Categorii
Arhitectura Întreabă un arhitect! Investiții Imobiliare Studii

Cat vor costa apartamentele noi, dupa criza?

Am scris aici un articol privind evoluția prețurilor la apartamentele noi, după criză. Nu că s-ar fi terminat criza, însă după șocul primilor ani, piața trebuie să meargă înainte.

Prețuri apartamente în blocuri noiCine cumpără apartamentele noi?

Analiza nu pornește nici pe departe de la interpretarea a nu știu ce trenduri savante, ci de la portretul robot al cumpărătorului de apartamente. Vorbim aici de familia cu 3-4 membri (soț, soție și 1-2 copii), cu venituri medii, dar peste medie și de ceea ce ei își pot permite.

Trebuie amintit și faptul că ceea ce această familie model își permite nu este același lucru cu ceea ce are nevoie pentru un trai decent. Undeva însă, cele două condiții se întâlnesc, rezultând astfel un anumit tip de apartament care va trebui proiectat, construit și vândut în viitor.

Dacă nevoia acestui tip de familie va fi întâmpinată de o ofertă bună, vom avea o evoluție. Dacă aceste nevoi vor continua să fie ignorate de dezvoltatori, cel mai probabil că ritmul descrescător va continua până când oferta va ajunge la un nivel suficient de mic încât acești cumpărători vor putea fi finanțați.

Această familie medie trebuie să constituie baza pieței, nu excepția ei. În timpul crizei, această categorie socială s-a simțit presată să cumpere din două motive: vedea viitorul cu optimism, în timp ce credea că dacă nu va cumpăra mai repede, „nu va mai prinde” pentru că prețurile vor continua să crească.

Cat-vor-costa-apartamentele-noi-după-crizaPiața construcțiilor, pe de altă parte, nu va putea să scadă la nesfârșit, deoarece există limite dincolo de care betonul, oțelul și orice alte materiale de construcții nu se vor mai putea ieftini. Piața constructorilor și a materialelor de construcții este reglată de faliment. Cu cât prețurile vor coborâ mai mult, cu atât mai mulți constructori și furnizori de materiale vor da faliment, scăzând concurența și limitând astfel presiunea asupra celor rămași pe piață.

Apartamentele noi au așadar șansa să se constituie într-un standard minimal de locuire în primul rând prin faptul că vor fi proiectate și construite având în minte familiile care le vor locui și puterea lor de cumpărare.

De Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale.
Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.