Familia Modernă și Arhitectura

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Familia Modernă și Arhitectura

În această dimineață, mergând spre birou, am văzut că aproape toate mașinile din jur erau conduse de femei. De fapt, una chiar mi-a atras atenția pentru că vorbea (la telefon, bluetooth) și gesticula ca și când interlocutorul s-ar fi aflat în fața ei.

Ce să zic, s-a prins și ăsta că femeile conduc și vorbesc la telefon!

Nu de asta este vorba! Tehnologia a ajuns în viața noastră atât de importantă, încât nu mai are ciudat să vedem pe cineva vorbind singur. Dar, în paralel cu aceasta, se schimbă și societatea.

Familia modernă. Arhitectura modernă
În SUA femeile conduc de 2 generații. Ok, suntem în urmă, dar avem șanse mari să egalăm. Familia modernă cu siguranță se va și regăsi într-o arhitectură modernă!

Mamei mele nu i-a trecut niciodată prin cap să învețe să șofeze!

Eu îmi închipui cât de greu m-aș descurca dacă soția mea nu ar conduce propria ei mașină.

Da, lumea se schimbă! Există tot mai multe familii moderne. Există o schimbare de mentalitate de la educația ortodoxă în care femeii i se spune că bărbatul este capul familiei, la cea în care egalitatea chiar devine o realitate. Peste aceasta, tehnologia schimbă totul mai profund, mai repede și mai democratic decât am vrea, poate.

Cum ne afectează schimbarea?

Clar că în toate felurile! Trăim altfel, comunicăm altfel, ne asumăm îndatoririle și obligațiile altfel, ne creștem copiii altfel. În vârful degetelor noastre (realmente în vârful degetelor noastre) se află orice informație, oricând. Aceasta ne dă mai multă putere, ne ajută să muncim și să trăim mai bine. Suntem expuși ideilor progresiste. Trăim într-o comunitate mai mult decât ne-am închipui! Suntem conectați cu oameni de care altfel nu am ști nimic timp de zeci de ani.

Ce ni se întâmplă este fantastic! O să râdem probabil peste încă zece ani, dar cred că este și doar începutul.

Reversul?

Ciudat, dar reversul ne este la fel de benefic. Familia pare să primească o importanță și o atenție tot mai mare, pe măsură ce membrii ei sunt tot mai independenți. Familia modernă devine tot mai mult o comuniune consimțită, tot mai puțin o obligație.

Locuința familiei devine tot mai importantă. Locuinței i se acordă tot mai multă importanță pentru că este locul în care familia se regăsește. Casa este un concept tot mai puternic, se îndepărtează de statutul de simplu adăpost. Tot mai mulți clienți sunt atenți, când comandă proiecte de case, la modul în care vor locui, precum și la aspectul viitorului cămin,

Pentru o familie modernă este cel mai potrivit un proiect de casă modernă
Casă modernă în București. Un proiect făcut de mine în 2013. Construcția casei finalizată în decembrie 2014.

Familia modernă va aprecia tot mai mult arhitectura modernă

După cum telefonul fix pare ceva amuzant și a cumpăra un televizor stiințifico-fantastic dintr-un magazin virtual devine ceva obișnuit, idei adânc înrădăcinate despre case și despre arhitectura caselor sunt tot mai expuse ideilor simplu definite ca arhitectură modernă.

Nu este o bună definiție, deoarece modernul corespunde societății industriale, pe care noi o depășim. Ar trebui s-o numim arhitectură contemporană, dar haideți să-i spunem oricum, fie și arhitectura modernă.

Simplitatea și eleganța arhitecturii moderne începe să atragă tot mai mulți români. Familia modernă începe să simtă și să aprecieze ceea ce ar trebui să fie contemporan. Familia modernă nu mai percepe locuința, nici măcar apartamentul din infamul bloc comunist ca pe cutia de chibrituri, ci ca pe obiectul care crează spațiul cu funcțiuni nu numai practice, dar și  având puterea să reflecte modernismul tipului de viață prin modernismul arhitecturii.

Noua arhitectură, noile proiecte de case, ajută familia să funcționeze mai bine integrându-se în tehnologiile care ne arată viitorul, nu acționând împotriva lor.

Arhitectura familiei care deja trăiește în viitor, care vede în femeia la volan nu un pericol pentru tradiție, ci  o oportunitate pentru toți membrii săi , nu numai că va reveni la modernism, dar va  exprima minunatele sale valori prin forme pe care nu ni le putem închipui. Familia modernă este elegantă și simplă, exact ca o casă albă și ingenios echilibrată, deschisă spre grădină, lumină și aer proaspăt.

25 de ani arhitecții parcă s-au ferit să nu supere clientul încă în transformare, cel care duce glumele cu blondele de la volan puțin prea departe dintr-o teamă ascunsă că acele femei reprezintă o schimbare prea mare pentru noi toți.

Deocamdată sunt în faza în care descoperim cu uimire că prejudecățile noastre asta și sunt, niște prejudecăți care ne împiedică să vedem lumea așa cum ea este.

Dar va veni o zi în care să cauți eleganța arhitecturii moderne va fi regula, nu excepția, după cum și familia modernă va deveni regula.

 

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.