Case cu alipire la calcan. Soluții uzuale

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / Case cu alipire la calcan. Soluții uzuale

Cele mai multe proiecte de case cu alipire la calcan au o serie de rezolvări uzuale. Acestea sunt impuse de mai mulți factori. Printre aceștia trebuie enumerate modul de asigurare a luminii, orientarea camerelor, condițiile tehnice de realizare a alipirii etc.

În infograficul realizat privind alegerea unui teren de construcții pentru o casă, sunt prezentate și situațiile în care terenul vecin prezintă un calcan. Este o situație des întâlnită și potențialul cumpărător trebuie să știe condițiile generale impuse de regulamentele de urbanism. Puteți vedea infograficul în articolul Ce trebuie să știi când cumperi un teren de casă.

Proiecte de case cu alipire la calcan
O situație curentă foarte des întâlnită. Cele mai multe proiecte de case cu alipire la calcan sunt realizate pe terenuri înguste, de cca. 10 metri lățime, uneori chiar puțin mai înguste.

Înainte de a discuta despre impunerile asupra proiectului de arhitectură, trebuie să lămurim condițiile tehnice.

Expertize tehnice pentru proiecte de case cu alipire la calcan

Pentru a putea întocmi în bune condiții acest tip de proiecte, ele trebuie precedate de o expertiză tehnică, întocmită de un expert tehnic atestat. Acesta indică o soluție de realizare a fundațiilor. Altfel există riscul ca în timpul lucrărilor, casa învecinată să fie grav avariată. Am scris deja despre acest subiect, într-un alt articol, pe care-l găsești aici: Cum să dărâmi casa vecinului.

Investigațiile pe care expertul tehnic le face sunt inspecția vizuală a calcanului și a casei învecinate. Inginerul geotehnician, odată cu studiul geotehnic, face și o serie de sondaje la fundațiile vecine. Acestea îi oferă expertului tehnic date privind geometria și materialele fundațiilor calcanului, precum și date privind calitățile de fundare ale terenului.

Expertiza tehnică stabilește o soluție tehnică de realizare a fundării, pe care inginerul de rezistență o detaliază în proiectul de specialitate.

Fiind o situație care poate provoca daune importante terților, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) urmărește cu mare atenție coerența expertizelor tehnice și a proiectelor de specialitate.

Realizarea fundațiilor pentru proiecte de case cu alipire la calcan

Realizarea fundațiilor trebuie să nu permită săparea sub cota de fundare a calcanului vecin.

În cazul în care calcanul nu are fundații suficient de adânci, fundațiile noi se realizează „în ploturi”. Acestea sunt excavații cu lungimea de maxim un metru, realizate în trei etape. Astfel, se exută fundația pe primul metru, apoi se poate săpa lângă ea pentru realizarea următorului tronson de un metru. Deși fundația nouă este sub cota fundației vecine, săpăturile, realizate etapizat și îngrijit, nu vor afecta calcanul vecin.

O altă soluție este realizarea unor fundații doar pe direcția perpendiculară pe calcan. Tălpile de fundare, nu mai late de un metru, nu constituie un pericol pentru calcanul vecin. Pe direcția cealaltă, fundațiile se leagă cu grinzi de fundare, realizate deasupra solului.

În cazul în care fundațiile vecine sunt suficient de adânci, se poate funda direct, cu condiția ca nici o săpătură să nu se realizeze sub fundațiile vecine. De fapt, fundațiile noi trebuie să coboare până la exact aceeași adâncime ca cele ale calcanului.

Acesta este motivul pentru care legiuitorul a hoărât ca un expert tehnic să stabilească soluțiile de alipire la calcan pentru fiecare caz în parte.

Impuneri asupra rezolvărilor de arhitectură

Alipirea la calcan îl văduvește pe arhitect de a patra fațadă. Aceasta înseamnă că toate spațiile interioare care trebuie iluminate artificial trebuie orientate spre cele trei fațade rămase.

Curțile de lumină

Pentru proiectele mai mari se obișnuiește realizarea unei curți de lumină. Acestea sunt spații libere, realizate la calcan, care permit iluminarea și ventilarea unor încăperi. Pentru cele mai multe proiecte de case cu alipire la calcan, aceasta nu este o idee prea inspirată. Motivul este că, de obicei, deoarece și terenurile sunt mici, realizarea unei curți de lumină presupune irosirea unui spațiu important.

În cazul în care calcanul la care ne alipim are o curte e lumină, este obligatorie realizarea unei identice, în oglindă, la noua construcție. Această impunere este dictată de Codul Civil.

