Dialoguri: una vorbim, alta facem
Dați click pe imagine, duce spre înregistrarea ședinței de la sediul Ordinului Arhitecților din România. Salut faptul că au difuzat live discuțiile. Înregistrarea trebuie să rămână online. Puțin peste 100 de arhitecți au văzut-o. După au fost peste 4000 de vizionări. Pe arhitecți îi interesează, firesc, problemele breslei, inițiativele OAR nu le-au captat atenția însă până acum.
Conducerea Ordinului pritocește de prin 2013 acest Plan Național pentru Dezvoltare Profesională Continuă. Au invitat specialiști străini să se consulte cu ei. Au studiat sisteme din alte țări. Au muncit. Mult.
Conducerea Ordinului pur și simplu nu s-a gândit să ne întrebe și pe noi, arhitecții, ce vrem. Aici am citat din mine :). Se pare că un studiu sociologic a sondat toate lucrurile relevante legate de arhitecți. Așa o fi, dar de ce nu ne-au întrebat și pe noi?
Unii colegi chiar cred sau au crezut că aceste dialoguri pot rezolva ceva. Unii chiar cred că deși am avea multe cursuri proste, poate or fi și vreo două cursuri bune. Dar aceste dialoguri nu pot înlocui lipsa lor în cei patru ani în care ar fi trebuit să discute cu noi.
Conducerea Ordinului nu crede că a greșit. Ei înțeleg comunicarea ca pe un birou de Public Relations – PR. Un fel de strategie de marketing care nu a funcționat. Ei cred că ce fac este bine, dar noi nu înțelegem. Ne acordă totuși o prezumție de bunăvoință. Ei cred că dacă ni s-ar explica mai bine, am înțelege.
Această părere cred că este susținută de consultanții folosiți pentru #TransformareaOAR – KPMG. Ei sunt obișnuiți să rezolve problemele corporațiilor. Acestea își reglează multe probleme prin PR, printr-un marketing mai bun, prin canalele social media. Dar corporațiile nu sunt clientela lor, ei vând publicului produse și servicii. OAR nu vinde nimic arhitecților, deși pare să creadă asta. Arhitecții sunt OAR.
Cu membrii propriei tale familii comunici, colaborezi. Te încrezi în ei și îi iubești. Nu vinzi nimic fiicei tale, fiului tău, soției, soțului, fraților sau părinților. Nici ei nu îți vând nimic.
Servicii către arhitecți? Consultare
Conducerea OAR crede sincer că are un pachet de 50 de servicii pe care le oferă breslei. Aceiași consultanți s-or fi prins că OAR nu le întoarce mai nimic cotizanților. Așa că au scormonit și au reușit să intituleze servicii anumite activități. Dar, cum am zis și atunci, înregistrarea proiectelor nu este un serviciu. Este o formă de a impune colectarea Timbrului de Arhitectură. OAR își inventează funcții pentru a-și justifica forma (birocrația).
Nu mai scriu despre PNDPC. Părerea mea este deja cunoscută. Ordinul este cel care trebuie să înțeleagă fundătura în care a ajuns. Trebuie să înțeleagă că Public Relations nu înseamnă comunicare. Trebuie să înțeleagă că este nevoie de #ReformaOAR.
În loc de concluzii:
- Domnul Șerban Țigănaș este un domn educat și plăcut, iar Domnul Șerban Sturdza este de-a dreptul cuceritor. Este păcat însă că nu se poate discuta cu ei despre chestiunile importante. Domnul Sturdza a recunoscut că OAR București nu a fost prea eficient în a se impune în fața administrației locale privind autorizarea construcțiilor. Dar nici acum nu a întrebat ce ar trebui făcut. Acest lucru este halucinant.
- Ar trebui să nu mai folosim termenul de membru OAR. Suntem arhitecți, calitatea de membru este întâmplătoare. Noi vom continua să fim arhitecți și fără OAR, Ordinul fără arhitecți nu ar mai exista.
- Cum spunea și Florin, e bine că am ajuns față în față. Mai important decât noi cu ei, este că începem să ne cunoaștem între noi.
- Arhitecții practicieni au clar alte probleme. Poate că în privința a ceea ce e de făcut, avem păreri divergente.
- Cu sau fără OAR, discuțiile dintre arhitecți vor continua. Tocmai devenim o comunitate.