7 Greșeli în proiectarea și construcția unei case

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / 7 Greșeli în proiectarea și construcția unei case

Cele mai multe greșeli proiectarea unei case sunt făcute atunci când nu vrem să ne gândim cu adevărat la cum va trebui să fie casa noastră, la cum va trebui să fie viața noastră în viitoarea casă.

Multe proiecte de case sunt făcute conform unor automatisme de gândire. Sunt prejudecăți din care nu poate ieși decât ceva anost, nefuncțional, urât, plictisitor, nepotrivit familiei tale.

7 Greșeli în proiectarea unei case

De ce apar greșelile în proiectarea caselor?

Pentru că nimeni nu a vrut să se gândească cum trebuie să fie viitoarea casă!

În trecut, toate casele (țărănești) erau (cam) la fel. Aveau același număr de camere, același aspect, aceleași materiale de construcții. Proprietarii lor aveau același mod de viață. În prezent, nu există două familii la fel. Ele nu au aceleași aspirații, același mod de viață.

Tehnologiile în construcții permit forme atât de variate. De aceea nu ar trebui să existe nici două proiecte de case la fel.

1. Planurile casei sunt nefuncționale

proiect de casă funcțională
Un proiect de casă funcțională are o dispunere a spațiilor legată de modul în care folosim acele spații, cu legături facile între spațiile care funcționează împreună: bucătăria cu locul de luat masa, camera de zi cu locul de luat masa, zona de noapte cu dormitoarele etc….

Orice casă ar trebui să fie funcțională. Acest lucru se stabilește prin proiectul de casă. Distanțele prea mari între două spații care ar trebui să funcționeze împreună îți pot face viața un chin. Casele vechi, proiectate și construite înainte de război, sunt nefuncționale. Ele nu sunt potrivite pentru stilul nostru de viață. Sunt gândite pentru familiile cu servitori. Bucătăria este departe de sufragerie (locul de luat masa), însă aproape de scara de serviciu, pe unde era intrarea servitorilor. Casele simple sunt de obicei stil vagon. Ele, la bază, sunt doar niște case țărănești la care se adaugă noi spații. Odăile noi apăreau pe lungime, după cum părea să fie nevoie de ele.

2. Estimarea greșită a bugetului

Din faza de proiect poți să construiești o casă mai ieftină

Să te trezești că nu prea mai ai cum să termini lucrările de construcții pe care le-ai început – este una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face. O casă neterminată, mai ales când finanțarea este legată de un credit bancar, te poate pune în  situații delicate. O casă neterminată este greu de vândut. Cei mai mulți cumpărători nu știu cum să estimeze corect cheltuielile viitoare. În plus, există suspiciunea că nici nu este construită bine.

Parametrii care stabilesc cât va costa o casă sunt reglați de proiectul acelei case. Cea mai importantă este faza inițială, anteproiectul. Atunci stabilim cât de mare va fi, ce structură de rezistență va avea șamd.

3. Alegerea greșită a tipului structurii de rezistență

Alegerea structurii de rezistență în proiectarea unei case

Nu există un tip de structură de rezistență potrivit pentru toate proiectele de case. Una dintre primele greșeli la un proiect de casă este stabilirea dinainte a unui tip de structură. Structura de rezistență se alege în primul rând după configarația spațiilor interioare. Este important ce tipurile de spații va avea casa. Ele pot fi deschise, caz în care avem nevoie de o structură în cadre. Altfel, am folosi zidăria portantă.

La parter pot avea un spațiu amplu, larg, deschis, dar la etaj o compartimentare deasă, dată de multe dormitoare. Soluția zidăriei portante este practic imposibil de aplicat. Pot transforma spațiul amplu din parter într-un șir de camere. Așa pereții de la etaj vor sta peste cei din parter. Altfel casa va trebui construită în cadre din beton armat.

Structura reprezintă circa 30-40% din casă.  Economia de 10% la aceasta înseamnă doar 3-5% din costurile totale. Este ilogic să lași o chestiune cu impact de doar 5% din costul total să stabilească toate celelalte soluții după care se va construi casa….

4. Casa este urâtă, plictisitoare

Proiecte de case frumoase
Oricine a văzut măcar odată câte o casă urâtă-urâtă de tot, doar proprietarul continua să se laude cu ea. Politețea ne face să nu spunem adevărul, iar adesea nici nu prea mai ai ce să-i faci, tot urâtă rămâne, iar oricât de mult ai farda-o, nu faci decât și mai rău.

Când arată urât pe hârtie, să nu îți închipui că odată ce va fi construită va arăta mai frumos. Poți s-o vopsești în galben și să-i pui balustrade strălucitoare. Poți să-i cumperi tâmplărie scumpă. Poți să-i faci un grad frumos, dar degeaba. Nu vei reuși decât să o strici și mai rău. Poate doar iedera îi va da ceva noblețe, în timp.  Poate arborii mari și umbroși vor ascunde ce este mai rău. Dar asta va dura zeci de ani. Între timp, vei ști, în sinea ta, că ai o casă urâtă.

5. Casă este prea mare, sau prea mică

Proiectarea unei case ar trebui să pornească de la asigurarea unui spațiu optim.

Să ne gândim la bani, înainte de toate. Un buget depășit te poate duce în multe încurcături. Dar și o casă prea mică are neajunsurile sale.

