Am primit întrebarea: putem construi o casă?
„Bună!
Mă numesc Claudia și am cumpărat un teren de casă de 1700 metri pătrați cu o deschidere la drum de 11 metri. În partea dreaptă a terenului există o casa construită. În partea stângă este un teren tot cu deschidere de 11 metri pe care nu este construit nimic, după care mai sunt alte trei case. Terenul se află în comuna Dobârlău, jud Covasna. Când am cumpărat terenul am întrebat Primarul dacă putem construi o casă. Ni s-a spus că da. Deschiderea minima este de 8 metri. Întrebarea mea este … putem construi o casă? Menționez ca am fost la o doamna proiectant în Sfântu Gheorghe și nu a putut să ne dea un răspuns.
Vă mulțumesc!”
Îți mulțumesc pentru întrebare!
Trebuie să-l credem pe cuvânt pe Domnul Primar. Terenul minim este, cel mai probabil, de 8 metri deschidere.
În primul rând am verificat pe Google Maps dacă în satul unde ai cumpărat terenul sunt casele construite în stilul caracteristic zonei. Mă refer la casele aliniate la stradă, cu porți mari, amplasate mereu pe o parte a terenului. Nu este cazul. Deși există un specific local, casele par amplasate pe o parte a terenului, dar cu o retragere, cel mai probabil conform Codului Civil.
Pe partea cealaltă trebuie să fie impusă o retragere în conformitate cu Regulamentul Local de Urbanism. În mod uzual, această retragere este de „jumătate din înălțimea la cornișă (streașină), dar nu mai puțin de 3 metri”.
Nu am văzut un plan al terenului, presupun că deschiderea de 11 metri este paralelă cu strada.
Răspunsul la întrebarea „putem construi o casă?” este DA
De ce?
Dacă vei lăsa o retragere pe partea dreaptă a terenului de 1 metru (peste prevederea din Codul Civil, care cere 60 de cm), iar pe partea cealaltă o retragere de 3 metri (mai mult decât 1/2 din înălțimea la cornișă), dacă îți vei face un proiect de casă cu parter, etaj și pod, dar cu streașina ceva mai jos de planșeul de peste etaj.
Scăzând cele două retrageri, din cei 11 metri, rezultă o lățime a casei de 7 metri. Aceasta este suficientă pentru a proiecta și construi cam orice casă ți-ai dori.
În funcție de însorire (orientarea terenului), vei putea proiecta și construi casa și invers. Vreau să spun că poți sta mai aproape de limita din stânga, mai departe de cea din dreapta.
Spre stradă, cel mai probabil va trebui să te retragi aidoma caselor învecinate. Spre fundul de lot, regulamentele prevăd, de obicei, minim 5 metri. Cum terenul tău este mare, nu cred că va fi vreo problemă aici.
Ce ai de făcut pentru a putea construi o casă
Primul pas este să soliciți un certificat de urbanism de la primărie. Pe un alt site, am scris o serie de articole despre certificatul de urbanism. Vei găsi acolo ce este un certificat de urbanism, ce acte îți trebuie pentru obținerea lui șamd.
Certificatul de urbanism îți va confirma retragerile pe care viitorul tău proiect de casă trebuie să le respecte. Odată ce primăria va emite acel certificat de urbanism, dacă vei respecta toate prevederile lui, nu există nici un motiv pentru a nu primi o autorizație de construire.
În baza certificatului de urbanism vei afla ce avize sunt necesare, precum și restul condițiilor pentru a construi.
Dacă, totuși, vei întâmpina probleme, va trebui să-mi dai mai multe amănunte legate de terenul tău. Ar trebui să văd și un plan, eventual cum arată pe Google Maps.
Sper că ți-am fost de folos,
Octavian
Dacă ți-a plăcut răspunsul, te rog să-i dai o recenzie pe Google sau Facebook. Nu uita să-i dai share/like.
Dacă aveți întrebări legate de terenul de casă, de proiectul de casă, sau de construcția casei, puneți-mi o întrebare pe Întreabă un arhitect!” și vă voi răspunde.