Casă P+1E, Râmnicu Vâlcea

Proiect de casă modernă - Râmnicu Vâlcea
Proiect casă P+1E - Arhitect Octavian Ungureanu
Proiect casă P+1E - Arhitect Octavian Ungureanu

Acesta este unul dintre puținele proiecte de case realizate în afara zonei București Ilfov. M-am ferit de astfel de contracte, deoarece, în faza incipientă a proiectării unei case, este nevoie de o interacțiune directă între clienți și arhitect.

Casă modernă P+1E. Planuri și secțiune

Nimic nu spune mai multe despre o casă decât studiul planurilor care stau la baza construirii ei. În planurile de arhitectură se vede cât de ușor sau complicat va fi să locuiești. Cum intri în casă? Unde-ți lași hainele, încălțările, cumpărăturile? Când stai pe terasă, cât de simplu este să-ți aduci ceva din frigider?

Ce vezi pe fereastră când stai pe canapea? Cât ar dura să iei masa împreună cu toată familia? Ce vezi când întorci privirea într-un anume loc al casei? Poți sta cu câțiva prieteni până seara târziu fără să trezești copiii? Sunt multe întrebări, cărora le poți anticipa răspunsul studiind planurile unei case.

Arhitect Octavian Ungureanu - Proiect casă modernă în Râmnicu Vâlcea, Plan Parter:
0. intrare
1. hol intrare
2. 3. Living room cu loc de luat masa
4. hol / garderobă
5. baie de serviciu
6. spațiu tehnic
7. bucătărie
8. scară
9. terasă exterioară acoperită

Plan Parter

  • 0. intrare
  • 1. hol intrare
  • 2. 3. Living room cu loc de luat masa
  • 4. hol / garderobă
  • 5. baie de serviciu
  • 6. spațiu tehnic
  • 7. bucătărie
  • 8. scară
  • 9. terasă exterioară acoperită
Arhitect Octavian Ungureanu - Proiect casă modernă în Râmnicu Vâlcea, Plan etaj:
10. hol
11. dormitor
12. dormitor
13. dormitor
14. baie
15. copertină peste intrare
16. copertină peste terasă

Plan Etaj

  • 10. hol
  • 11. dormitor
  • 12. dormitor
  • 13. dormitor
  • 14. baie
  • 15. copertină peste intrare
  • 16. copertină peste terasă
Secțiune

Secțiune

Când construiești o casă, secțiunile nu folosesc direct constructorului pe șantier. Ele au rolul de a-l ajuta să coreleze vizual informațiile din planuri, detalii șamd.

În altă ordine de idei, în aceste piese desenate ale unui proiect, sunt vizibile atât elementele de concept ale unei case, cât și cele de coerență. Un bun exemplu este modul în care termoizolația reprezintă o pavăză în ceea privința pierderilor de căldură.

În această secțiune, cel mai spectaculos detaliu este, fără doar și poate, terasa înierbată.

Tema acestui proiect de casă P+1E

La parter am proiectat o cameră de zi cu un loc de luat masa, aflat, la rândul său, într-o relație directă cu bucătăria și cu terasa exterioară din spatele curții.

În zona intrării se află scara spre etaj, deschisă în living, precum și o legătură spre spațiile anexă: grup sanitar, debara pentru hainele de zi, precum și spre spațiul tehnic, legat de cămară și bucătărie. În spațiul tehnic se poate intra sau ieși direct de afară, pe un acces secundar.

La etaj sunt trei dormitoare, amplasate în linie, cu vedere spre spatele curții. Două dintre acestea au ferestre și spre lateralele terenului. Tot la etaj este proiectată și o baie.

Structura de rezistență casă P+1E

Structura de rezistență este în cadre din beton armat. Acestea sunt compuse din stâlpi și grinzile pe care descarcă planșeele. Fundațiile sunt tot din beton armat.

Închiderile perimetrale și compartimentările interioare sunt din zidărie de 30 de cm grosime.

Izolații termice și finisaje

Fațadele sunt finisate cu termo-sistem de fațadă din polistiren expandat de diverse grosimi, calculate conform normelor în vigoare despre care vorbeam în acest articol. În proiect, suprafețele care sunt maro erau prevăzute a fi realizate dintr-un placaj din lemn, dar, din diverse motive, nu s-au mai realizat.

În urma analizei facturilor la încălzire ale proprietarilor, consumul energetic este sub 90 kWh/m2/an, ceea ce este corespunzător unui standard nZEB, deși încă nu intrase în vigoare acest standard.

Acoperiș

Acoperișul acestei case moderne este înierbat, ca multe alte case din portofoliul meu de proiecte. Ferestrele expuse soarelui sunt protejate de copertine calculate pentru a asigura o umbrire maximă vară. În timpul iernii însă, soarele este liber să intre pentru un aport suplimentar de căldură.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.