele, în funcție de importanța lor, se verifică de către verificatorii atestați, pentru diverse exigențe de proiectare.
Offff, avizele și autorizațiile!
Autorizația de construire pentru casă
Pentru orice fel de proiecte de case, legea prevede că trebuie să obții o autorizație de construire. Altfel nu poți începe lucrările de construire.
Obținerea unui certificat de urbanism (CU)
Certificatul de urbanism se obține în baza unei cereri de la primărie. Acest document comunică ce se poate construi, retragerile, alinierile, regimul de înălțime. De asemenea, conține o listă cu de avize și acorduri care trebuie obținute pentru eliberarea unei autorizații de construire.
Obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin CU
Pornind de la certificatul de urbanism pe care l-am solicitat în prima fază, odată cu Anteproiectul, se iau o serie de avize. Aceste avize se referă la amplasament (terenul de casă) sau la proiectele de case supuse avizării.
Obținerea unei autorizații de construire pentru casă
Odată ce avizele și acordurile sunt obținute, o parte din proiect (destul de mare) împreună cu diverse acte, dar și cu avizele, se adună în ceea ce se numește DTAC. Documentația tehnică pentru autorizația de construire. Pe vremuri se numea PAC – proiect pentru autorizare construcție casă.
Doar după obținerea unei autorizații se poate începe construcția unei case.
Alegerea unei firme de construcții case. Selecția de oferte pentru construcții case. Negocierea prețurilor de construcții. Contract de execuție casă
Alegerea unei firme de construcții case
Sunt multe firme de construcții serioase și bune. Poți cere recomandări de la arhitect, prieteni, sau căuta online constructori din zonă.
Un număr de 3-5 constructori sunt invitați să vă facă oferte de execuție.
Ofertele conțin prețuri pentru cantitățile din proiectele de case pentru:
- materiale
- manoperă
- transporturi
- utilaje
Selecția de oferte construcții case
Constructorilor invitați li se pun la dispoziție:
- proiectele tehnice pe specialități ale casei
- listele de cantități de lucrări din proiecte
- caietele de sarcini
Fiecare ofertant va întocmi un deviz ofertă după clarificarea nelămuririlor inerente. Prețurile sunt pentru fiecare articol (material și lucrare), atât pe unitatea de măsură, cât și total. (pe metru, metru pătrat, metru cub, oră șamd).
Negocierea prețurilor din devizul ofertă
Înainte de a încheia un contract de execuție pentru casă, devizul ofertă poate fi negociat. Sunt multe feluri în care o negociere poate fi condusă.
Important este ca în această fază să arăți că înțelegi cum sunt constituite prețurile din ofertă și condițiile tehnice. Constructorii sunt obișnuiți să discute cu clienții. Cu puțină îndrumare, le poți ține piept.
Am scris un articol destul de amplu pe această temă. Prin negociere vei plăti considerabil mai puține mii de euro.
Încheierea unui contract de execuție casă
Multe dintre drepturile și responsabilitățile clienților (beneficiari) și ai constructorilor (executanți) sunt stabilite de legislația privind calitatea în construcții. Contractul stabilește și termenele de execuție și plată, cine, cum și când face aprovizionare, cine sunt responsabilii privind calitatea lucrărilor etc.
Oricum, sunt multe clauze importante care ar trebui introduse în contractul de execuție al unei case. Un contract bun îți va fi de folos și ție și constructorului.
Până în acest moment ai știut doar aproximativ cât va costă să-ți construiești casa. În prima etapă și pe parcursul Anteproiectului, am revenit obsesiv la chestiunea costurilor.
Obiceiul meu este să îmi atenționez mereu clienții privind bugetul. Nimic nu este mai înfiorător decât un șantier oprit din lipsa finanțării.
Odată ce proiectul de casă este terminat (Proiectul tehnic), el va conține și o serie de liste cu materialele necesare.
Selecția constructorului pornește tot de la proiectul casei tale
Planșele de arhitectură, rezistență, instalații și listele de cantități se trimit constructorilor. Ei vor studia proiectul și vor da prețuri pentru fiecare material în parte, atât pentru materialele propriu-zise, cât și pentru manoperă, transporturi, sau diverse utilaje pe care le vor folosi muncitorii.
Odată ce aceste oferte de parvin, le putem compara, pentru a alege cel mai bun constructor, pentru cel mai bun preț. Facem asta împreună. Mai mult, vă voi învăța și cum trebuie negociate prețurile ofertate de firmele de construcții.
Odată ce ai în mână proiectul pentru casă, autorizația de construire și contractul cu constructorul, lucrările pot începe.
Construcția unei case. Urmărirea lucrărilor. Plata lucrărilor de execuție. Recepția finală a unei case
Celor mai multor oameni le este teamă de șantier. Dar, dacă am pășit împreună pe acest drum, dacă am respectat ceea ce era de respectat, lucrările de construire se vor realiza neașteptat de simplu.
Sistemul de control al calității în construcții urmărește punerea corectă în operă a fiecărui proiect de casă.
În imaginea de mai sus este ilustrat sistemul de control al calității în construcții. Este un sistem bun și eficient. El se bazează pe verificarea încrucișată a patru părți: Constructor, Client (printr-un Diriginte de Șantier), Proiectant (arhitect + inginerii proiectanți) plus Autorități (Inspectoratul de Stat în Construcții, Primărie).
După 5-6-7 luni de la începerea lucrărilor, poți fi mândrul proprietar al casei la care acum doar visezi.
De tine depinde în primul rând cât de minunată va fi casa ta. Arhitecții adesea proiectează ceea ce le spui tu, nu ceea ce ar trebui să proiecteze. Dar dacă tratăm cu foarte multă atenție primii pași, vom găsi punțile de comunicare, astfel încât ceea ce tu vei cere și ceea ce arhitectul va proiecta, vor fi același lucru cu ceea ce ar trebui să proiecteze.
Prin proiect se stabilește cât va costa casa. Proiectul este cel care va duce la o casă funcțională, confortabilă, frumoasă, luminoasă și ieftină.