O nou viziune despre locuinte

Discursul de mai jos al lui Dan Phillips la TED Talks merită urmărit, cu atât mai mult cu cât este și subtitrat în limba Română.

Dan Phillips @ TED TALKS

Comentariu

Nu cred că ceea ce ar trebui să ne rămână de aici ar fi dragostea pentru improvizații, ci o idee despre importanța creativității și a minții deschise. Nu refolosirea cu orice preț a deșeurilor este scopul, deși, dacă într-un fel este potrivită, nu văd de ce nu s-ar face și asta.

O minte deschisă în rezolvarea problemelor este cu siguranță cea mai bună metodă. Creativitatea nu se poate face respectând cu sfințenie ceea ce știm deja, ceea ce credem că este cumsecade sau de așteptat de la noi.

De ce am continua să ne construim case la fel cum este de așteptat ca și copiii de grădiniță să deseneze case exact în același mod, timp de generații peste generații, peste generații?

Am fost mereu uimit să văd cum oamenii ajunși la arhitectul pe care îl și plătesc, refuză cu obstinație să încerce măcar să vadă situația altfel. Cel mai des ei caută o validare a ceea ce au gândit singuri acasă. Sunt aproape supărați când află că ceea ce și-au propus nu este nici pe departe cea mai bună soluție.

Recunosc totuși că pe măsură ce îmbătrânesc reușesc și eu, la rândul meu, să comunic tot mai bine cu ei. Prăpastia nu mai pare la fel de adâncă și punțile par să se întindă de pe ambele maluri.

TED Talks
Discursul lui Dan ne arată cum gândirea liberă și deschisă ne descătușează creativitatea. Ce prilej mai important decât realizarea unui proiect de casă, împreună cu arhitectul tău?

La fel de adevărat este că încet-încet și publicul devine tot mai deschis.

Două minți deschise care și dialoghează au toate șansele să-și folosească resursele de creativitate nu doar cu care s-au născut, ci pe care și le-au antrenat.

Proiecte de case

Un proiect de casă este unul dintre cele mai importante ocazii de a-ți folosi creativitatea. Arhitectul ar trebui să fie ca ghidul unei excursii, cel care știe traseele, care știe să-ți arate oportunitățile.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.