Secretul Cladirilor Verzi

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Secretul Cladirilor Verzi

De ce vorbim atât despre clădiri verzi

Arhitectura Verde

Am amintit aici cum in tarile occidentale si mai ales in Statele Unite, paradigma scoaterii din criza a sectorului imobiliar si al constructiilor pare sa devina arhitectura verde.

Building Green este insa o intreprindere destul de costisitoare, deoarece multe dintre solutiile deja folosite se refera cu precadere la economiile si producerea de energie. Faptul ca lemnul este un material ecologic este alta discutie. Impactul lor asupra costurilor in exploatare este de netagaduit, insa cel asupra investitiei initiale este foarte important.

Consumurile energetice sunt:

  • incalzirea si racirea
  • iluminatul si consumul de electricitate
  • consumul de apa

Foarte posibil ca pentru Romania si ordinea este destul de corecta. Raspunsurile uzuale se axeaza pe izolatii mai bune, solutii electrice mai economice (becuri ecoomice) sau chiar cogenerare si…cam atat.

Problemele reale sunt insa cele care deriva din acestea si anume calitatea aerului. Izolarea mai buna inseamna ca nu se mai pierde multa caldura prin pereti iarna sau ca spatiile nu se incalzesc inutil vara, insa nevoia aerului proaspat in conditii optime de umiditate face aceste eforturi oarecum inutile pentru ca schimbul intregului volum de aer al unei cladiri de 2-3-4 ori pe ora necesita consumuri de electricitate si/sau agent termic extrem de mari. Bine, chiar si la cladirile prost izolate trebuie reimprospatat oxigenul, insa acolo consumurile oricum sunt mari, asa ca raportul intre mentinerea climatului si efortul de conditionare este mai putin spectaculos.

Din pacate solutiile de a conditiona aerul sunt ele insele costisitoare, putandu-se ridica la cladirile mai mici la procente extrem de substantiale din investitia initiala. Co-generarea energiei pare sa fie o solutie, insa, din nou, scumpa. Solutiile privind recuperarea caldurii sunt si scumpe si energofage.

Exista, bineinteles, numeroase „trucuri” prin care cel putin partial astfel de costuri pot fi evitate, cum ar fi umbrirea ferestrelor vara, refolosirea apei, colectarea apei pluviale si folosirea ei in cladire, precum si unele solutii constructive, din care cea mai interesanta este cea a acoperisului verde care pur si simplu reduce temperaturile acoperisurilor vara de la 60-70 de grade la nu mai mult de 30-40.

Secretul

Secretul cladirilor verzi este ca sunt ingrozitor de scumpe. Nu este insa nimic mai adevarat decat faptul ca tot mai repede ele vor deveni obligatorii.

De ce? Nu neaparat din cauza unei legislatii, insa energia va fi tot mai scumpa pe masura ce rezervele existente se vor imputina.

Ce ramane de facut insa in cazul cuiva care vrea sa construiasca? Raspunsul este de o simplitate deosebita: Sa pregateasca viitoarea constructie pentru implementarea sistemelor care o vor duce la standarde eficiente din punct de vedere energetic. Cu alte cuvinte, o cladire proiectata incepand de astazi va trebui sa foloseasca cat mai multe din elementele care trebuiesc realizate constructiv, sa aiba un nivel de izolare termica bun, sa permita utilizarea apelor fluviale in consumurile nepotabile si eventual sa foloseasca solutii solare sau eoliene ieftine, avand insa deschise posibilitatile montarii unor instalatii suplimentare in viitor.

Nu vorbim asadar de cladiri verzi in adevaratul sens al cuvantului, ci de cladiri conventionale care sa fie construite in respectul ingrijorarilor legate de mediu si eficienta energetica din prezent, pregatite pentru un up-grade viitor. Aduceti-va aminte decalculatoarele carora le putem mari memoria, viteza de calcul, capacitatea de stocare a datelor cu conditia ca placa de baza sa permita aceasta pe masura ce noile tehnologii vor deveni tot mai accesibile.

Arhitectura Verde

 

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.