Ușa de la școală

Ușa de la școală nu a fost o preocupare pentru mine. Irina, fiica mea, a învățat în clasele I-VIII într-una dintre cele mai frumoase școli din țară – Școala 195. Această școală este, probabil, una dintre cele mai frumoase școli din România.

Un număr considerabil de școli intră sau au intrat în programe ample de reabilitare și modernizare. Dar există, încă, un număr mult mai mare de școli la care fie s-a intervenit prea puțin, fie s-a intervenit prost.

Drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Eforturile făcute până acum în multe sedii de școli au făcut mai mult rău decât bine.

Arhitect Monica Iacovenco a observat cum o serie de intervenții aparent banale sunt de-a dreptul periculoase pentru siguranța copiilor, învățătorilor și profesorilor lor.

Ușa de la școală – campanie de conștientizare

Ușa de la Școală se concentrează pe un exemplu simplu, aparent banal, ușile de la intrările și clasele copiilor. Mânați de bune intenții, numeroși directori, cel mai probabil ajutați de părinți, au schimbat ușile vechi, deteriorate, atât la unele săli de clasă, cât și ușile de intrare.

Aceste intervenții sunt realizate cu necunoașterea unor reguli elementare de siguranță. Sunt un pericol, în primul și în primul rând, pentru evacuarea în caz de incendiu. Fie nu s-au respectat sensurile de deschidere a ușilor, fie s-au montat uși din materiale nerecomandate, care pot degaja gaze nocive dacă ard, fie că s-au montat uși cu praguri care vor duce la împiedicarea celor care se evacuează în caz de incendiu.

Sunt detalii aparent minore, dar care au un impact extrem de mare în cazul unui incendiu.

Ușa de la școală va deveni și un grup de lucru la NovembArh, evenimentul anual organizat de arhitecți (Florin Enache), pentru arhitecți. Ușa de la școală are și o pagină Facebook, precum și un canal Youtube.

Sunteți bineveniți să vă alăturați acestei inițiative! Prezentarea de la NovembArh nu va fi finalul aceste acțiuni. Va continua cu o amplă campanie de informare, în primul rând privind factorii de decizie din școli și primării, dar și publicul larg, pentru a ne ajuta să aflam unde s-a mai întâmplat ca bunele intenții să ne facă rău.

Orice intervenție asupra unei construcții existente trebuie să o aducă la standardele impuse de normativele de proiectare. Acest lucru nu este valabil doar pentru proiectele de consolidare, ci și pentru orice alte intervenții.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.