Un proiect de etajare și extindere a unei case din Cartierul Tei: Clienții au achiziționat o casă din zidărie, doar parter, construită prin anii 1950.
Departe de a fi de nelocuit, casa veche avea trei camere, baie și bucătărie. Aceste spații erau însă prea mici.
Află mai multe despre ce proiecte de case am mai făcut!
Tema acestui proiect de etajare și extindere casă
Clienții au dorit realizarea unui proiect de etajare și extindere a acestei case pentru a o adapta la nevoile familiei. Astfel, prin tema de proiectare, s-a stabilit ca, în final, casa să aibă trei dormitoare și o zonă de zi generoasă.
În ce au constat lucrările de extindere și etajare
Două dintre cele trei camere din parter au fost unite. Cea de-a treia, mai mare, a fost păstrată, ca, de altfel, baia existentă și holul (îngust) care o deservea.
Camera de zi rezultată se întinde de-a lungul casei. Bucătăria, de mici dimensiuni, este deschisă în acest spațiu mai amplu. Este, însă, amplasată într-o nișă.
Extinderea proiectată a avut ca scop doar realizarea unei scări pentru a accede la noul etaj/mansardă. La etaj am proiectat două dormitoare, o baie și o spălătorie. Parterul include o cameră de zi, o mică bucătărie, un grup sanitar și un dormitor de oaspeți sau birou.
Acest proiect de casă cuprindea inițial și o altă extindere, spre grădină, cu o structură din lemn lamelar încleiat, foarte vitrată, pentru un loc de luat masa.
Ca la aproape orice intervenție pe o clădire existentă, expertiza tehnică realizată a impus și o serie de lucrări de consolidare. Acestea au inclus lărgirea fundațiilor existente, consolidarea pereților din zidărie cu tencuieli armate, refacerea planșeului de peste parter, tot cu un planșeu din lemn șamd.
Expertiza tehnică a fost realizată de inginer Șerban Median. Proiectul de structuri a fost realizat de ing. Loredana Văduva.
Soluțiile structurale pentru acest proiect de consolidare
Consolidarea acestei case a pornit de la consolidarea fundațiilor existente. Cele mai multe case construite după război au fundațiile subdimensionate. Lucrările au constat în desfacerea pardoselilor, realizarea unor șanțuri în lungul fundațiilor existente. Ulterior, în ploturi intercalate de câte un metru, se toarnă beton sub fundațiile vechi. Acest lucru este necesar, deoarece se află peste adâncimea de îngheț. Aceste subfundări sunt legate cu grinzi de fundare din beton armat.
Pereții de zidărie păstrați au fost consolidați cu tencuieli armate. Pentru armare, s-au lăsat mustăți de armătură din fundațiile nou consolidate.
În general, la astfel de lucrări, planșeele se realizează din beton armat. Pentru a păstra însă specificul casei, am realizat un planșeu din lemn. Astfel, după înlocuirea grinzilor vechi din lemn, putrezite, ele au fost legate cu o dușumea de rigidizare. Aceasta se realizează din scânduri bătute la 45 de grade, pe două direcții. În acest mod, grinzilor din lemn li se va limita deplasarea relativă dintre ele.
Etajul a fost realizat continuând zidăriile din cărămidă, iar podul a fost realizat pe o șarpantă din lemn.