


Acesta este unul dintre acele proiecte de case la care configurația terenului a pus anumite probleme. Este un teren cu un calcan prezent pe partea stângă, cu o caracteristică ciudată. Casa vecină nu este doar alipită la calcan, dar are streașina ieșită peste proprietatea clienților. Aceasta face ca apele meteorice să se scurgă în terenul nostru.
Din acest motiv, casa a trebuit proiectată puțin mai scundă decât streașina vecinului, astfel încât apa să poată fi preluate și deversată. Important a fost ca aceasta să nu ajungă între cele două calcane, astfel încât să devină o sursă de infiltrații.
În decursul timpului, prin bunăvoința proprietarului, am primit informații legate de consumurile de gaze, apă și curent electric. Am putut astfel verifica în ce fel termoizolația casei, calculată conform normativelor de proiectare în vigoare, este suficientă. O locuință realizată după un astfel de proiect de casă are un consum energetic foarte asemănător cu al unui apartament cu 2-3 camere.
De asemenea, la sugestia clienților, am proiectat acest finisaj exterior, un placaj din lemn, cu un aspect foarte plăcut, dar și având un preț mult mai mic decât al soluțiilor de pe piață.
Constructor pentru acest proiect de casă a fost Top Design International, iar diriginte de șantier, inginerul Cristian Stan. Fotografiile au fost făcute de Costin Gheorghe, arhitect, care în acea perioadă ne-a fost coleg. Găsiți site-ul lui Costin aici.

Lucrările au fost contractate în urma selecției de oferte organizate de noi, online. Pentru aceasta, am postat acest proiect de casă, împreună cu listele de cantități. Constructorii ne-au dat oferte pentru aceste liste de cantități.
Alegerea unui constructor printr-o astfel de procedură este singura metodă prin care ne putem asigura că prețurile primite sunt corecte, atât pentru client, cât și pentru constructor. În acest caz, cel puțin lucrările „la roșu” au fost plătite la cent față de ofertă. La finisaje bugetul a fost depășit, deoarece au fost folosite unele materiale de construcții mai scumpe.