Jobul de arhitect, după mai mult de zece ani. Update
Dacă ești un tânăr arhitect care caută un job, aproape sigur că nu ai citit acest articol în 2011, când l-am scris. Tot ceea ce am scris este, încă, valabil.
Dar sunt și multe evoluții, dintre care unele sunt chiar spectaculoase.
Articolul inițial. Cum să te vinzi ca arhitect?
Primesc multe cereri de angajare prin email. Arhitecţi stagiari sau cu drept de semnătură trimit zeci de CV-uri, portofolii şi scrisori de intenţie firmelor de arhitectură care (încă) mai funcţionează. Stagiul obligatoriu de doi ani agravează această situaţie, tinerii noştri colegi fiind presaţi de nevoia de a se angaja.
Nu despre criza economică sau despre nedreptăţile pe care stagiatura le presupune vreau să discut, ci despre modul în care Dumneavoastră, dragi colegi, incercaţi să vă vindeţi serviciile.
Verifică-ți ortografia! Un arhitect ar trebui să scrie corect
În primul rând, multe dintre solicitări sunt neîngrijite şi superficiale, mergând până la greşeli de scriere, fie în exprimare, fie ortografie. Ştiu că multe sunt de fapt greşeli de dactilografiere, dar totuşi….
Un arhitect trebuie să aibă o exprimare îngrijită.
Ce spune CV-ul tău despre tine ca arhitect?
CV-urile sunt făcute cel mai adesea pe formate downloadate de pe net. Nu cred ca vreun arhitect este impresionat de CV-PASS, sau CV-ul ”European”! Cred că ar trebui să uitaţi aceste formule plicticoase şi care nu comunică nimic!
Fiţi creativi!
Arhitectura este creaţie prin excelenţă.
Orice arhitect îşi doreşte colegi creativi şi implicaţi! Pe mine cel puţin nu mă interesează o listă a angajatorilor mai vechi!
Nu vă sfiiţi să vă arătaţi creativi exact în CV şi portofoliu! De fapt, este chiar cea mai bună ocazie să o faceţi! Vă recomand şi acest articol. Este scris de un arhitect, pentru arhitecţi.
Arătaţi ce competențe reale aveți!
Aveţi grijă, totuşi, că nimeni nu îşi doreşte un angajat care să fie plictisit şi neinteresat de detalii mai plictisitoare şi meschine ale meseriei noastre! Aţi reuşit să vă arătaţi interesul şi creativitatea, acum va trebui să arătaţi că vă veţi putea ocupa şi de restul sarcinilor dintr-un birou de proiectare, sarcini care reprezintă mai mult de 90% din munca de zi cu zi.
Pe mine mă interesează ce ştie un arhitect să facă şi chiar şi ce crede că nu ştie să facă, sau nu a avut ocazia să facă. Să dau un exemplu:
Dacă într-o altă firmă aţi făcut relevee, scrieţi undeva, mare, că aţi făcut relevee! Apoi, la acel capitol, detaliaţi ce aţi făcut, cum şamd.
Aţi lucrat la o firmă de proiectare la care aţi lucrat la mai multe proiecte în fazele DTAC şi PT-DE. Ok, foarte bine, dar ce anume aţi făcut? Structuraţi-vă expunerea pe competenţe, de genul:
Relevee
- Proiectul de restaurare al Hanului Verde, Proiect de etajare a casei X. Efectuat măsurători, desenare planuri, secțiuni, fațade
Proiecte Tehnice
- Desenat planuri – Proiectul de etajare al casei X
- Desenat secţiuni – Proiectul de restaurare …..
Randări
- Prezentare casa cu flori
- Prezentare bloc de apartamente
Bineînţeles, varianta aceasta este valabilă pentru cei cu experienţa mai redusă, dacă deja aţi fost şef de proiect, probabil că va trebui să alegeţi o altă abordare.
Oricum, ideea este că cel care citeşte prezentarea Dvs. nu este un client care vrea să construiască o casă, ci un alt arhitect care are nevoie de ajutor. Adesea, nevoia este una punctuală, cum ar fi că pentru releveul unei construcţii pe care trebuie s-o modernizeze nu are personalul necesar realizării unui releveu! Dacă a văzut undeva experienţă similară, va căuta acea persoană cu siguranţă. o colaborare punctuală poate deveni una de durată cu satisfacţii pentru toată lumea.
Fiţi selectivi! Alegeți o firmă de arhitectură care are proiecte care vă plac!
Am avut la un moment dat un coleg arhitect care, sincer, nu cred că era foarte încântat nici de ce proiectez, nici de mine, personal. Tot sincer, nu-i bai, nici mie nu-mi plac mulţi arhitecţi şi cu siguranţă nici tot din ceea ce eu personal proiectez.
Dar dacă găsiţi site-ul unei firme care nu vă atrage prin ceea ce face, nu încercaţi să ajungeţi în acel colectiv! Şansele sunt să vă plictisiţi şi în continuare, să vă displacă şi mai mult ceea ce faceţi, iar lipsa de interes va deveni o mare problemă pentru toate părţile!
Căutaţi, aşadar, trei lucruri care vă plac la biroul de proiectare sau arhitectul pe care îl ”curtaţi”! Spuneţi-le potenţialului angajator! Şi noi vrem să fim plăcuţi. În scrisoarea de intenţie, arătaţi că într-adevăr vă doriţi să lucraţi împreună cu acel anume arhitect, chiar dacă nu este prima opţiune.
Fiţi online!
CV-ul şi portofoliul pot fi uşor de administrat online. Făceţi-vă un site, scrieţi şi comentaţi, prezentaţi-vă lumii! Construiţi-vă un portofoliu pe un site de profil (sau pe mai multe)! Daţi-i ocazia angajatorului să vă caute pe Google, să afle, să vadă, sa se informeze despre Dvs.! Oricum meseria noastră este una publică, în care creaţia noastră este şi trebuie să fie vizibilă, nu putem profesa în vârful munţilor! Niciodată nu este prea devreme pentru marketing, mai ales în cazul arhitecților.
Lucraţi chiar şi între job-uri!
Da, da, da! Concepte, modelare 3d, proiecte tip, studii, nu staţi degeaba! Dacă deja aveţi prea mult timp, studiaţi partiuri de apartamente, detalii de terase verzi, realizaţi propuneri de cladiri publice, sau amenajări urbane!
Nu aveţi un protofoliu? Creaţi-l, visaţi, gândiţi, nu încetaţi să fiţi arhitecţi! FL Wright şi Le Corbu propuneau oraşele viitorului!
Ştiu că perioada este grea. Din păcate primim cereri de colaborare gratuită nu numai de la arhitecţi, dar şi de la ingineri. Nu în urmă cu mulţi ani era greu să găsim un arhitect dornic de angajare, iar şi mai greu era să reuşim să păstrăm angajatul mai mult de 6-12 luni.
Când mi-am început eu cariera, avantajul nostru, al absolvenţilor de atunci era că ştiam cât de cât să lucrăm pe calculator, iar arhitecţii care angajau nu ştiau. Arhitecţii care acum au în jur de 40 de ani ştiu să lucreze şi pe calculator şi au şi experienţa unor ani în care s-a proiectat destul de mult. Arhitecţii care acum îşi încep stagiul cu greu pot să arate ceva pe care patronul lor nu ştie deja să-l facă mai bine, chiar dacă uneori nu are timpul sau răbdarea de a-l face personal.
În încheiere, vă doresc mult succes!