Pentru cele mai multe proiecte de case, bugetul în care trebuie să te încadrezi este foarte important. Costurile sunt adesea mari, pentru că adesea trebuie cumpărat și terenul de casă, iar prețurile pentru construcția casei nu au cum să scadă sub anumite limite.
Am văzut deja că singura soluție realistă pentru a păstra cheltuielile viitoare în limitele a ceea ce îți permiți, sau îți permiți deocamdată, ar fi să construiești pur și simplu mai puțin.
Nevoia de spațiu a unei familii variază în timp:
- Tinerii căsătoriți, fără copii, au nevoie de un spațiu mai mic. Adesea ei și stau relativ puțin acasă, majoritatea timpului fiind petrecut la birou/locul de muncă și împreună cu prietenii.
- Familiile cu un copil încep în general să simtă „nevoia unei camere în plus”. Bine, nu este o cameră în plus, este camera copilului. Uneori se adaugă o cameră pentru bonă. În general o casă sau un apartament cu 2-3 dormitoare este suficient de mare.
- Familiile care au doi sau mai mulți copii au nevoie de o casă cu 3 dormitoare.
- Odată ce copiii cresc, inevitabil părăsesc locuința părinților. Acest fenomen tinde să fie tot mai uzual, mai ales în cadrul clasei de mijloc.
Există mai multe motive pentru care tinerii nu mai locuiesc cu părinții după o anumită vârstă:
- Devin independenți, atât decizional, financiar, dar și emoțional
- Spațiul nu mai este adecvat pentru o familie cu mai mulți adulți, apar probleme de conviețuire etc
- Pur și simplu pleacă în alt oraș, țară, la studii, pentru oportunități în carieră
Așadar, familia trece prin mai multe faze, fiecare putând fi caracterizată prin nevoi distincte de spațiu. Dar în primii ani ai unei familii, necesarul de spațiu este relativ redus, cel puțin până la apariția celui de-al doilea copil!
Proiecte de case gândite pentru extindere în viitor
Hai să spunem că acum ai avea nevoie de o casă având o cameră de zi și unul sau două dormitoare. Încă nu ai un copil, sau te gândești la un termen mai lung pentru a face primul copil. Nu ai nevoie de o casă cu 3-4 dormitoare, sau mai mult de o baie, sau o baie și un wc de serviciu.
Pentru astfel de familii ar trebui să se proiecteze sau sau să se vândă case gândite pentru extindere, în viitor, odată cu creșterea familiei.
Ce avantaje ar fi:
- Rată bancară mai mică: O casă cu o suprafață construit-desfășurată cu 30 – 50 de m² mai mică ar costa cu 10.000-20.000 de Euro mai puțin! Rata bancară ar fi cu 100 de Euro/lună mai mică! În 5 ani, aceasta înseamnă o economie de 6000 de Euro, fără a lua în calcul eventualele dobânzi aferente acestei economii.
- Întreținere mai mică. 1-2 camere mai puțin înseamnă că nu trebuie încălzite, nu trebuie făcut curat etc…
- O curte mai mare!
Casa gândită pentru extindere
Trebuie rezervată o porțiune de teren pentru extindere. Calculul pentru POT (procentul de ocupare al terenului), CUT (coeficientul de utilizare al terenului), precum și retragerile casei trebuie să permită extinderea. (vezi aici cum se calculează acești indicatori).
Din punct de vedere funcțional, casa trebuie să poată fi folosită și cu extindere, dar și fără extindere (Mai multe despre funcționalitatea unei case). Proiectul casei inițiale trebuie să prevadă unde și cum se va extinde casa, atât pentru structură, golurile de trecere, dar și din punctul de vedere al instalațiilor. Instalațiile termice, sanitare și electrice trebuie să aibă rezervele unei extinderi ulterioare.
De asemenea, o gândire bună ar trebui să permită ca peste 2, 3, 5, 10 ani, când și dacă vei face o extindere, să poți și să alegi dintre opțiuni pe care este normal să le evaluezi conform situației viitoare, nu a celei prezente.
Un punct foarte important este că o extindere, poate să nu fie realizată. Este posibil să nu ai nevoie de extindere, să te muți în alt cartier, oraș sau țară după un timp. O casă mai mică este mai ușor de vândut într-un astfel de caz. Dacă piața va cere case mai mari, poți face extinderea înainte de a vinde, sau să-i arăți unui potențial cumpărător că are chiar el această opțiune.
Avem adesea obiceiul să ne gândim la construcții ca la obiecte definitive. Nimic nu poate fi mai fals. Orice casă, de-a lungul vieții, se schimbă. I se schimbă finisaje care se demodează, sau este dotată cu instalații noi, noi mai performante. I se pot reface fațadele, sau i se poate schimba funcțiunea.
Vilele antebelice sunt folosite mai degrabă ca birouri decât ca locuințe, în primul rând că nu mi sunt foarte potrivite pentru a fi locuințe, deoarece stilul nostru de viață se schimbă în timp. Uneori familia se schimbă.
Un proiect de casă gândită pentru o potențială extindere mai are un avantaj. Îți dă posibilitatea ca un timp să testezi viața în noua casă, odată construită. Mutarea dintr-un apartament într-o casă cu curte presupune și un schimb de mod de viață. Iarna trebuie să strângi zăpada, toamna frunzele întreținerea casei ajunge exclusiv în sarcina ta. Există, bineînțeles, multe avantaje. Dar arareori cineva are ocazia să testeze diferențele.
Această soluție poate să nu fie cea mai potrivită pentru tine, pentru familia ta. Poate să reprezinte în schimb diferența dintre a fi copleșit de investiție și a o duce la capăt cu seninătate.
Indiferent de ceea ce vei face legat de viitorul tău proiect de casă, mi-aș dori ca rândurile scrise de mine să te ajute să iei cât mai multe dintre decizii cât mai bine informat, mai puțin pentru că „așa se face”.