Întreabă un arhitect și el îți răspunde: Să vorbim despre bucătăria casei tale!
Bucătăria casei
De obicei când stabilesc o temă pentru un proiect de casă, clientul meu îmi spune, legat de viitoarea sa bucătărie:
Să aibă 10 metri pătrați
sau
Să fie mare bucătăria!
Trebuie să recunosc faptul că mult timp nu m-am prea gândit câte lucruri rămân nespuse despre această piesă foarte importantă a unei case. Tot așa, de obicei, m-am străduit să respect cerința clientului, aceea de desena o bucătărie de 10 metri pătrați, sau mare (există totuși și o discuție cu privire la ce numesc eu mare).
Știință și Artă
În privința bucătăriei, trebuie spus că există o adevărată știință în a proiecta și construi una. Cel mai adesea, din păcate, acest lucru se face după ce spațiul a fost construit și tot din păcate, aceasta se face cel mult folosind ideile pe care Ikea le dă clienților săi.
Înainte de orice, gândește!
Pare de bun simț titlul de mai sus, însă arareori aceasta se și întâmplă. De obicei clienții se grăbesc mult când își fac proiectul de casă, nerăbdători să înceapă construcția casei. Aceasta este probabil cea mai mare greșeală, deoarece greu se mai poate repara ceva pe șantier, cu proiectul gata și autorizația de construire emisă.
Vei vedea mai jos cât de diferite sunt soluțiile doar pentru a concepe bucătăria casei. Nu este una mai bună decât alta, dar fiecărei familii i se potrivește una dintre ele.
5 tipuri de bucătării dintre care poți alege când îți faci proiectul
Noi (Eu și Costin, colegul meu, tot arhitect) am găsit 5 tipuri de bucătării. De fapt, sunt 4, una dintre ele fiind ori o variantă a primei situații, ori a celei de-a treia. Haideți să le vedem:
1.Bucătăria în linie
Este cea mai simplă bucătărie și se potrivește oriunde. Tot ce îți trebuie este un perete de 2,70-3,00 metri de-a lungul căruia să așezi aragazul, un mic blat de lucru, spălătorul (chiuveta) și frigiderul. Mai mult de atât, producătorii de mobilier au adesea câte o astfel de compoziție gata de a fi instalată în casa ta. Este ok, atunci când nici nu gătești prea mult, iar dacă ai cumva și loc pentru o masă cu 2-4 scaune, nu îți trebuie mai mult.
2.Bucătăria cu insulă
Este o variantă a celei în linie, cu o insulă amplasată pe partea opusă. Acest tip de bucătărie face cumva tranziția spre următorul.
3.Bucătărie tip galerie
Un spațiu lung, cu două fronturi de lucru opuse. Spațiul ideal are pe o latură o fereastră, pe cealaltă ușa spre locul de luat masa. Cea mai bună soluție este amplasare a celor trei puncte importante: mașina de gătit, spălătorul și frigiderul distanțate, pentru a se forma ceea ce se numește triunghiul de lucru. Aceasta este zona cea mai folosită. Noi am marcat-o, cu roșu, în toate variantele.
4.Bucătărie în L
Din nou de ajutor, această mobilare ajută la calibrarea corectă a triunghiului zonei de lucru. Are avantajul că pentru spațiile ceva mai mari permite și amplasarea unei mese în colțul opus L-ului.
5.Bucătărie în U
Cea mai mare modalitate de a realiza o bucătărie, mobilarea în U permite deschiderea spațiului către unul adiacent, cum ar fi un loc de luat masa sau un dining room.
Infografic (sau infographic?) despre cum se gândește o bucătărie când îți proiectezi casa
5 tipuri de bucătării pentru orice fel decasă
Nu există un tip ideal de bucătărie. La fel, nu există un tip ideal de spațiu pentru absolut nimic. Aceste 5 tipuri de bucătări sunt potrivite pentru orice fel de proiecte de case.
Ce crezi că ți se potrivește?
Da, trebuie să fie o soluție potrivită pentru familia ta!
Nimeni nu poate să aleagă în locul tău! Așa că atunci când nu evaluezi corect opțiunile, sau când nici măcar nu le cunoști, ai 80% șanse să greșești. Probabil că o bucătărie în formă de U în locul uneia în formă de L nu este o tragedie, însă legată de bucătărie este tot restul casei tale. Este o mare diferență dacă ea se deschide spre un hol, spre un loc de luat masa, sau spre camera de zi. Este crucial dacă ai sau nu o ușă spre grădina casei.
Sunt sigur că ai prins ideea!
Când te apuci de proiectul tău de casă, trebuie să gândești, să verifici, să analizezi și să decizi. Trebuie să fii conștient pe toată durata realizării proiectului tău. Doar după ce ai clarificat toate detaliile legate de viața familiei tale în viitoarea casă, merită să demarezi șantierul. Altfel, poate că nu vei greși prea tare, dar sigur vei regreta că nu ai procedat altfel.
Dacă ți-a plăcut, dă un share acestui articol pe rețeaua ta socială favorită!