La cele mai multe proiecte de case, unele dintre cele mai ample discuții sunt legate despre cât de mult va costa casa, sau despre cât de bine izolată termic va fi. Aproape niciodată nu vorbim despre o casă funcțională, deși probabil că acesta este cel mai important aspect pe care un proiect de casă trebuie să-l asigure.
Arhitectura modernă a introdus conceptul de construcție funcțională ca o contraofertă la arhitectura academică a începutului de secol 20. Până atunci se discuta despre estetică, simetrie, compoziție, despre ce ordine clasice sunt folosite la fațade și aproape deloc despre cum acea clădire răspundea cerințelor funcționale, de utilizarea a construcției.
Ce înseamnă o casă funcțională?
Într-o casă trebuie să ne adăpostim de frig, vânt, ploaie, zăpadă și de arșița verii. Trebuie, de asemenea, să ne putem odihni, să putem petrece timp împreună cu familia, să putem prepara și consuma hrana, să avem condiții igienice șamd.
Fiecare dintre aceste nevoi ale omului presupun o funcțiune pe care casa trebuie să o asigure.
Modul în care o casă își îndeplinește aceste funcțiuni, reprezintă gradul ei de funcționalitate.
Toate aceste activități presupun nu numai un spațiu dedicat, sau măcar posibil de a fi folosit temporar, dar și un mod de a asigura aceste funcțiuni într-o înlănțuire firească.
Exemplu: Prepararea și consumarea hranei
Nici nu mai concepem ideea ca o casă să nu aibă o bucătărie, dar odată făcute sarmalele, sandwich-urile, sau sushi, ne-ar trebui un loc în care să le mâncăm. Fie există un loc în bucătărie unde să stea o masă, fie bucătăria are un bar, fie există un spațiu adiacent, locul de luat masa, ele trebuie să fie într-o succesiune funcțională.
Află mai multe despre bucătăria din proiectul tău de casă (infgraphic)!
Înlănțuirea spațiilor, modul în care acestea se deschid unul în altul, permit sau nu un anumit standard de calitate a vieții într-o astfel de casă. Cu siguranță este mai mult decât o alăturare de piese funcționale!
Există o gamă largă de opțiuni doar pentru rezolvarea acestei situații:
- putem avea o serie de spații: bucătărie, sufragerie, camera de zi
- bucătărie cu loc de luat masa, camera de zi fără
- bucătărie cu sau fără un loc de luat masa, direct legate de o cameră de zi cu propriul loc de luat masa
- …
Când facem un proiect de casă, ne putem realmente juca cu aceste opțiuni, decizia însă trebuie să fie una legată nu numai de modul în care tu, clientul arhitectului trăiești, dar și a modului în care tu ți-ai dori să trăiești.
Zona de zi /Zona de noapte
În proiectarea de arhitectură a spațiilor de locuit se discută de o separare a zonei de zi de cea de noapte. La case aceasta se face chiar ușor, păstrând parterul ca zonă de zi, iar etajul ca cea de noapte.
Totuși avem activități întrepătrunse: copiii folosesc și ziua camera lor, pentru a se juca, pentru a-și face lecțiile și a citi (să sperăm!).
Cuplul principal, soț-soție, pot gândi și posibilitatea proiectării unui dormitor la parter, pentru vremurile (sperăm îndepărtate) când urcatul unei scări nu va mai fi foarte facil. Proiectăm acel dormitor, sau sperăm că acea zi nu va veni niciodată? O altă soluție ar fi ca o cameră de la parter (de oaspeți/birou/bibliotecă) să poată fi transformată în viitor într-un dormitor. În acest caz ar trebui să ne gândim să avem și o baie în imediata vecinătate pentru el.
Cum se rezolvă funcțional planul unei case?
În primul rând, când se face proiectul casei, trebuie să gândim funcțional. „Citirea” planurilor se face descriind activitățile din fiecare spațiu:
- intru și îmi las paltonul și încălțările, intru în camera de zi, sau în bucătărie, să las cumpărăturile. Dacă am nevoie, aici găsesc și ușa spre wc-ul de serviciu….
- între camera de zi și bucătărie este un bar, unde, în timp ce noi gătim, copiii pot sta să ne povestească ce au făcut la școală.
- din bucătărie văd camera de zi, astfel încât pot vedea la ce programe se uită copiii.
- din locul de luat masa nu văd televizorul, pentru a nu împiedica și conversația…
Arhitectul, vrând-nevrând, ajunge să cunoască modul în care tu și familia ta doriți să locuiți în casa pe care împreună o proiectăm. La fel, vrând-nevrând, tu și familia ta vă evaluați modul de a locui și a interacționa, astfel încât proiectul de casă nu numai să reflecte aceasta, dar, mai ales, să permită și să favorizeze un nivel mai bun al interacțiunii dintre membri familiei.
Proiectul casei este un mod excelent de a crește calitatea vieții de familie, permițând, în același timp, și obținerea intimității de care fiecare are nevoie.
Casele vechi păcătuiesc adesea de lipsa funcționalității din două motive diferite:
- fie pornesc de la arhetipul unei case țărănești, cu spațiile înșiruite doar spațial, nu și funcțional
- fie pornesc de la un tip de familie care nu mai există, cu servitori, cu bucătăria ascunsă undeva, în zona servitorilor, cu sufrageria prea departe de ea.
Familia se schimbă de-a lungul timpului și casa pe care o vei construi după proiectul de casă la care acum doar te gândești, trebuie să fie pregătită să găzduiască o familie modernă, ajutând-o totodată să păstreze tradițiile care îi dau valoare. Aceasta este o casă funcțională.