Idei Urbane: Expozitie Rahova-Ferentari

Arhitect versus Urbanist

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Idei Urbane: Expozitie Rahova-Ferentari

Am vazut o propunere pe site-ul IdeiUrbane.ro privind o Reabilitarea zonei Rahova-Ferentari. Mi se pare foarte interesanta, insa as vrea s-o critic. Intr-un mod constructiv, bineinteles….

Rahova blocul artiștilor
„Blocul Artistilor” si Expozitia permanenta in Rahova-Ferentari IdeiUrbane.ro

1. Blocul Artistilor

La inceput este vorba despre artisti, apoi despre studenti.

Utopic/nerealizabil: „Cumpararea de catre primarie a unor apartamente” presupune o investitie foarte mare. Daca am discuta despre 10 apartamente, ar insemna ca discutam despre cel putin 500.000-600.000 Euro.

Atelierele deschise la parter: Cumpararea/inchirierea acestor spatii inseamna din nou sute de mii de Euro.

Discutam deja de aproape 1.000.000 Euro

2. Expozitia permanenta

Nu suna rau. Nu suna rau deloc.

De ce ar fi insa expozitia limitata la cei 10 artisti/studenti? Numarul este ales de mine, insa nu conteaza care este, ideea ar fi ca vorbim de un numar limitat, de oameni cumva obligati sa expuna contra unei locuinte scump platita de comunitate.

Daca vorbim despre o expozitie, de ce nu am discuta despre o expozitie continua in care sa expuna, permanent:

  • Orice artisti plastici
  • Studentii la arte frumoase
  • Artisti „naivi” din sanul comunitatii?

3. Atelierele artistilor

Atelierele deschise, permanent par intr-adevar, o idee buna. Nu vad insa de ce ar trebui inchisa „shaormeria” pentru asta.

Haideti sa ne gandim putin. Saormeria, impreuna cu cea de pe partea opusa atrag in mod normal sute, daca nu chiar mii de oameni din cartier aici. De ce sa le taiem poate unicul punct de interes (chiar daca este gastronomic), cand s-ar putea beneficia de el?

Ipoteza:

– Zona este activa deja social/urban in prezent. Exista o saormerie, peste drum se mai deschide una. Discutam asadar de un bun vad comercial. In plus, mancarea este intotdeauna asociata cu petrecerea timpului liber.

– Zona este si un nod de circulatii (pare sa fie o statie RATB).

– Zona este desconsiderata insa de restul orasului. Cartierul pur si simplu nu are un nume bun.

Concluzia:

Un numar mare de oameni tranziteaza in mod uzual si se indreapta spre aceasta atat in deplasarea prin cartier, cat si ca punct existent de interes. Acesti oameni si aceasta zona sunt insa consideratie a fi o periferie lipsita de sanse si nefrecventabila.

Chiar este nerealizabil? Nu

Am sa va rog sa vizitati urmatorul link: Este vorba despre Capoeira, ca mijloc de integrare sociala a copiilor defavorizati.

Capoeira este un gen de arte martiale cu adevarat artistice, un produs al comunitatii centrifugate, defavorizate. Este o arta initiata de sclavii cre mascau prin dans insusirea unor tehnici martiale. Un produs cultural indigen are sanse enorme sa coaguleze interese ale persoanelor defavorizate. Este o preocupare fireasca a membrilor comunitatii, este atractiva si ofera cu usurinta un scop practicantilor sai, indepartandu-i in acelasi timp de obisnuinta unei vieti confuze.

Nu sugerez scoli de capoeira, insa:

– Folosirea unor talente locale care sa expuna, predea, invete copiii si adolescentii din cartier mi se pare ca ar avea sanse de succes. In plus, ar atenua din senzatia unor „transplanturi” cum ar fi cei 10-20 de artisti care sunt ar fi condamnati sa traiasca acolo.

– Crearea unor spatii noi de manifestare:

– Incurajarea micilor afaceri locale. As spune nu inchiderii saormeriei. As prefera ca iubitorii de saorma de la cele doua saormerii sa vada expozitia, sa vada cum se lucreaza in atelierele deschise. Sa-si duca copiii, fratii, surorile sa vada aceste ateliere si expozitii. Sa-si incurajeze cunostintele, prietenii sa-si arate creatiile, de orice fel ar fi ele si sa participe la actiunile viitoare din:

Un pavilion cultural/expozitional pentru:

  • arte plastice, interpretative, mestesugaresti (croitorie, impletit, olarit, reparat).
  • discutii, seminarii, conferinte despre practic orice: sanatate, mestesugarie, amenajari interioare, carti, scrieri…orice.
  • participare a comunitatii: sa poata veni, sa poata audia, sa poata lectura, conferentia. Pot sa fie si intalniri cu sportivi celebri, artisti….

As modifica asadar proiectul celor de la Idei Urbane, astfel:

  • Renuntarea la blocul artistilor si la schimbarea destinatiilor spatiilor comnerciale de la parter.
  • Constructia unui pavilion din sticla (vitrina 100%) pe zona actualului spatiu verde, eventual avand un regim de inaltime de P+1, chiar P+2E
  • Folosirea vitrinei acesteia
  • Amenajarea spatiului verde intre pavilion si Spatiile comerciale de la parterul blocului
  • Pastrarea saormeriilor si atragerea clientilor acestora in activitatile cultural-sociale.
  • Dezvoltarea unui program vast, cultural cu implicarea membrilor comunitatii, in care sa nu fie refuzate idei.
rahova-ferentari-2-cu-pavilion-300x225

Propunere alternativa: Spatiul creat intre bloc si Pavilionul Cultural….

rahova-ferentari-2-cu-pavilion-300x225
propunere-rahova-ferentari-640x300

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.