Cum poți să construiești o casă mai ieftină (din faza de proiectare)

Arhitect Octavian Ungureanu / Proiecte Case / Întreabă un arhitect! / Cum poți să construiești o casă mai ieftină (din faza de proiectare)
Din faza de proiect poți să construiești o casă mai ieftină
Cel mai bun moment în care te poți asigură că o să poți construi o casă mai ieftină este atunci când comanzi un proiect de casă

Secretul caselor ieftine

În urmă cu mai mulți ani am scris un articol numit Secretul caselor ieftine.  M-am referit atunci mai degrabă la miturile care circulau și încă circulă legate de anumite materiale ieftine, sau de lucrul cu echipele de meseriași despre care lumea crede că sunt mai ieftine decât firmele de construcții.

Am încheiat acel articol cu sfatul de a folosi proiectarea ca mijloc de a construi o casă mai ieftină, nu materialele de construcții.

Cum se poate construi o casă mai ieftină?

Singura metodă reală prin care se poate construi o casă mai ieftină este folosirea unor cantități mai mici de materiale de construcții, implicit a unei manopere mai mici și mai puține transporturi. Cantitățile de materiale de construcții sunt stabilite prin proiectul de casă.

Acest lucru este relativ ușor de făcut, pur și simplu făcând un proiect pentru o casă mai mică, dar nu oricum:

  • simpla reducere a suprafețelor nu este suficientă în primul rând pentru că economia de materiale nu este proporțională cu suprafața construită. O cameră de 3 m x 3 m nu este mai ieftină decât una de 3 m x 4 m proporțional cu suprafața sa. Este, totuși, mai ieftină
  • în primul rând trebuie reduse acele suprafețe care nu sunt importante pentru locuire, cum ar fi holurile și circulațiile din casă
Cum să construiești o casă ieftină
Exemplu privind modul în care spațiile din parter pot fi reduse, pornind de la locul de luat masa, mărimea bucătăriei, holul și chiar și scara. În ambele cazuri, camera de zi are 30 mp (odată 5×6, a doua oară 4×7,50).
  • optimizarea spațiilor trebuie avută în vedere ca o comasare a unor funcțiuni (cum este în exemplul de mai sus, a locului de luat masa și a camerei de zi), dar și reducerea unora care par redundante, cum ar fi un loc de luat masa în bucătărie, în același exemplu.

Optimizarea structurii de rezistență pentru o casă ieftină

Ciudat, dar optimizarea structurii de rezistență nu este un factor hotărâtor. O structură optimizată pornește în primul rând de la continuitatea pe verticală a structurii. Cum etajul conține spații relativ mici (dormitoarele au în general între 10 și 16 mp), translatarea acestui principiu în parter ar duce la spații multe și mici și aici.

La un proiect de casă mică, trebuie urmărit ca spațiile să nu pară mici și înghesuite. Mai ales în acest caz ar trebui încercat ca mai ales în parter, pe zona de zi, spațiul să fie cât mai deschis, astfel încât privirea să aibă de parcurs spații ample cam în orice direcție.

Geamurile în proiectele de case mai ieftine

Un spațiu bine luminat pare mai mare, așa că după optimizarea spațiilor, ar trebui evitat ca și ferestrele să fie prea mici, deoarece zonele întunecoase ar părea și mai mici. Odată micșorate spațiile, trebuie avută o foarte mare grijă ca acestea să fie abundent iluminate și deschise către grădină/terasă/curte. Deși sunt relativ mai scumpe per metru pătrat decât pereții din zidărie, ferestrele aduc un plus de eleganță oricărui spațiu, cu cât sunt mai mari.

 O casă mai mică și mai ieftină trebuie să fie o casă mai deșteaptă, mai funcțională și mai bine organizată atât spațial, cât și estetic. Orice detaliu trebuie gândit cu mai multă atenție, deoarece ceea ce se pierde prin spațiu și prin calitatea finisajelor trebuie compensat prin design atent.

De Arhitect Octavian Ungureanu

Mă numesc Octavian Ungureanu și sunt arhitect.
Nu proiectez doar blocuri, clădiri de birouri, hoteluri și pensiuni sau clădiri industriale. Fac și proiecte de case, iar asta îmi place la nebunie.