Unde se construiesc case de lemn (și unde nu)

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / Unde se construiesc case de lemn (și unde nu)

Ați observat că doar în unele țări se fac proiecte de case aproape exclusiv de lemn? Ați observat că în altele, nu se fac? V-ați întrebat de ce? Dincolo de tradiție, care are importanța ei, este vorba și despre condițiile climatice, cele tehnice, precum și despre controlul calității.

În ce țări se fac proiecte de case de lemn?

Cam în toate țările nordice se construiesc case din lemn. De fapt, cele mai multe case sunt din lemn. Și în America de Nord, majoritatea caselor sunt realizate tot din lemn: Statele Unite și de Canada. Un pic mai la sud, nu se mai fac. În statele americane cei mai mulți nici nu se gândesc că există și alte opțiuni. Și în Rusia se fac, tradițional, case din lemn.

Clima

Casele cu structură din lemn nu sunt mai potrivite pentru clima rece din țările nordice. Ele au fost adaptate pentru a fi potrivite acestui climat. 

În țările nordice se fac proiecte de case din lemn
Nu este de mirare că într-un asemenea peisaj se construiesc cele mai multe case de lemn. Ele nu sunt mai potrivite pentru condițiile de iarnă, sunt mai ușor de făcut.

Condițiile climatice nu permit realizarea cărămizilor

În mare parte a acestui teritoriu, iernile sunt lungi și aspre. Și în timpul primăverii, solul este încă înghețat. În aceste condiții, realizarea cărămizilor și a mortarului este aproape imposibilă.

Pentru a face cărămizi:

  1. trebuie să găsești lut bun,
  2. trebuie să extragi și să-l speli,
  3. trebuie să-l modelezi în formele de cărămizi,
  4. trebuie apoi să arzi acele cărămizi în cuptoare construite tot din cărămizi. 

Pentru a face mortar:

  1. trebuie să găsești calcar (CaCO3) și nisip
  2. trebuie să extragi calcarul, speli și cerni nisipul
  3. trebuie să construiești cuptorul de coacere a calcarului
  4. trebuie să coci calcarul (CaCO3 = CaO +CO2)
  5. trebuie să stingi oxidul de calcar CaO+H2O = Ca(OH)2
  6. amesteci hidroxidul de calciu cu nisipul

Prin reacția hidroxidului de calciu din mortar și a dioxidului din atmosferă, se produce o a treia reacție care produce din nou carbonat de calciu și oxigen. (Ca(OH)2+CO2=CaCO3 + H2O). Carbonatul astfel rezultat, împreună cu nisipul, întărește mortarul, creând o bună aderență între cărămizile arse.

Complicat, nu?

Ei bine, aceste operațiuni sunt greu de făcut în condiții de iarnă.

Ce lucrări se pot face iarna?

Lemnul se poate recolta și la temperaturi de sub zero grade. Copacii pot fi tăiați și dacă solul este înghețat. Lemnul poate fi prelucrat (în șoproane) în timpul iernii. Dulgherii pot continua și în decembrie, ianuarie și februarie să meșterească la părțile mai delicate.

Dealtfel, obiceiul sculptării multor piese de dulgherie, cred că are legătură cu iernile lungi. Având puține alte ocupații, oamenii puteau aloca ore lungi sculpturii. Puteau sta să decoreze pilaștri, console, ancadramente șamd.

Multe case din lemn au fundațiile tot din lemn. În pământ se pot bate piloți din lemn arși la foc pentru a nu putrezi încă din toamnă. Astfel, primăvara, înainte de a se dezgheța solul, se poate începe structura casei.

Case de lemn în condiții de pionierat

Pionierii veniți cu Mayflower pe coasta de est a Americii au întemeiat prima colonie britanică, Jamestown. 

Corăbiile cu pânze erau construite din lemn. La bordul acestor nave se aflau dulgheri, după cum toți marinarii și ofițerii aveau cunoștințe de dulgherie. Adesea avariate în timp de furtună, de abilitatea de a face reparații rapide și de calitate depindea viața tuturor.

Pionierii aveau nevoie urgentă de case. Cea mai la îndemână soluție era realizarea unor case de lemn. Pădurile se găseau cât vedeai cu ochii. Sculele nu le lipseau. Dealtfel, Compania Indiilor de Vest a recrutat cu siguranță nu doar fermieri, ci și dulgheri.

O casă putea fi realizată în câteva săptămâni. O parte dintre bărbați tăiau arborii, alții îi transportau, dulgherii făceau dulapi, scânduri, căpriori și grinzi. Restul săltau cadrele deja făcute și băteau scândurile de închidere.

Doar casele din lemn pot fi construite în timp util

Nu putem gândi sub nici o formă că ei s-ar fi apucat să prepare mortar și să ardă cărămizi. Colonia ar fi fost sortită eșecului. Nu foamea i-ar fi decimat, cum s-a întâmplat, ci frigul, pentru că nu ar fi reușit să facă nici o casă până la sosirea iernii.

