Ce trebuie să știi despre un proiect de casă (infografic)

Proiectele de case se realizează conform unui demers logic, de la idee la construirea acesteia. Am realizat un infografic pentru a ilustra acești pași și a înțelege mai bine procesul de proiectare, avizarea și autorizarea unui proiect, cel mai bun mod de a alege un constructor, apoi cum ne putem asigura că lucrărilede construcții sunt de calitate.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 0/7

Vei găsi mai jos toți pașii pe care îi ai de făcut pentru a începe un proiect de casă, a obține avizele și autorizația de construire, pentru a alege un constructor și pentru a te asigura că vei avea o casă bine construită.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 1+2/7
În etapa de programare a unui proiect de casă se schițează elementele importante: Bugetul de care ai nevoie, Condițiile impuse de amplasament, Suprafețele construite necesare, Felul în care construcția se va integra în vecinătățile ei, Evoluția în timp a familiei tale în raport cu casa, precum și o serie de Criterii subiective, adică ceea ce va face din casă casa ta.

Această etapă este cea în care visezi la construcția unei case. Acum nu te gândești prea mult la proiectarea casei, la terenul pe care vei construi, sau la costuri.

Deși este plăcut să visezi, ar fi bine să începi să-ți faci câteva calcule. Va trebui să îți stabilești un buget. De asemenea este bine să-ți faci și 2-3 calcule privind cât de mare va fi casa, câte camere șamd. Sunt importante și planurile tale de viitor, cum crezi că va evolua familia șamd.

Pașii necesari realizării unui proiect de casă, apoi a construirii ei

Dacă nu ai încă un teren de casă, ar trebui să înveți câte ceva despre lucrurile la care trebuie să fi atent. Nu toate terenurile sunt la fel. Alegerea unui teren de casă poate fi plină de primejdii. Pentru explicații privind unii termeni tehnici, de urbanism, legate de caracteristicile unei parcele pentru construcții de case, ar trebui să vezi și un alt articol:

Ce trebuie să știi când cumperi un teren de casă

Dacă ai deja terenul de casă, putem să continuăm povestea. Oricum, deja este timpul să vorbești cu un arhitect.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 3/7
Anteproiectul se realizează în paralel cu primele demersuri legale necesare construirii casei. Arhitectul și familia ta stabilesc împreună care sunt principiile după care se va proiecta casa.

Anteproiectul nu este un termen inventat de mine. Îi mai poți spune concept, idee șamd. Eu cred că este un fel de proiect al viitorului tău proiect de casă.

Toată familia, soț, soție, prichindei, veți lucra cu arhitectul pe care l-ați ales. Trebuie să aveți încrederea să-i spuneți orice trăznaie care v-a trecut prin cap! Nu există idei proaste-proaste.

Anteproiectul este prima fază a unui proiect de casă

Pornind de la tema schițată împreună, număr de camere, suprafețe, cam tot ceea ce a reieșit din primul pas, arhitectul va începe să schițeze primele planuri. Pe măsură ce avansez, ne vom întâlni să discutăm ce a ieșit.

Voi îmi spuneți în primul rând ce NU vă place. Este interesant că atunci când nu ne place ceva articulăm mai ușor motivele pentru care nu ne place. Când ceva ne place, ne place și gata!

Ideea este că atunci când ai vreo obiecțiune și îmi spui motivul, se vor întâmpla două lucruri:

În primul rând, vom discuta obiecțiunea. Vom descoperi împreună dacă este întemeiată, sau o preconcepție.

În al doilea rând, rezultatul acestei discuții devine temă pentru data viitoare. Când știu argumentele pentru care tu vrei ceva anume, este ușor să-l integrez în proiect.

Anteproiectul durează până când ne iese cea mai minunată casă. Trebuie să fim încântați de ea. Și voi, și eu. Dacă nu, probabil trebuie să o luăm de la capăt.

Anteproiectul este extrem de important și trebuie să discutăm câte-n lună și în stele. Dacă voi treceți prin acest proces fără a fi provocați, fără a afla toate opțiunile pe care le aveți, am greșit cu ceva.

Când Anteproiectul este bătut în cuie, trecem la faza următoare.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 4/7
Proiectul tehnic este documentația după care se va construi casa ta. El include mai multe specialități: Arhitectură, Rezistență și Instalații. Verificatorii de proiecte vor controla dacă proiectele întocmite de echipa de proiectare (arhitecți, ingineri structuriști, ingineri de instalații) au respectat standardele, normativele de proiectare și legislația din domeniu. Ei se asigură că exigențele de proiectare pentru fiecare specialitate sunt respectate.

În baza proiectului tehnic se realizează construcția casei

Proiectul tehnic este proiectul propriu zis după care se va construi casa. Cum cele mai multe lucruri au fost deja stabilite împreună, nu ne mai vedem atât de des. Fiecare își vede de treaba lui. Voi vă puneți în aplicare socotelile bugetare, eu și colegii ingineri lucrăm la proiect.

Proiectele, în funcție de importanța lor, se verifică de către verificatorii atestați, pentru diverse exigențe de proiectare.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 5/7
Autorizația de construire se obține în baza unei cereri care este însoțită de DTAC – Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de construire. Ea cuprinde părți din proiectele tehnice pe specialități, acte și avizele și acordurile solicitate prin Certificatul de Urbanism.