Ar trebui să judecăm mărimea casei prin modul în care aceasta răspunde nevoilor noastre. Am evaluat corect ce nevoi trebuie să poată satisface o casă? În anii 90, temele de proiectare date arhitecților porneau de la comparația cu apartamentul de bloc. Oamenii vroiau musai bucătării și băi mari, adesea prea mari. Era însă doar un răspuns la situațiile care-i nemulțumise în comunism.

Băile apartamentelor nu sunt neapărat prea mici. Dacă mașina de spălat ar avea locul său, ar fi chiar ok. Nici bucătăriile din blocuri nu sunt neapărat prea mici.  Problema lor este că nu sunt legate cu un loc de luat masa.

Decizia de a construi o casă mai mare sau mai mică este luată emoțional. Argumentele sunt insuficient cântărite. Înțelept este însă să nu judeci mărimea spațiilor. Important este modul în care spațiile asigură sau nu funcțiunea pentru care sunt proiectate.

6. Casa nu ține cont de vecinătăți

Greșeli la un proiect de casă legate de vecinătăți

Țăranii construiau tradițional casa cu spatele spre nord. Prispa era la sud. Acareturile se construiau spre fundul curții. Erau reguli pe care toți le respectau. În timp au văzut că e mai bine să le bată soarele iarna în casă. Și mai bine este ca prispa să țină umbră. Orientarea corectă spre punctele cardinale este importantă.

Uneori forțăm aiurea rezolvări, pornind de la punctele cardinale. Dacă la sud avem un calcan ponosit, merită să avem ferestre spre el? Modul în care ferestrele unei case se deschid spre limitele proprietății trebuie să țină cont și de ceea ce se va vedea pe acel geam.

Nu doar punctele cardinale…

Înafară de orientare există multe alte elemente care ne pot ajuta să stabilim cum se raportează spațiile interioare spre vecini.

Cum se raportează casa la vecini? Respectă ea scara a care sunt construite casele din jur?

Vreau să construiesc o casă cu parter și două etaje. Ar trebui să caut terenul în care majoritatea caselor sunt mai înalte. Construirea unei case parter ar trebui făcută nu lângă un bloc, ci într-o zonă cu case mai scunde.

Ne plângem adesea că în România nu se respectă regulile. Criticăm stilul unei case. De fapt, problema este scara ei. Valoarea unui cartier crește când toate casele cam la fel de înalte. Contează mai puțin dacă o casă este modernă, iar cea de lângă are acoperișul din țiglă. O casă care respectă regimul de înălțime al unei străzi arată că membrii acelei comunități se respectă unii pe ceilalți.

Disprețul unora

Un bloc cu 5 etaje forțat între case având doar două niveluri. Cel care construiește desconsideră cartierul. Cel care cumpără desconsideră vecinătățile, cartierul, vecinii. La fel, o casă parter și mansardă construită între două blocuri arată aceeași aroganță ca și primul caz.

7. Casa nu este gândită împreună cu curtea

Proiect de casă cu grădină

Casa-i casă, curtea-i curte. Sau așa ceva.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unei case este curtea. Așa că ar fi firesc, atunci când faci un proiect de casă, să te gândești și la ce relație va avea acea casă cu curtea. Hai să-i spunem deja grădină. Sigur o grădină îți dorești, nu o curte neîngrijită.

Fiecare spațiu interior, mai ales la parter, se deschide spre curte ca spațiu de trecere între cel interior și vecini. Este de la sine înțeles că living-room-ul trebuie gândit în relație cu grădina, bucătăria cu terasa pe care să poți lua masa și tot așa.

Magnolia din curtea casei

Dacă este nevoie să treci prin două holuri pentru a fugi de canapeaua din fața televizorului pentru a sta sub magnolia înflorită, cu siguranță că ai făcut ceva greșit. Dacă nici nu vezi magnolia înflorită din casă, atunci greșeala ta este mare, mare de tot.

Un proiect reușit de casă trebuie să-ți permită în lunile frumoase ale anului să treci cât mai ușor din casă -afară, mai mult, să aduci grădina în casă, împreună cu parfumul teilor.

Alte greșeli în proiectarea unei case?

Arhitectul poate face și el greșeli în proiectarea unei case. Unele, tehnice. Detalii greșite pot duce la distrugerea unor finisaje. Alteori au o mare lipsă de inspirație. Arhitecților le place însă să proiecteze case. Fiecare ocazie este o oportunitate pentru a face cea mai frumoasă casă din cariera lor.

Am vorbit însă de greșeli care nu vin de la arhitect.

Dacă el/ea nu știe să explice cât de important este să gândești un proiect de casă, nu în ultimul detaliu, dar în chestiunile cele mai importante: cât de funcțională este casa și cum vrei să trăiești în ea, cât de bine arată, dacă o poți finanța  într-un mod previzibil, dacă ai măsură, atât din punctul tău de vedere, cât și a nivelului de civilizație cu care te vei așeza într-un cartier nou, la modul în care vei trece la un nou nivel calitativ al vieții, trecând cu ușurință de la interior la exterior, la a nu pune căruța înaintea boilor, atunci când hotărăști să construiești ceva doar într-un anumit fel, sacrificând lucruri cu adevărat importante unei idei preconcepute.

Uffff, ce frază lungăăăă!

Dacă ți-a plăcut, îți mulțumesc din inimă pentru un share!

 

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.