Finantarile Europene, POSDRU, case verzi si utilitatea publica

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Finantarile Europene, POSDRU, case verzi si utilitatea publica

Scriu acest articol nu pentru ca as fi foarte preocupat de cum se irosesc banii contribuabilor europeni, ci pentru a oferi o baza unui alt articol, despre investitiile finantate astfel.

Am avut recent o discutie cu un foarte bun prieten pe tema programelor de finantare europeana pentru dezvoltarea resursei umane (POSDRU).

Haideti intai sa vedem ce se intampla cu POSDRU:

  • Scopul este nobil, practic finantarea pregatirii continue.
  • Banii se aloca organizatiilor (de orice fel) care organizeaza cursuri de pregatire, specializare, instruire, formare samd
  • Organizatiile finantate organizeaza cursurile si le ofera gratuit sau aproape gratuit maselor care constituie „resursa umana”

Ce este gresit aici? Sa spunem ca eu as dori sa invat cum sa proiectez „case verzi”, iar una dintre facultatile de arhitectura are un curs care costa 2000 de Euro. Eu nu pot solicita finantare pentru a putea plati cursul in cauza.

Pot in schimb sa organizez prin firma mea, propriul curs de „proiectare de case verzi”! Iau asa 3.000.000 de lei pe masura ce conving arhitecti si ingineri sa vina si sa se plictiseasca (gratuit) la cursul meu.

finantarile europene

Ideea este ca in acest mod banii cheltuiti (cam 5.000.000.000 EURO, da, 5 MILIARDE DE EURO ! ! ! !) nu creeaza o concurenta si o plusvaloare pe piata trainingurilor. Daca pe piata ar fi 300 de arhitecti care ar primi cate 2000 Euro (600.000 de Euro!), printre facultatile de arhitectura si constructii, fie ele de stat sau private, s-ar crea o concurenta in a atrage cat mai mult din aceasat suma! Odata ce cursurile ar arata ce potential creeaza pentru absolvent, poate ca alti 500, sau poate chiar 1000 de arhitecti ar solicita bani special pentru a urma aceste cursuri, care ar urma cu predilectie cel mai bun curs dintre cele oferite, incurajand astfel toate mediile: academic, profesional, energetic (verde, da?), mediul inconjurator (verde, da?) samd.

Rezultatul? Pachete de formare profesionala cat mai performante, numai avantaje.

Similar, sa spunem ca finantarea s-ar da pentru proiecte gratuite de case!

Normal mi s-ar parea ca celor care s-ar califica pentru un proiect gratuit sa li se aloce o suma fixa, cu care sa-si comande proiectul de pe piata. Astfel concurenta acerba dintre firmele de proiectare ar oferi proiecte din ce in ce mai bune, mai pliate pe necesitatile viitorilor beneficari.

Daca s-ar practica in acelasi mod ca si cu POSDRU, s-ar finanta 1-2-3-4-5-6 firme de arhitectura care ar face cateva proiecte pe care le-ar oferi gratuit. Calul de dar nu se cauta de dinti, asa ca s-ar putea sa fie niste case scumpe, proaste si nepotrivite.

Cam asta ar fi despre utilitatea modului in care se dirijeaza fonduri acum.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.