Offff, avizele și autorizațiile!

Pentru a putea construi, legea stabilește un traseu, o serie de pași care trebuie făcuți pentru a obține o autorizație de construire, chiar și pentru un proiect de casă.

Cum se obține autorizația de construire

Pornind de la certificatul de urbanism pe care l-am solicitat în prima fază, odată cu Anteproiectul, se iau o serie de avize. Ele privesc fie terenul, fie proiectul. Odată ce avizele sunt obținute, o parte din proiect (destul de mare) împreună cu diverse acte, dar și cu avizele, se adună în ceea ce urât se numește DTAC. Pe vremuri îi spunea PAC. DTAC-ul este Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire. PAC-ul se referea la Proiectul pentru …. Autorizația de Construire.

Trebuie să vă spun că obținerea unei autorizații de construire este un chin. În primul rând, durează incredibil de mult. În București sunt primării la care emiterea autorizației poate dura lejer 6 luni. Termenul legal era de 30 de zile, acum s-a micșorat la 15 zile. Dar, degeaba.

Tot procesul, de la Certificatul de Urbanism, Avize, apoi Autorizație, poate dura un an. România pierde enorm din cauza aceasta. Nu are prea mare legătură cu articolul de față, dar puteți vedea aici, un alt articol scris de mine, privind clasarea țării noastre printre țările eșuate în acest domeniu.

Dar… înapoi la treburile noastre, la viitoarea ta casă.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 6/7
Un constructor bun și un preț reciproc avantajos pentru a construi viitoarea ta casă pot fi obținute doar dacă există o selecție de ofertă realizată pe baza proiectelor întocmite de fiecare specialitate în parte, precum și pe baza listelor de cantități sau antemăsurători.

Până în acest moment ai știut doar aproximativ cât va costă să-ți construiești casa. În prima etapă și pe parcursul Anteproiectului, am revenit obsesiv la chestiunea costurilor.

Obiceiul meu este să îmi atenționez mereu clienții privind bugetul. Nimic nu este mai înfiorător decât un șantier oprit din lipsa finanțării.

Odată ce proiectul de casă este terminat (Proiectul tehnic), el va conține și o serie de liste cu materialele necesare.

Selecția constructorului pornește tot de la proiectul casei tale

Planșele de arhitectură, rezistență, instalații și listele de cantități se trimit constructorilor. Ei vor studia proiectul și vor da prețuri pentru fiecare material în parte, atât pentru materialele propriu-zise, cât și pentru manoperă, transporturi, sau diverse utilaje pe care le vor folosi muncitorii.

Odată ce aceste oferte de parvin, le putem compara, pentru a alege cel mai bun constructor, pentru cel mai bun preț. Facem asta împreună. Mai mult, vă voi învăța și cum trebuie negociate prețurile ofertate de firmele de construcții.

Odată ce ai ales un constructor, puteți încheia un contract pentru construirea casei. Și aici vă voi spune ce clauze vor trebui introduse în contract.

Odată ce ai în mână proiectul pentru casă, autorizația de construire și contractul cu constructorul, lucrările pot începe.

To ce trebuie să știi despre viitorul tău proiect de casă 7/7
Urmărirea lucrărilor în șantier are ca scop asigurarea calității viitoarei tale case. În fazele determinante, stabilite prin proiect, se fac verificări ale modului în care constructorul respectă proiectele. La acestea participă, în diverse variante, reprezentanți tehnici ai constructorului, ai proiectantului, ai tăi (dirigintele de șantier), ai autorităților publice, ISC sau Primărie.

Celor mai multor oameni le este teamă de șantier. Dar, dacă am pășit împreună pe acest drum, dacă am respectat ceea ce era de respectat, lucrările de construire se vor realiza neașteptat de simplu.

Sistemul de control al calității în construcții urmărește punerea corectă în operă a fiecărui proiect de casă

În imaginea de mai sus este ilustrat sistemul de control al calității în construcții. Este un sistem bun și eficient. El se bazează pe verificarea încrucișată a patru părți: Constructor, Client (printr-un Diriginte de Șantier), Proiectant (arhitect + inginerii proiectanți) plus Autorități (Inspectoratul de Stat în Construcții, Primărie).

După 5-6-7 luni de la începerea lucrărilor, poți fi mândrul proprietar al casei la care acum doar visezi.

De tine depinde în primul rând cât de minunată va fi casa ta. Arhitecții adesea proiectează ceea ce le spui tu, nu ceea ce ar trebui să proiecteze. Dar dacă tratăm cu foarte multă atenție primii pași, vom găsi punțile de comunicare, astfel încât ceea ce tu vei cere și ceea ce arhitectul va proiecta, vor fi același lucru cu ceea ce ar trebui să proiecteze.

Prin proiect se stabilește cât va costa casa. Proiectul este cel care va duce la o casă funcțională, confortabilă, frumoasă, luminoasă și ieftină.

Vezi și Ce trebuie să știi când cumperi un teren de casă

Vezi și cum consolidezi o casă.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.