Când am proiectat această casă în Buftea ne-am folosit de avantajele parcelei. Am putut astfel prconstrui o casă care să se întindă de-a latul terenului. Toate spațiile sunt astfel orientate spre propria grădină, ori spre cea din față, ori spre cea din spate. Camera de zi are deschideri generoase spre cele două părți ale terenului.
La cele mai multe proiecte de case, terenul pe care arhitectul proiectează este principala problemă. Cele mai multe constrângeri sunt date de dimensiunile mici ale parcelei.
Înspre grădina din spate, bucătăria, camera de zi și scara delimitează o terasă umbrită, bine adăpostită, răcoroasă, orientată spre un nuc matur.
Două dormitoare sunt orientate exclusiv spre stradă, în timp ce al treilea, de la etaj, precum și biroul de la parter, au ferestre atât spre stradă, cât și spre fundul de lot.
Garajul, amplasat între casă și latura stângă a terenului, are un acces direct în bucătărie.
Casa este acoperită cu o terasă înierbată care minimizează impactul construcției asupra suprafețelor de spații verzi și asigură un sistem de termoreglare prin modul în care plantele procesează apele pluviale.
Pentru acest proiect de casă în Buftea, atât eu, cât și cei doi clienți, a trebuit să răspundem unor provocări. Eu a trebuit să le înțeleg modul de viață, valorile și aspirațiile. Ei, la felul în care o altfel de arhitectură le poate asigura un cadru prietenos și confortabil.
Acesta este unul dintre primele proiecte de casă finalizate odată cu un trend de creștere a prețurilor în construcții. A fost extrem de dificil să primim oferte de la constructori. Este unul dintre primele proiecte construite după o ofertă la metru pătrat. Firesc, fiecare parte a înțeles altfel acei metri pătrați la care se referea contractul de execuție.
Casă modernă – planuri
Plan Parter
Lângă intrarea principală a casei (dreapta) este holul de primire. Din acesta se ajunge ușor în garderobă (3), baia de serviciu (4), scara spre etaj (2), biroul (5) și zona de zi (6).
Zona de zi este amplă, cu lumină pe ambele laturi. În același spațiu este amenajat un loc de luat masa. Tot în zona de zi este amenajat un bovindow ideal pentru citit.
Din parcarea acoperită amplasată în partea stângă a acestei case se poate intra direct în bucătărie. Această intrare de serviciu este foarte utilă atunci când vii de la cumpărărturi.
Plan Etaj
Din holul longitudinal (11) la care se ajunge pe scara care vine de la parter se ajunge la trei dormitoare. Cel mai mare se află peste biroul. de la parter, cu lumină pe ambele părți. Este ideal pentru un copil la vârsta școlară. O baie (2) deservește două dormitoare (12 și 14).
Din același hol se intră și în dormitorul matrimonial (16). Acesta are baie proprie (19) și un dressing (18), precum și un balcon (17).
Pe etaj se mai află un mic spațiu tehnic, unde sunt centrala termică și spălătoria.
În spatele acestei case, camera de zi și bucătăria se deschid către o terasă închisă pe trei părți, ferită de vânt. Fereastra lungă și scundă este fereastra bucătăriei.
Comparația între o casă construită și felul cum arăta în faza de proiect este cea mai bună dovadă a succesului unui proiect.