Proiectarea unei case care se plătește singură

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / Proiectarea unei case care se plătește singură

Atunci când îți faci un proiect de casă, principala grijă este ca ea să nu coste prea mult. Dar cum ar fi dacă am putea proiecta o casă care se plătește singură? Ar putea produce casa nou construită un venit constant care să acopere ratele la bancă?

În condiții anume, se poate imagina o astfel de casă. Bineînțeles, ea nu va fi ieftină. Dar ce mai contează, dacă va rezolva singură problema ratelor?

Cum ar putea o casă să se plătească singură?

Dacă odată cu casa am construi un spațiu comercial la parter, acesta ar putea să fie închiriat. Stabilind un bun raport între suprafața locuibilă și cea închiriabilă, putem obține un venit care să acopere cuantumul ratelor, dacă nu total, măcar parțial.

Însă această construcție nu se poate face oricum, oricând! Este greu de crezut că un spațiu comercial se va închiria atât de bine în Popești Leordeni.

Terenul, ar trebui să îndeplinească anumite condiții:

  • Să fie situat pe o stradă comercială, pe cât posibil în centru.
  • Să nu fie prea mare, pentru a nu fi foarte scump.
  • Să permită separarea spațiului comercial de cel al locuinței.
  • Să fie între două calcane, sau să permită construirea pe toată lățimea terenului.
  • Să fie într-o zonă în care toate casele sunt amplasate pe aliniament. (linia de demarcație dintre trotuar și spațiul privat)
Teren pentru o casă care se plătește singură
Terenul potrivit pentru o casă care se plătește singură este între două calcane. În această simulare am propus un teren de aproximativ 8×20 metri, dar ar putea să aibă deschideri între 7-10 metri

Am mai putea lua în calcul și varianta unei case vechi, ca în exemplul de mai jos:

Soluție pentru un proiedt de casă care se plătește singură
Casa din mijloc, amplasată pe un teren de 10×20 de metri se află între două calcane. Aici se poate face un proiect pentru consolidarea, extinderea și etajarea casei existentă. Pentru a găsi un teren cât mai convenabil, ideal este ca această casă să fie nelocuibilă, cu avarii importante. Sunt mai puțini cumpărători potențiali, deci, un preț mai mic.

Să ne apucăm de matematică!

Prețul terenului

În București sunt șanse destul de mari să trebuiască să plătim peste 100.000 de Euro. Să zicem 120.000 Euro, ceea ce este peste 700 Euro/mp. Casa din al doilea exemplu ar putea să coste 140.000 Euro, poate și 150.000

Cum proiectăm o casă care se plătește singură?

Amprenta la sol ar trebui să fie de 8 metri, pe o adâncime de 15 metri. Suprafața construită este de 120 mp.

Etajul ar avea maxim 120 de mp, dar, probabil că nu este cazul să o proiectăm atât de mare.

Spațiul comercial, ar trebui să aibă 6 metri x 10. Suprafața utilă ar fi de 50 de metri pătrați.

Cât costă construcția?

Dacă vom construi 120 mp+120 mp, am avea o suprafață desfășurată de 240 de mp, costul ar fi de 600 x 144, aproape 150.000 Euro.

Dacă am construi doar cca 200-220 mp, costurile s-ar ridica la 120.000, 130.000 Euro

Totalul?

Teren + construcție, 120.000 +130.000 =250.000 Euro

Ce rată s-ar plăti la bancă pentru un împrumut?

Am folosit calculatorul pentru credite ipotecare de la Finzoom.ro . Pentru un împrumut de 200.000 Euro, rata lunară este puțin sub 1000 Euro, pentru o perioadă de 25 de ani. În funcție însă de cum ar avea banii disponibili viitorul proprietar al casei, rata poate fi și mai mică, după cum poate fi și ceva mai mare.

Dar, ne rămâne de văzut dacă chiria produsă de acel spațiu poate acoperi rata?

Cu cât se închiriază un spațiu comercial de cca. 50 mp utili?

La o chirie de 15 Euro/mp/lună, spațiul ar aduce un venit de 750 Euro lunar.

O chirie de 20 Euro/mp/lună, venitul ar fi de 1000 Euro lunar.

Se poate proiecta o casă care să se plătească singură!

Tocmai am arătat că, pe hârtie, cel puțin, se poate face un proiect de casă, astfel încât casa să aducă venitul pentru a-și acoperi ratele.

Pe de o parte am fost aventuroși, terenul poate fi mai scump, sau lucrările pot fi ceva mai scumpe.

Pe de altă parte, nici nu am maximizat idea inițială. Puteam lua în calcul realizarea unui spațiu mai mare de atât, să zicem, cam tot parterul. Un spațiu mai mare ar aduce și bani mai mulți. Însă hai să nu uităm că, pornind de la doar 50.000 Euro (pentru avans), în final vei avea o proprietate care va valora cel puțin 250.000 Euro!

În același timp, mai există un avantaj pe care nici nu l-am discutat: după acoperirea creditului, venitul adus de spațiul de la parter îți va rămâne ție. După 25 de ani, casa pe care am putea să o proiectăm acum îți va suplimenta pensia.

Nu este rău. Nu e rău deloc!

Importanța programării în realizarea unui proiect de casă

Un proiect de casă este foarte important, pentru că el hotărăște cum se cheltuie o mică avere, ce  materiale de construcții se folosesc, câtă manoperă și, mai ales, cum va fi casa.

Discuția cu un arhitect din primele zile când decizi să construiești este foarte importantă. Va trebui să știi ce opțiuni ai. După ce ai cumpărat un teren în Balotești, această oportunitate dispare. Vei fi nevoit să te ții tare de decizia luată: să construiești, să cumperi două mașini, să cauți soluții pentru școala copiiilor.

Dacă ești proprietarul unei case în centrul orașului nu va mai trebui să țineți două mașini. Copiii pot merge singuri, pe jos, la o școală bună din oraș.

Momentul în care decizi că vrei o casă trebuie bine chibzuit. Trebuie să știi tot ce se poate face.

Cu un astfel de proiect ești mai credibil inclusiv în fața ofițerului de credit. Este evident că un asemenea proiect de casă va permite rambursarea facilă a unui credit mai mare.

În încheiere te rog să dai un share acestui articol! Poate că cineva care acum visează cu ochii deschiși la o casă, are nevoie de el.

De asemenea, te invit să subscrii la acest blog.

Voi publica o continuare a acestui articol, în care voi publica planurile unei case pe un asemenea amplasament. Trebuie să vedem nu doar că financiar este un proiect fezabil, dar și că așa putem proiecta o casă funcțională, confortabilă și luminoasă.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.