Orientarea camerelor pentru proiectele de case cu alipire la calcan

Acest tip de terenuri, înguste, sunt, de obicei, în zone deja construite. Pe partea opusă a calcanului sunt, cel mai adesea, case care au preponderent ferestrele orientate spre curtea Dvs. Adesea retragerile acestor ferestre sunt de doar doi metri.

Pentru a evita situația neplăcută, în care vecinul vă vede de pe geam interiorul dormitoarelor (dar și viceversa), ideal este ca toate camerele, dacă nu măcar dormitoarele, să fie orientate spre stradă și/sau spre spatele terenului.

Proiecte de case cu alipire la calcan
În această imagine se observă cum unul dintre dormitoare este ieșit în consolă și are ferestre spre stradă (dar și spre fundul de lot).

Pe fundul de lot, regulamentele de urbanism impun retrageri de 5 metri. Cum și vecinul din spate trebuie să respecte aceeași retragere, de obicei distanțele dintre case ajung la 10 metri.

Dacă însă terenul are o lățime de doar 10 metri, ideal este ca unul dintre dormitoare (de obicei sunt 3), să fie puțin ieșit în consolă, iar ferestrele să fie realizate tot spre fața și spatele terenului.

Protejarea spațiilor zonei de zi de privirile vecinilor

Este aproape imposibil ca și în parter să poată fi orientate toate camerele doar față-spate.

O soluție este realizarea unor pergole care să obtureze privirea vecinilor, dar să permită lumina.

O altă soluție este protejarea ferestrelor cu copertine care să obtureze privirea vecinilor dinspre etaj.

Proiecte de case cu alipire la calcan
Exemplu cum, în cazul unui proiect de casă cu alipire la calcan s-au luat măsuri pentru protejarea intimității de eventualele priviri indiscrete ale vecinilor. Imaginea simulează ceea ce se vede de la etajul întâi al casei învecinate.

Chestiuni privind amplasarea scării la unele proiecte de case cu alipire la calcan

Cea mai bună amplasare a scării este de-a lungul peretelui de calcan, într-o rampă. Astfel, circulațiile de distribuție din etaj, realizate tot în lungul scării, ocupă, cu tot cu scară, circa 2,50-2,70 metri. Cu tot cu grosimea pereților, rămân liberi, pe fațada lungă, 3-4 metri, suficienți pentru proiectarea dormitoarelor.

Dacă cele trei dormitoare de la etaj sunt amplasate față-spate, sunt create condițiile pentru a rezolva o scară în două rampe, care să debușeze într-un hol de dimensiuni suficient de mari pentru a distribui circulația în dormitoare și băi.

Personal, insist să nu proiectăm case cu mai mult de parter și etaj pentru alipirile la calcan. Dacă nu avem mai multe niveluri, atât casa scării, cât și holurile de la etaj pot fi iluminate natural cu luminatoare.

Lumina este unul dintre cei mai importanți factori pentru aspectul plăcut al unei case. Spațiile întunecoase nu sunt doar nesănătoase și periculoase, au adesea și un aspect lugubru,

Protecția calcanului de intemperii și frig

Spațiul dintre cele două case, cea nouă și cea veche, trebuie protejat la intemperii.

Între cele două structuri se realizează un rost (distanță) pentru a permite deplasări relative între cele două construcții. Acest spațiu, uneori nu mai mare de 5 m, trebuie ferit de infiltrații. De asemenea, acest spațiu trebuie să nu permită acumularea gunoaielor. Nu rar s-a întâmplat ca frunzele moarte adunate între calcane să se aprindă și cele două case să fie incendiate.

Dar împiedicarea apelor pluviale este esențială. Altfel, ambele case vor avea infiltrații, degradări produse de infiltrații, mucegaiuri șamd. Adesea realizarea unor simple șorțuri din tablă este suficientă.

De asemenea, calcanul trebuie să fie și izolat. Cea mai bună soluție este realizarea izolațiilor cu materiale neinflamabile.

Coșurile de fum

Este obligatorie înălțarea eventualelor coșuri de fum ale casei mai scunde, peste coama celei mai înalte. Fumul și gazele evacuate prin coșurile de fum au uneori temperaturi și de 1000°C. Multe incendii au fost pornite de coșuri defecte sau neîntreținute.

Concluzii

Cu siguranță că acest articol nu a evidențiat toate impunerile pe care realizarea unor proiecte de case cu alipire la calcan le au. Dar, pentru cele mai des întâlnite situații, când unui calcan i se adaugă și un teren îngust, am punctat, cu siguranță, idei importante.

Dacă ai întrebări, nu ezita să le pui!

Acest articol poate fi completat cu răspunsul la întrebările interesante.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu ezita să-i dai share pe rețeaua ta favorită de socializare!

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.