Categorii
Întreabă un arhitect!

Secretul caselor ieftine

Secretul caselor ieftine  este unul dintre primele articole pe care le-am scris, prin 2003. Foarte multă lume caută o soluție miraculoasă pentru a putea construi mai ieftin.Secretul caselor ieftine - Articol de Octavian Ungureanu

Am luat, pe rând miturile care circulă printre cei care doresc să-și construiască o casă și le-am analizat:

  1. Cei mai mulți caută un material de construcție ieftin care să rezolve direct problema. Ei bine, acesta nu există (cel puțin acum), altfel, cu siguranță, ar fi fost deja folosit la scară largă.
  2. Casa din lemn! Este de fapt un caz foarte particular al materialului ieftin, care se manifestă tot mai puternic pe măsură ce tot mai mulți furnizori de case de lemn apar. Dar, o casă de lemn bine făcută este cel puțin la fel de scumpă ca una din cărămidă. Altfel, cel mai degrabă este doar o păcăleală de marketing.
  3. Finisajele ieftine: ei bine, de fapt, cam toate prețurile vehiculate pe net se referă la finisaje ieftine. În plus, un proiect de casă pentru care este necesară folosirea unor finisaje scumpe, mai degrabă are probleme estetice. Dar nu gresia și faianța scumpesc sau ieftinesc radical o casă.
  4. Mitul metrilor pătrați. Deși recunosc faptul că o casă mai mică are multe șanse să fie mai ieftină, aceasta nu este automat adevărat și adesea reușește să transforme totul într-o mizerie funcțională, pentru că de multe ori nu se renunță la holuri, coridoare și alte asemenea spații, ci pur și simplu se „taie” egal și nediscriminatoriu de peste tot.
  5. Constructorul ieftin. V-ați prins, vorbim de meseriașul din Bolintin, din Maramureș sau Basarabia care face singur toată casa și nici nu vrea bani mulți. Dacă acest om minunat nu se descurcă de unul singur, el se metamorfozează în „echipa de meseriași”, tot din Bolintin, Maramureș sau Basarabia.

Vă avertizez că articolul este destul de lung și poate că ar trebui reluat. Îl voi lăsa însă în această formă pentru că este și un bun martor al unei abordări care acum un deceniu era unică. Veți vedea că secretul constă în proiectul casei și a chibzuinței necesare atât din partea arhitectului, cât și a clientului său.

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.