Și în preeria americană se făceau case din lemn
Și în preeria americană se făceau case din lemn

Aceste case erau înfiorătoare în sezonul rece. Practic fără nici un fel de izolație, prost etanșate, nu făceau decât să adăpostească de ploaie și parțial de vânt. Focul în șeminee trebuia menținut în permanență. Dealtfel, vatra folosea în egală măsură la încălzit cât și la prepararea hranei.

Casele pionierilor au fost făcute din lemn. Nu doar coloniștii din primele orășele de pe coastă, dar și cei care au cucerit vestul, milă după milă, tot case din lemn și-au construit. Doar șemineele și coșurile lor erau zidite din piatră.

În condițiile în care forța de muncă lipsea, ei au construit case din bușteni. Acestea pot fi realizate mai rapid decât cele având doar structura din cherestea (timber frame).

Cum se construiau case de lemn în Rusia

Am avut privilegiul de a cunoaște, acum mulți ani, un fost deținut politic în Siberia. De origine basarabeană, a fost condamnat la 5 ani de pușcărie, după care a mai stat 10 ani până a primit actele spre a fi repatriat. 

Pe solul turbos, toamna se bat piloți lungi până în stratul de permafrost. Primăvara se taie bușteni, care sunt ciopliți pe două părți. între bușteni se așezau licheni pentru a se etanșa golurile. O astfel de casă se realiza cu multă muncă, dar repede. Era singura posibilitate de a supraviețui iernilor siberiene.

Unde nu se fac case de lemn

În zonele în care iarna este mai scurtă, nu se mai folosește lemnul.

Pe deoparte, lemnul se găsește greu. Rășinoasele nu prea se găsesc, iar esențele tari sunt destul de greu de prelucrat. Pe de altă parte, tradițional, casele se făceau din pământ: fie cărămizi nearse, fie paiantă sau chirpici. Și aceste case au, totuși, o structură de rezistență din lemn.

În așezările stabile a fost posibilă dezvoltarea producerii materialelor de construcții de calitate, cărămizi și mortar. Odată cu specializarea muncii, cărămidarii au început să ardă cărămizi pentru a le vinde. Au început să facă și țigle, olane etc. 

Roma este un oraș zidit din cărămidă și beton, apoi placat cu marmură. Apariția clădirilor publice, trainici, dar economice, a dus la crearea unui binemeritat prestigiu clădirilor din zidărie. Dacă v-a mirat cuvântul ieftin, monumentele din zidărie romane sunt mai ieftine decât templele construite doar din marmură. Zidăria este mai ieftină decât piatra.

Proiecte de case de lemn, dincolo de argumentele istorice. Calitatea în construcții

Cele mai multe argumente sunt de factură istorică. E drept că în continuare este mai simplu să construiești din lemn în Scandinavia. Dar…

În prezent toate tehnologiile din construcții au propriul sistem de control al calității. În fiecare țară s-au votat legi și scris regulamente și normative pentru a asigura construcții de calitate.

Bineînțeles, fiecare țară a pus accentul pe tehnologiile uzuale. În România, Legea 10/1995 a calității în construcții este croită parcă special pentru structurile din zidărie și beton armat. Deși prevederile ei sunt generale, în privința lemnului nu există prevederi bine structurate.

De exemplu, în țările scandinave, America și Canada, Australia și Noua Zeelandă, sistemul este foarte bine pus la punct. Cheresteaua din comerț provine din culturi speciale. Acestea sunt esențe potrivite construcțiilor, ca pinul. Cheresteaua din comerț este fie colorată diferit pentru părțile structurale sau nestructurale, exterioare sau interioare. Pe ele apar marcaje care indică originea, umiditatea, rezistența, cuptorul de uscare, organizația de certificare a calității.

În România, de exemplu, nimic din cele de mai sus nu există. 

Calitatea în construcții în România

Dar avem un sistem extrem de bine pus la punct pentru oțel, beton și zidărie. Autobetonierele vin în șantier sigilate, cu certificate de calitate pentru beton. Înainte de turnare se recolează probe în cuburi de 10x10x10 cm. Înainte de turnare și după turnare este obligatorie întocmirea de procese verbale pentru lucrările care devin ascunse și pentru aspectul betonului. Oțelul este adus cu certificate de calitate pentru fiecare șarjă.

Pe piața noastră însă, lemnul este în general de brad (nu prea potrivit pentru construcții, deoarece se așchiază). Este adesea verde, sau uscat prost. Nu are testele necesare pentru a ști ce calitate are. Nu provine din crescătorii speciale, aceste culturi nu există.

Nu ar trebui să construim case de lemn în România

Casele ieftine de lemn din România sunt ieftine deoarece tehnologiile și materialele folosite sunt de proastă calitate. Nici calitățile clamate de cei care vând sau construiesc case de lemn nu sunt reale.

Pentru majoritatea cazurilor, în care se fac proiecte de case obișnuite, sistemul de calitate este suficient de bun, însă. Mai mult, faptul că majoritatea constructorilor sunt obișnuiți să construiască din cărămidă și beton armat, vă scutește de multe bătăi de cap.

Dacă vă gândiți să vă faceți un proiect de casă, vă invit să vedeți un infografic care descrie procesul, iar sfatul meu este ca o casă de lemn să nu fie prima opțiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, nu uitați să-i dați share!

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.