Casă finalizată (foto)

Arhitect Octavian Ungureanu / Blog de arhitect / Casă finalizată (foto)
Arhitectura contemporană in București: Proiect de casă modernă în Berceni
Cartierul și strada au fost primele elemente definitorii ale acestui proiect de casă. Printre locuințele mici de pe o parte al unei străzi cât o alee, înfruntând blocuri de apartamente din prefabricate, pe cealaltă parte, proiectul nostru a trebuit să i se subordoneze și unui calcan atipic, cu o streașină care ne-a limitat norocos înălțimea.

Probabil că ați recunoscut deja că imaginea care este background-ul site-ului meu are legătură cu proiectul acestei case.

Cu puțin noroc am prins o zi superbă, perfectă pentru arta fotografului (Costin, colegul nostru). Cerul parțial noros ne-a adus lumina difuză când a fost nevoie de ea, pe cea directă când umbrele puternice trebuiau să evidențieze volumele acestui proiect de casă.

Proiect de casă modernă
Fotografie realizată din curte, de lângă intrarea auto. La parter, în planul apropiat se află biroul și intrarea în casă. La etaj, pe fațada principală este fereastra dormitorului matrimonial. Am separat parterul de etaj la acest proiect de casă nu numai volumetric, ci și prin texturile inedite: lemnul din parter, contra albul tencuielii decorative al volumului de sus.

Foarte important a fost ca iarba să răsară. De fapt acesta este motivul principal pentru care am așteptat primăvara pentru ședința foto. Gazonul face să dispară orice amintire a șantierului.

Grădina cu gazonul verde pentru acest proiect de casă
Trebuie să recunosc faptul că balustrada balconului este „montată” prin tehnici informatice. Nici stâlpul galben nu este încă galben.

Dacă v-au plăcut fotografiile, vedeți și pagina acestei case!

Clienții noștri au cumpărat acest teren în primul rând pentru cât de frumos arăta această parcela cu o grădină neîngrijită de decenii întregi. Deși regulamentul de urbanism ne permitea să amplasăm casa mult mai în spate, am hotărât împreună că de fapt cu cât vom salva mai mult din terenul din spate, actuala grădină cu gazon, cu atât mai bine va fi….

La fel, forțați să „intrăm” sub streașina casei cu calcan, casa noastră a ajuns foarte aproape de sol. Trebuie să recunosc: aceasta a fost una dintre cele mai grele hotărâri. Trăim adesea cu teama inundațiilor și doar faptul că am prins în perioada de proiectare o toamnă extrem de ploioasă, am putut vedea că apa nu băltește pe teren și că nu riscăm să intre în casă.

Cu siguranță aceasta nu va fi ultima casă pe care o voi proiecta atât de aproape de sol! Trecerea aceasta, atât de firească de la gazon la parchet, umanizează mult locuința, o aduce mai aproape de vizitator. Înălțarea pe un soclu poate că i-ar fi exagerat o monumentalitate de care nu avea nimeni nevoie, mai ales că suprafața ei desfășurată depășește cu numai puțin 160 de m².

Am proiectat de-a lungul anilor și o clădire de 20 de milioane de Euro, de care sunt mândru, foarte mândru! Însă arareori m-am simțit atât de bine ca împreună cu această familie frumoasă care a suportat cu mult stoicism dorința de a reveni la ceea ce lumea consideră o casă frumoasă: un acoperiș din țiglă, ferestre mici, să păstreze căldura în timpul iernii și poate, doar poate, niște culori mai tari la exterior!

Cumva, au hotărât însă nu numai să spere că va ieși ceva bun din desenele noastre, dar apoi s-au și străduit să păstreze cât mai fidel specificațiile proiectului nostru tehnic.

Pentru aceasta, le mulțumesc din suflet Oanei și lui Alexandru!

Le mai mulțumesc lui Șerban Median, asociatul meu, colegului arhitect Costin Gheorghe care a și făcut aceste fotografii superbe, Alexandrei Văduva, (fosta) noastră colegă, inginer, care a proiectat structura de rezistență, lui Adrian Porfir, inginerul de instalații și Domnului Helmut Köber care a făcut expertiza de alipire la calcan.

Le mulțumesc, bineînțeles, lui Alexandru Udrea (Top Design International), constructorul acestei case, și lui Cristian Stan, dirigintele de șantier. Aceasta nu este prima casă pe care Alexandru o construiește după proiecte de case realizate de mine, după cum nici Cristian nu este prima oară diriginte de șantier pentru unul dintre clienții mei.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.