Despre mine

Arhitect Octavian Ungureanu

Cum poți construi o casă funcțională, luminoasă, eficientă energetic, dar nu prea scumpă?

Cum începi un proiect de casă? Cum știi că ai ales sau vei alege un teren bun? Cum știi cât va costa acea casă? Cum știi că vei găsi un constructor bun, dar care să nu te jupoaie? Cum faci ca toată familia ta să prospere în casa pe care o vei construi? Cum te vei descurca prin hățișul birocratic? Cum poți fii sigur că vei construi o casă frumoasă și modernă?

Dacă ți-ai pus aceste întrebări, probabil că ai ajuns unde trebuie.

Sunt Arhitect Octavian Ungureanu și am făcut acest site pentru a-ți oferi câteva răspunsuri. Acolo unde deja știi răspunsurile, îți voi confirma că ești pe calea cea bună.

Împreună cu tatăl meu, primul meu client pentru un proiect de casă, ca viitor arhitect
Împreună cu tatăl meu, primul meu client pentru un proiect de casă, ca viitor arhitect

Am proiectat prima casă când eram în anul doi la Facultatea de Arhitectură, pentru părinții mei. Timp de două veri am supravegheat lucrările. Am și zidit, am tăiat și montat carcase de armături. M-am ars îngrozitor la soarele înșelător. Am fost la un pas de a da foc casei, care încă nu era gata.  

Am aflat atunci, înaintea multor colegi, că fiecare linie pe care un arhitect o desenează înseamnă ceva. Am înțeles că fiecare linie costă bani din partea clientului și sudoarea bărbaților (și tot mai des, a unor femei), care sunt zidari, fierari betoniști, dulgheri, zugravi, faianțari, instalatori. Am înțeles că meșterii și inginerii din șantier au nevoie de proiecte bine făcute, clare, complete. Altfel, vor munci în zadar.

Am învățat atunci că legătura dintre arhitect și clienții săi este esențială. Norocul a făcut să fie ușor să proiectez pentru părinții mei. Îi cunoșteam de când mă știam. Nu a fost nevoie de prea multe vorbe.

Legătura dintre arhitect și clientul său

Timp de aproape 45 de ani, în România a dispărut legătura directă dintre arhitect și clientul său. În anii facultății, profesorii nu ne puteau învăța cum să dialogăm cu cei cărora le facem proiecte de case. Fiecare dintre arhitecții care profesează începând cu 1990 a trebuit să învețe singur această artă. 

De atunci până acum am căutat idei despre cum poate fi îmbunătățită această relație.

Noi clienți, alte proiecte de case

Sunt zeci, poate sute de întrebări care te pot frământa. Unele par prostești, dar nu există întrebare proastă. Sunt, uneori, detalii mărunte, a căror înțelegere corectă poate fi cheia limpezirii întregului proces.

În urmă cu mulți ani, preocuparea cea mai mare era cum poate fi construită o casă ieftină. Așa se face că am scris Secretul caselor ieftine. A fost un hit! Preluat de numeroase alte site-uri, menționat în Capital, preluat de un post de televiziune, într-un interviu, a fost ceea ce acum știm că se numește viral. Am reluat subiectul, aici: Cum poți construi o casă mai ieftină (din faza de proiect).

Una dintre marile provocări este găsirea unui teren potrivit pentru proiectul pe care vrei să-l faci. Am creat chiar și un infografice pentru a trata acest subiect: Ce trebuie să știi când cumperi un teren de casă și Dimensiunile minime ale unui teren de casă.

Articolele pot răspunde întrebărilor mari. Pentru cele de detalii, adesea este nevoie de dialogul direct între tine și arhitect.

Întreabă un arhitect! este, practic, programul de consultații. Mă poți suna, îmi poți trimite un e-mail, poți veni la biroul meu pentru o consultație, sau pot veni eu să văd un teren sau o casă.

Bineînțeles, în tot acest timp am făcut zeci de proiecte de case, dintre care poți vedea unele pe acest site.

Nu ezita să mă contactezi, urmărești pe rețelele de socializare, să te abonezi la blog și, bineînțeles, să explorezi în continuare site-ul!